«Ελπίζω να την έχω αποδώσει πιστά, να με βλέπει τώρα από ψηλά και να είναι υπερήφανη» δήλωσε η Τζένιφερ Χάντσον αναφερόμενη στην πρωταγωνιστική εμφάνισή της στην ταινία «Respect», όπου ερμηνεύει τη «βασίλισσα της σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν. Η ταινία είναι έτοιμη από καιρό, επρόκειτο να προβληθεί πέρυσι, όμως λόγω πανδημίας η πρεμιέρα της μετατέθηκε για τις 13 Αυγούστου 2021.

Στο μεταξύ, η τηλεόραση ήρθε για να προφτάσει τον κινηματογράφο: Πριν από λίγες ημέρες το National Geographic παρουσίασε το «Aretha», μια δραματική σειρά (μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ την ίδια στιγμή) που αναφέρεται στην τρικυμιώδη ζωή της τραγουδίστριας – η παραγωγή προβάλλεται και από το Hulu. Αυτή τη φορά τη σταρ ερμηνεύει η βραβευμένη με Emmy, Grammy και Tony ηθοποιός και τραγουδοποιός Σίνθια Ερίβο.

Οσο λοιπόν και αν η Χάντσον έμοιαζε να έχει το προβάδισμα, καθώς η ίδια η Φράνκλιν την είχε υποδείξει λίγο πριν πεθάνει ως την ιδανική ηθοποιό για να την ενσαρκώσει στη μεγάλη οθόνη, η Ερίβο παρουσίασε πρώτη τη δική της Αρίθα σε μια παραγωγή που «επιχειρεί να εξερευνήσει την απαράμιλλη καριέρα και τη μουσική ιδιοφυΐα της τραγουδίστριας». Η οποία, όμως, δεν έχει την έγκριση των στενών συγγενών της σταρ, που αντέδρασαν ζητώντας από το κοινό ακόμα και να μην την παρακολουθήσει. Οπως και αν έχει, το «Aretha» αποτελεί τον τρίτο κύκλο της σειράς «Genius», όπου παρουσιάζονται δραματοποιημένες οι ζωές κορυφαίων προσωπικοτήτων. Ο πρώτος κύκλος ήταν αφιερωμένος στον Αλμπερτ Αϊνστάιν (τον είχε ερμηνεύσει ο Τζέφρι Ρας), ο δεύτερος στον Πάμπλο Πικάσο (τον είχε ερμηνεύσει ο Αντόνιο Μπαντέρας) και ο τέταρτος θα είναι αφιερωμένος στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η Αρίθα Φράνκλιν φωτογραφημένη το 1968

Σίνθια Ερίβο: Η πορεία προς την κορυφή

Φρέσκια παρουσία στον χώρο της show biz, η 34χρονη Σίνθια Ερίβο, η τηλεοπτική Αρίθα Φράνκλιν, γεννήθηκε στο Λονδίνο από νιγηριανούς γονείς. Ξεκίνησε σπουδές Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, τελικά όμως την κέρδισε ο κόσμος του θεάματος. Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών. Το 2015 έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεόραση, σε ένα επεισόδιο της κωμικής σειράς «Chewing Gum», και το 2018 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο, στο «Widows» του Στιβ Mακ Κουίν, δίπλα στη Βαϊόλα Ντέιβις, στον Κόλιν Φάρελ και στον Λίαμ Νίσον.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε με τη θεατρική εμφάνισή της στο «Πόρφυρο χρώμα» (Λονδίνο 2013): Στο βασισμένο στο πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα της Αλις Γουόκερ μιούζικαλ ερμήνευσε τον ρόλο της Σέλι Χάρις Τζόνσον για να κερδίσει πολλά βραβεία, ανάμεσά τους και Tony καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. Εχει, επίσης, υπάρξει υποψήφια για δύο Οσκαρ, καλύτερης ηθοποιού για το «Harriet» (2020) και καλύτερου τραγουδιού για το «Stand Up» που έγραψε και ερμήνευε στην ίδια ταινία. Η ηθοποιός αναπτύσσει πλούσιο ακτιβιστικό έργο σχετικά με τα δικαιώματα των μαύρων.

Τζένιφερ Χάντσον: Θρίαμβοι και δράματα

Αν το ευρύ κοινό ανακαλύπτει τώρα την πολυτάλαντη Ερίβο, η 39χρονη Χάντσον δεν χρειάζεται συστάσεις. Οχι μόνο επειδή η ίδια η Φράνκλιν έξι μήνες πριν πεθάνει διεμήνυσε στα τηλεοπτικά στούντιο, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κινηματογραφική βιογραφία της, «ή αυτή ή καμιά» – η Χάντσον ήταν επίσης ανάμεσα στους καλλιτέχνες που τραγούδησαν στην κηδεία της ντίβας.

Κυρίως επειδή τα πληθωρικά φωνητικά και υποκριτικά ταλέντα της τραβούν εύκολα τα φώτα πάνω της, είτε ερμηνεύει δευτερότριτους ρόλους όπως τη Λουίζ, τη βοηθό της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ στο κινηματογραφικό «Sex and the city», είτε εφετζίδικους χαρακτήρες όπως εκείνος της Εφι Γουάιτ στο «Dreamgirls» (για τον οποίο κέρδισε Οσκαρ) είτε εμφανίζεται στο Μπρόντγουεϊ είτε συμμετέχει στην κριτική επιτροπή των «The Voice UK» και «The Voice US» – για να επιδείξει και εκεί την εκπληκτική φωνή της. Η Χάντσον έχει διακριθεί και για το φιλανθρωπικό έργο της. Δραματική στιγμή στη ζωή της, η δολοφονία της μητέρας, του αδελφού και ανιψιού της από τον εν διαστάσει σύζυγο της αδελφής της το 2008. Τότε η ηθοποιός είχε απομονωθεί και αρνούνταν κάθε επαγγελματική πρόταση.

Εθνικός θησαυρός των ΗΠΑ

Το «Aretha» του «Genius» και το «Respect» έρχονται τώρα για να μας ψυχαγωγήσουν, να μας θυμίσουν μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει η Φράνκλιν, αλλά και για να μας γνωρίσουν την πορεία της προς την κορυφή. Μια επίπονη διαδρομή που ξεκίνησε το 1942 από το Μέμφις του Τενεσί, όταν η μικρή Αρίθα τραγουδούσε ως παιδί-θαύμα στην ενορία του ιεροκήρυκα  πατέρα  της. Τα οικογενειακά προβλήματα, η απώλεια της μητέρας της όταν ήταν 10 ετών, οι δύο εγκυμοσύνες στα 14 και στα 16 της χρόνια και η γέννηση των παιδιών της είναι μερικές μόνο στιγμές από τη συναρπαστική ζωή της που θα αναβιώσουν στις δύο παραγωγές.

Τρία χρόνια μετά τον θάνατό της (Αύγουστος 2018), η Αρίθα Φράνκλιν, η γυναίκα που χαρακτηρίστηκε «εθνικός θησαυρός των ΗΠΑ», «επιστρέφει» μέσα από τις ερμηνείες της Ερίβο και της Χάντσον για να επιβεβαιώσει τη διαχρονικότητα της τέχνης της και για να μας θυμίσει πως παραμένει η αδιαφιλονίκητη «βασίλισσα της σόουλ». Αραγε, ποια από τις δύο κυρίες θα προσεγγίσει με πιο επιτυχημένο τρόπο την ντίβα; Με ποιον τρόπο καθεμία από τις ταλαντούχες ηθοποιούς θα μεταμορφωθεί στην κορυφαία τραγουδίστρια; Η σύγκριση έχει ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus