
Η Λάμπαινα είναι χωριό του Δήμου Μεσσήνης στη Μεσσηνία. Απέχει 21 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και 10 χιλιόμετρα από την Αρχαία Μεσσήνη.
Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Λέζι. Μετονομάστηκε σε Λάμπαινα στις 2 Ιουνίου 1921 με την υπ’ αριθμόν 24609 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Το 1951 είχε πάνω από 500 κατοίκους, πιάνοντας ταβάνι ως προς τον πληθυσμό, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια ακολουθεί καθοδική πορεία. Είναι από τοπικές κοινότητες με λιγότερο από 300 κατοίκους.
Το αρχικό όνομα του χωριού έχει να κάνει με τους ιδρυτές του. Όπως προκύπτει από αρκετές ιστορικές πηγές – διαθέσιμες και στο διαδίκτυο- το Λέζι δημιουργήθηκε τον 14° αιώνα μ.Χ. από Αρβανίτες επήλυδες, όπως και τα περισσότερα χωριά της περιοχής.
Εκατό χρόνια μετά την μετονομασία του χωριού μια οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής ελαιόλαδου επιλέγει να δώσει ταυτότητα ισχυρής τοπικότητας στο brand της, ονομάζοντας το Lezi ως ένα βασικό στοιχείο του όλου concept. Το τελευταίο βρήκε την θέση του στο site του Packaging of the World και αυτό καθόλου τυχαία. Ο λόγος ότι η αναφορά στο στοιχείο της τοπικότητας έδωσε την ευκαιρία στην designer Έλια Λαούρδα – που είχε τη γενική ευθύνη- να δημιουργήσει ένα pop art περιβάλλον που ξεκινά από την συσκευασία και να φθάνει στην πάνινη τσάντα που συνοδεύει το προϊόν.
Στο ιδιαίτερης αισθητικής site διαβάζω: «Στους πρόποδες του όρους Ιθώμη, μια ανάσα από την αρχαία Μεσσήνη, βρίσκεται ένα πολύ μικρό όμορφο γραφικό χωριό, το Λέζι, ή αλλιώς η σημερινή Λάμπαινα. Είναι πολύ εύκολο να μαγευτείς από την πετρόκτιστη αρχιτεκτονική του, τη θέα, καθώς και τους αμετρητους ελαιώνες που το περιτριγυρίζουν.
Η οικογένεια Θεοδωρόπουλου δε θα φανταζόταν τίποτα λιγότερο για φόρο τιμής στο χωριό που μεγάλωσαν τρεις γενιές τους, από το να ονομάσουν το εξαιρετικό ελαιόλαδό τους Λέζι».
Στο site διαβάζουμε και την ιστορία της οικογένειας: «Το ταξίδι ξεκίνησε από τον παππού Θανάση γύρω στο 1947, στον πρώτο ελαιώνα της οικογένειας, στην περιοχή της Λάμπαινας. Aποκλειστικά και με μοναδικό εργαλείο τα χέρια του, με πολύ αγάπη και μεράκι φρόντιζε τους ελαιώνες. Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση και επέκταση των ελαιώνων της οικογένειας Θεοδωρόπουλου έπαιξε ο μικρότερος γιος της Φώτιος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους αγρότες της Μεσσηνίας που εντάχθηκε στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας.
Φτάνοντας στο σήμερα και συνεχίζοντας την παράδοση ο Θανάσης Θεοδωρόπουλος, η τρίτη γενιά, με πάνω από 1500 ελαιόδεντρα, παράγει αποκλειστικά βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».
Το Lezi – ένα βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χαμηλής, οξύτητας, με πλούσια φρουτώδη αρώματα, βαθύ πράσινο χρώμα και χαρακτηριστικά στοιχεία την πικρή και πικάντικη γεύση- κυκλοφορεί στην αγορά σε τρείς εκδοχές συσκευασίας: 500ml, 200ml και 100ml.
Στο facebook βρήκα μια ανάρτηση που έχει τη σημασία της καθώς εκφράζει τους νέους ανθρώπους που τρέχουν την οικογενειακή επιχείρηση: «Ας συστηθούμε λοιπόν. Η σύζυγος μου και εγώ, κάνουμε ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα, το οποίο αφορά την εμφιάλωση κ πώληση του ελαιόλαδου μας.. Λίγα λόγια για αυτό: Είναι βιολογικής καλλιέργειας χωρίς ίχνος φαρμάκου η οτιδήποτε άλλο (…) Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Θεοδωρόπουλου είναι από τους πρώτους παραγωγούς της Μεσσηνίας που εντάχθηκαν στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας … Με χαμηλή πάντα οξύτητα, έντονα αρώματα κ υπέροχο χρώμα που φωνάζουν Ελλάδα… Όντας νέοι άνθρωποι θελήσαμε να εκμεταλλευτούμε την ποιότητα μας και να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο και διαχρονικό… Έτσι λοιπόν σε συνεργασία με εκπληκτικούς ανθρώπους και άριστους στη δουλειά τους βγήκε ένα υπέροχο αποτέλεσμα, όπως θα δείτε από τα νέα μας μπουκάλια σε premium έκδοση, που ελπίζουμε να σας αρέσουν κ να σας ενθουσιάσουν όπως εμάς…».


Latest News

Τσακίρης: Ωριμάζει το ελληνικό οικοσύστημα startups - Βρίσκει δρόμους χρηματοδότησης
Tο ελληνικό οικοσύστημα startups το 2021 κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων, αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Oι νικητές του προγράμματος του CDI της Pfizer
Οι επιχειρήσεις θέλουν να αλλάξουν το μέλλον της ψηφιακής υγείας

ΣΕΒ: Οι startups στην υγεία και στις βιοεπιστήμες στο «1ο Healthcare -Life Sciences meetup»
Τι έδειξε έρευνα του ΣΕΒ για τις προτεραιότητες των νεοφυών επιχειρήσεων του τομέα

Η Athletopia προσέλκυσε 120 χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματικούς αγγέλους για να ψηφιοποιήσει δρομικά γεγονότα
Οι διοργανωτές των αθλητικών γεγονότων δεν έχουν στη διάθεση τους τις κατάλληλες τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές για να αναπτύξουν τις διοργανώσεις τους και αυτή ακριβώς την πρόκληση έρχεται να αντιμετωπίσει η Athletopia που ιδρύθηκε το 2020 ως τεχνοβλαστός του Α.Π.Θ.

Ποιες startup πέρασαν στην επόμενη φάση του Start4Health της Pfizer
Το Πρόγραμμα εστιάζει στην Ψηφιακή Υγεία και στους διάφορους κλάδους της

Σε πάνω από 400 σημεία ως το τέλος του 2022 με το βλέμμα στο εξωτερικό η Pandas
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία παραγόμενων αποβλήτων

Προσκλητήριο Δήμα για επενδύσεις στην Ελλάδα
Η παρουσίαση στο Διεθνές Συνέδριο Επιχειρηματικών Αγγέλων 2022

Δήμας: Σύμπραξη της Google με 5 ελληνικούς ερευνητικούς φορείς
Τι προβλέπει η συμφωνία

Elevate Greece: Μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών
Η ΕΕΝΕ θα υποστηρίξει τις startup με παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και δικτύωσης

Εφαρμογή «ξεκλειδώνει» το κουμπί SOS για θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Η εφαρμογή Bruise Down αποτελεί την ιδέα τριών φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης με την οποία συμμετείχαν στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece