
Η πανδημία έχει ανατρέψει το modus vivendi των ανθρώπων και το modus operandi των επιχειρήσεων, θέτοντας τις αντοχές όλων σε δοκιμασία. Οι ευέλικτοι και προσαρμοστικοί στις αλλαγές είναι εκείνοι που θα επιβιώσουν – αυτός είναι ένας φυσικός κανόνας που ισχύει από την εποχή των δεινοσαύρων.
Ομως η «νέα κανονικότητα» που διαμορφώνει η κρίση παρέχει αφ’ εαυτής σε κάποιους ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Οι ευνοημένοι από τη θεά Τύχη ή τις περιβόητες «συγκυρίες» εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να «σβήσουν από τον χάρτη» τους αντιπάλους τους.
Είναι η περίπτωση της μάχης μέχρις εσχάτων που φαίνεται ότι ξέσπασε στον παγκόσμιο κλάδο της αεροδιαστημικής, στον οποίο, ως γνωστόν, κυριαρχεί το δίπολο Boeing – Airbus. Εν προκειμένω, καθώς η πανδημία άλλαξε εκ βάθρων τα δεδομένα του αεροπορικού ταξιδιού και συνακόλουθα τις απαιτούμενες από τα αεροσκάφη νόρμες και προϋποθέσεις, η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική κοινοπραξία μοιάζει να έχει βρεθεί σε πλεονεκτικότερη θέση από την αμερικανική ανταγωνίστριά της.
Η Boeing εξάλλου χτυπήθηκε από την πανδημική κρίση σε μια δύσκολη γι’ αυτήν συγκυρία αμφισβήτησης της ασφάλειας των προϊόντων της, με την επί διετία σχεδόν απόσυρση από την κυκλοφορία του Β 737 ΜΑΧ εξαιτίας δύο πολύνεκρων δυστυχημάτων που οφείλονταν σε κατασκευαστική αστοχία, αλλά και των τεχνικών προβλημάτων που ανέκυψαν πρόσφατα με το B 777.
Ζήτηση για μικρά
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις αερομεταφορές συνοψίζονται στην ανάγκη για την εξυπηρέτηση προορισμών μικρών αποστάσεων με αεροσκάφη μικρής χωρητικότητας επιβατών και χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων. «Τα μεγαλύτερα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται σε υπερατλαντικές πτήσεις θα είναι τα τελευταία που θα επιστρέψουν στους αιθέρες» σημειώνει στο Bloomberg ο Γκιγιόμ Φορί, διευθύνων σύμβουλος της Airbus.
Ο γάλλος μάνατζερ παραδέχεται ότι το θηριώδες Α 380, η ιπτάμενη αυτή «πολιτεία» που έχει μήκος 73 μέτρα και μεταφέρει πάνω από 2.000 επιβάτες, δεν θα είναι από τα πρώτα που θα επαναδρομολογηθούν μόλις ομαλοποιηθεί κάπως από υγειονομικής απόψεως ο κόσμος.
Αιχμή του δόρατος
Αλλα μοντέλα, μικρότερα και οικονομικότερα, τροχοδρομούν και ελπίζουν να πάρουν εντολή απογείωσης εν όψει έναρξης της θερινής περιόδου διακοπών στο σαφώς πολυπληθέστερο από το νότιο, βόρειο ημισφαίριο. Τα μοντέλα της οικογενείας Α 320 εν προκειμένω αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Airbus στην προσπάθειά της να κερδίσει ύψος έναντι της Boeing.
Η αμερικανική εταιρεία πασχίζει να ανεβάσει και πάλι στους αιθέρες τα κάποτε ευπώλητα 737 Max και να τονώσει την παραγωγή και τις παραγγελίες του μικρομεσαίου 787 Dreamliner. Το μοναδικό καινούργιο μικρό μοντέλο που ετοιμάζεται πάντως είναι το Α321XLR, το οποίο πρόκειται να λανσάρει η Airbus το 2023 και ήδη κλέβει μερίδιο στις παραγγελίες από μεγαλύτερα μοντέλα.
Αλλαγή σκηνικού
Η Boeing προγραμμάτιζε να λανσάρει το νέο μοντέλο ευρείας ατράκτου 777Χ για να ανταγωνιστεί το Α 380. Μετρά ήδη καθυστερήσεις τριών ετών και πιθανότατα αυτές θα παραταθούν καθώς η πελατεία των αεροσκαφών αυτών αποτελείται ως επί το πλείστον από μάνατζερ επιχειρήσεων, από γιατρούς και άλλους επαγγελματίες που μετακινούνται (αναλώμασι μετόχων κατά κανόνα) για να συμμετάσχουν σε διεθνή συνέδρια. Απαξάπαντες οι αναλυτές προβλέπουν για τα επόμενα (ουκ ολίγα) έτη καθίζηση των επαγγελματικών ταξιδιών.
Πλεονεκτική θέση
Η Airbus, τέλος, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και για οικονομικούς/ταμειακούς λόγους. Στις αρχές του 2020 που ξέσπασε η υγειονομική κρίση είχε ρευστότητα 16 δισ. δολαρίων έναντι ρευστότητας 10 δισ. δολ. της Boeing, κυρίως επειδή η αμερικανική εταιρεία είχε εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών πληρώνοντας στους μετόχους της περί τα 40 δισ. δολάρια τα τελευταία χρόνια.
Ως εκ τούτου, «η Airbus έχει μεγαλύτερα περιθώρια για επενδύσεις προσαρμοσμένες στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημία» όπως παρατηρεί ο Ρόμπερτ Στάλαρντ της Vertical Research Partners.


Latest News

«Εμφύλιος» στους Ρεπουμπλικάνους - Κατεβάζουν ρολά ομοσπονδιακές υπηρεσίες
Η Βουλή απέρριψε, με ψήφους 232 κατά έναντι 198 υπέρ, ένα μέτρο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης για άλλες 30 ημέρες, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων

Στο «εδώλιο» της Γερουσίας οι τραπεζίτες της Wall Street
Οι CEOs των μεγάλων τραπεζών θα κληθούν να απαντήσουν σε σκληρές ερωτήσεις

Διαμάχη στη Γαλλία: «Η μείωση ΦΠΑ δεν είναι ούτε αποτελεσματική, ούτε δίκαιη»
Λογικές ακροβασίες θεσμικού οργάνου του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Τα «παράπονα» της Apple προς Κινέζους αξιωματούχους
Αιτία των παραπόνων ήταν οι κινεζικοί περιορισμοί ξένων εφαρμογών

Δάνειο ρεκόρ 1 δισ. δολ. για το τεράστιο ορυχείο λιθίου στη Νεβάδα
Το ποσό θα δοθεί από το υπουργείο Ενέργειας της χώρας

«Βόμβα» Le Monde: Ο Αρνό της LVMH ελέγχεται για σχέσεις με ρώσο ολιγάρχη
Κατηγορείται ότι τον διευκόλυνε να αγοράσει σπίτι στις Άλπεις

Απρόσμενη μείωση πληθωρισμού στη Γαλλία παρά το άλμα στην ενέργεια
Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Σεπτέμβριο

«Έπεσε» στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 4,3% στην ευρωζώνη [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία των τιμών

«Βουνό» τα κινεζικά κοντέινερ στη Ρωσία - Εκτίναξη εξαγωγών από Πεκίνο προς Μόσχα
Πάνω από 150.000 πλεονάζοντα εμπορευματοκιβώτια έχει η Ρωσία

«Αιρετική» η Commerzbank: Η προστασία του κλίματος φέρνει πληθωρισμό
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εκπέμπουν πάρα πολύ CO2 επειδή δεν χρειάζεται να πληρώσουν τίποτα για αυτές τις εκπομπές