Ισχυρά οικονομικά μεγέθη ανακοίνωσε για το 2020 η Cenergy Holdings του ομίλου Viohalco υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκονται τα Ελληνικά Καλώδια και η Σωληνουργεία Κορίνθου.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 908 εκατ, ευρώ (600 εκατ. από τα Καλώδια και 308 από τις σωλήνες χάλυβα) έναντι 958 εκατ. ευρώ το 2019.

Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη ebitda διαμορφώθηκαν στα 102 εκατ. ευρώ (81 εκατ. από τα καλώδια και 22 εκάτ από τις σωλήνες χάλυβα) έναντι 90 εκατ. το 2019.

Πρόκειται, όπως αναφέρει η εταιρεία, για ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, το οποίο παρά τη μείωση των πωλήσεων αποδίδεται στο γεγονός ότι οι δύο κλάδοι εκτέλεσαν έργα τεχνολογίας με υψηλό περιθώριο κέρδους στις αγορές μεταφοράς ενέργειας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κλάδος των σωλήνων χάλυβα επηρεάστηκε από την ιστορική μείωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της Cenergy Holdings διαμορφώθηκαν σε 35,4 εκατ. ευρώ έναντι 28,5 εκ. ευρώ το 2019 (αύξηση 24% σε ετήσια βάση) και τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ έναντι 20,2 εκατ. ευρώ το 2019 (αύξηση 23% σε ετήσια βάση).

Το ύψος των ανεκτέλεστων παραγγελιών παρέμεινε σταθερό στα 500 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ενώ κατεγράφη μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 83 εκατ. ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα 331 εκατ. ευρώ.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2020 ανήλθαν σε 89 εκατ. ευρώ, και πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 65 εκατ. ευρώ, κατανεμημένες σε 49,4 εκατ. ευρώ για τον κλάδο καλωδίων και 15,5 εκατ. ευρώ για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα.

Προοπτικές

Σύμφωνα με τη διοίκηση, στον τομέα των καλωδιακών έργων, με δεδομένο τον υφιστάμενο όγκο ανεκτέλεστων παραγγελιών, τη φύση των έργων που έχουν ανατεθεί και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες, η επίδραση από τον Covid-19 τόσο σε μακροπρόθεσμο (επιχειρηματικά), όσο και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (χρηματοοικονομικά), αναμένεται να είναι περιορισμένη.

Λαμβάνοντας δε υπόψη τις ισχυρές προβλέψεις για νέα έργα, την εκτιμώμενη επέκταση σε νέες αγορές, τις διασφαλισμένες παραγγελίες και τη γενικότερη δυναμική ανάπτυξης των υποβρυχίων καλωδίων, οι προοπτικές του τομέα παραμένουν θετικές για το 2020.

Για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Σωληνουργεία Κορίνθου παραμένει ασταθές. Ο κυριότερος παράγοντας είναι η αναχαίτιση της πανδημίας Covid-19 που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της ζήτησης ενέργειας και στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις