
Η πανδημική κρίση δημιούργησε μια πρωτόγνωρη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η ΕΚΤ αντέδρασε στην κρίση με μια πρωτοφανή σειρά μέτρων νομισματικής πολιτικής και έχει εξαγγείλει ότι θα διατηρήσει τη διευκολυντική κατεύθυνση της πολιτικής της έως ότου ο πληθωρισμός παρουσιάσει σαφείς ενδείξεις ότι συγκλίνει προς το στόχο της. Ένα παράπλευρο όφελος αυτών των μέτρων είναι ότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις ισχυροποίησης των δημοσιονομικών πολιτικών.
Οι δημοσιονομικές αρχές των χωρών της ΕΕ ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη δυνητική συμπληρωματικότητα μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής με μια μεγάλη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Όμως, προκύπτει το ερώτημα αν αυτή η δέσμη είναι αρκετά μεγάλη. Για να απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη διάφορους παράγοντες.
Πρώτον, η αντίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην ΕΕ – μέχρι στιγμής υπερδιπλάσια ως ποσοστό του ΑΕΠ – παρόλο που η αμερικανική οικονομία κατέγραψε μικρότερη ύφεση το 2020 από ό,τι η οικονομία της ΕΕ.
Δεύτερον, η βραδύτερη διάθεση εμβολίων και η παράταση των περιοριστικών μέτρων στην ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μικρότερη δημοσιονομική επέκταση, αναμένεται να οδηγήσει σε πιο συγκρατημένη ανάκαμψη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Με δεδομένη την τρέχουσα συμπληρωματικότητα μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, είναι καιρός για ακόμα τολμηρότερη δημοσιονομική δράση στην ΕΕ έως ότου επιτευχθεί ανθεκτική ανάκαμψη που θα επιτρέψει την επάνοδο σε υγιείς μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές θέσεις.
Στο τέλος της πανδημίας, πολλές χώρες της ΕΕ θα έχουν επίπεδα χρέους που έχουν παρατηρηθεί μόνο σε περίοδο πολέμου. Αν και αυτό είναι αναπόφευκτο, απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση. Τα παρακάτω θέματα είναι σημαντικά.
- Η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική για όσο καιρό χρειαστεί. Τυχόν πρόωρη αυστηροποίησή της μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για τις συνθήκες χρηματοδότησης, δημιουργώντας κινδύνους για την ανάκαμψη. Μόνο όταν ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρκετά ισχυρός ενδείκνυται να επανέλθει η πολιτική στο στόχο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
- Είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου. Ένα παράδειγμα είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Την επαύριο της πανδημίας, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις επιπτώσεις που θα έχει υποστεί κάθε χώρα από την πανδημία και ανάλογα με την υποκείμενη δημοσιονομική της κατάσταση.
- Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων ως επιταχυντή της ανάπτυξης και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών. Τα αναπτυξιακά μέτρα θα συμβάλουν στην καταγραφή ρυθμών ανάπτυξης σταθερά υψηλότερων από το πραγματικό επιτόκιο, ώστε η διαφορά ρυθμού ανάπτυξης-επιτοκίου (“snowball effect”) να επηρεάζει ευνοϊκά τη δυναμική του χρέους.
- Το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης Next Generation EU (NGEU) παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τη στήριξη των επενδύσεων και την επίτευξη διατηρήσιμης ανάκαμψης, ιδίως στις χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την κρίση. Οι εκταμιεύσεις μέσω του NGEU πρέπει να επιταχυνθούν.
Η κρίση ανέδειξε την ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης μέσω της μεταρρύθμισης του πλαισίου διακυβέρνησης ούτως ώστε να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος μεταξύ κρατών, τραπεζών και αγορών. Στο μέλλον θα πρέπει ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα μέτρα επιμερισμού και μείωσης των κινδύνων και να κινηθούμε σταδιακά προς κοινά δημοσιονομικά εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι στο εξής η προσαρμογή των οικονομιών θα είναι πιο συμμετρική.


Latest News
Οι 17 μέρες – φωτιά για κυβέρνηση, η χαμένη ευκαιρία για 5G και τα εμπόδια για προσλήψεις στον ΑΔΜΗΕ

Χατζηδάκης προς αντιπολίτευση: «Είστε με τους δανειολήπτες ή με τους servicers;»
«Θα καταψηφίσει άραγε η αντιπολίτευση μια σειρά θετικών ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων προς άντληση 375 εκατ. ευρώ
Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή λήξεως 6 Δεκεμβρίου 2024, θα διενεργήσει την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ

Θεοχάρης: Το φορολογικό νομοσχέδιο εμπεδώνει αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης
Δίκαιο χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, υποστηρίζοντας ότι «εμπεδώνει αίσθημα φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης»

Γιατί η Αθήνα «καλεί» ξένους επενδυτές για να δίνουν δάνεια - Τι ζήτησε ο Αλέξης Πατέλης
Τι αναφέρει στο ενημερωτικό σημείωμα ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, για την οικονομία και την πάταξη της γραφειοκρατίας

ΚΕΠΕ: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να απογειωθεί - Κλειδί η παραγωγικότητα
Υπολογίζεται πως ο αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποφέρει μία σημαντική αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,7 δισ. ευρώ

Προκήρυξη για την αξιοποίηση του Ξενία Κοζάνης
Το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 66 κλινών, βρίσκεται σε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης, άρτιο και οικοδομήσιμο και η έκτασή του είναι 5.046,47 τ.μ.

Πόσο θα ανατιμηθεί το καλάθι του σούπερ μάρκετ το 2024
Ακρίβεια και ανατιμήσεις, αν και ηπιότερες σε σχέση με εφέτος, έρχονται το 2024 – Πόσο θα αυξηθούν τρόφιμα, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής φροντίδας

To «δώρο» που θα φέρει η Fitch στην Ελλάδα
Σήμερα η αξιολόγηση του οίκου για την ελληνική οικονομία - Η αναβάθμιση θα φέρει και πάλι τους ελληνικούς τίτλους στις διεθνείς κατατάξεις προς επένδυση

Βαρύ το κόστος στέγασης - Ένα στα δύο νοικοκυριά χρωστούν σε δάνεια, ενοίκια και ΔΕΚΟ
Η ακτινογραφία της στέγασης στην ΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

Παπαθανάσης: Οι «πράσινες» επενδύσεις θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ