«Φυσικά και θα ανοίξουμε στις 14 Μαΐου. Ανοίγουμε με ασφάλεια και παρά την κινδυνολογία», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας νωρίτερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα.

«Ανοίγουμε με ένα σχέδιο πέντε σημείων και άμυνας για το επόμενο χρονικό διάστημα και με τις προϋποθέσεις είτε εμβολιασμού είτε αρνητικού τεστ και με τον δειγματοληπτικό έλεγχο με το σύστημα EVA, το οποίο ήταν άκρως επιτυχημένο και για το οποίο έχουμε κερδίσει την διεθνή αναγνώριση, ώστε να εντοπίζουμε τους ανθρώπους οι οποίοι είναι στα σύνορα θετικοί, με τα ξενοδοχεία απομόνωσης, ώστε να μπορέσουμε να τους απομονώνουμε, με τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό, ο οποίος θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας», είπε ο κ. Θεοχάρης και υπογράμμισε: «θα ανοίξουμε με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων τα οποία κράτησαν και πέρσι ασφαλείς τους εργαζόμενους και τους τουρίστες και τους συμπολίτες μας και φυσικά θα τους κρατήσουν και φέτος με τις προσαρμογές που θα κάνουμε».

Επτά ερωτήματα από ΣΥΡΙΖΑ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο κατήγγειλε ότι «βρισκόμαστε τρεις εβδομάδες πριν από το Πάσχα και ακόμη δεν έχουν απελευθερωθεί βασικές δραστηριότητες που αφορούν το άνοιγμα του τουρισμού. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εμφανίστηκαν πριν από λίγες μέρες στον Τύπο και στα μίντια δεν απαντούν στα βασικά επίδικα του τουρισμού της Χαλκιδικής, τα οποία είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα» και κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει στα εξής επτά ερωτήματα:

– αν αποτελεί δέσμευση το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

– πότε θα ανοίξει ο εσωτερικός τουρισμός, δηλαδή οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

– πότε θα ανοίξει ο οδικός τουρισμός.

– πότε θα επιτραπεί το άνοιγμα της εστίασης.

– τι θα γίνει με τις αεροπορικές εταιρείες οι οποίες ακόμη δεν έχουν ανοίξει καν τα πακέτα τους για τον τουρισμό.

– πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των επαγγελματιών του τουρισμού.

– με ποια μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις θα επανεκκινήσει ο τουρισμός ώστε να ανατραπούν και να αποτραπούν τα λουκέτα και η μαζική ανεργία.

«Όλη η χώρα είναι ασφαλής»

Ο κ. Θεοχάρης σχολιάζονας τι ισχύει με τις covid-free περιοχές ξεκαθάρισε τα εξής:

«Το σχέδιο της χώρας μας είναι συνολικό για το άνοιγμα του τουρισμού. Είναι προσεκτικό, είναι ισορροπημένο και επιτρέπει τον ασφαλή τουρισμό σε όλη τη χώρα. Η συζήτηση περί ενός νησιού που για επιχειρησιακούς λόγους, εμβολιάζει διότι δεν μπορεί να στέλνει το Λιμενικό κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα για να κάνει έναν-έναν τους εμβολιασμούς και το κάνει επιχειρησιακά, δεν είναι συζήτηση για τον τουρισμό. Όλη η χώρα είναι ασφαλής και δεν είμαστε εδώ για να λέει το ένα νησί «εγώ είμαι ασφαλής» και το άλλο νησί «δεν είμαι» και να κάνουμε έναν τέτοιο εσωτερικό ανταγωνισμό», είπε ο υπουργός Τουρισμού και απηύθυνε έκκληση «να σταματήσει αυτή η αντιπαραγωγική κουβέντα», γιατί «η χώρα όλη είναι ασφαλής».

«Θα ανοίξουμε στις 14 Μαΐου. Θα ανοίξουμε όλες τις χερσαίες διαβάσεις, ώστε να μην έχουμε τις δυσκολίες που είχαμε πέρσι», εξήγησε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε ότι τα τεστ τα αεροδρόμια θα είναι πιο γρήγορα και «δεν θα χρειάζεται εικοσιτέσσερις ώρες μετά να ψάχνουμε και να τους παίρνουμε από ξενοδοχεία και να τους πηγαίνουμε σε ξενοδοχεία απομόνωσης, αλλά θα μπορούμε στα αεροδρόμια να κάνουμε την απομόνωση κατευθείαν και να είμαστε όλοι μας πολύ πιο ασφαλείς. Ή αντίστοιχα εάν κάποιος έρθει με το αυτοκίνητό του στα οδικά σύνορα θα μπορεί να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του εφόσον βρέθηκε κάποιος από την οικογένεια θετικός».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία