Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας θα καλέσει τις εμπορικές τράπεζες της χώρας το επόμενο έτος για να δοκιμάσουν κατά πόσον το προτεινόμενο ψηφιακό νόμισμα –e-krona- θα μπορεί να διαχειριστεί εμπορικές και λιανικές πληρωμές στον πραγματικό κόσμο.

Οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη εξετάζουν την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων (CBDC) ως απάντηση στη μείωση της χρήσης χαρτονομισμάτων και ως μέσο επιτάχυνσης των εγχώριων και διεθνών πληρωμών.

Μέχρι σήμέρα, η πιλοτική εφαρμογή του e-krona δοκιμάζεται ως προσομοίωση εσωτερικά από την κεντρική τράπεζα, όμως θα επεκταθεί με τη συμμετοχή των εμπορικών τραπεζών στην επόμενη φάση του σχεδίου, όπως ανακοίνωσε η Riksbank. «Η τεχνολογία προσφέρει νέες πιθανότητες…όμως δεν έχουν δοκιμαστεί όσον αναφορά στη προώθηση λιανικών πληρωμών στο μέγεθος και με το επίπεδο ασφάλειας που απαιτείται,» τόνισε η κεντρική τράπεζα. Η πιλοτική εφαρμογή δοκιμάζεται ήδη για ένα έτος.

Ερευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, αποκάλυψε ότι κεντρικές τράπεζες που εκπροσωπούν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού πρόκειται να εκδώσουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα στα επόμενα τρία χρόνια. Πολλές κεντρικές τράπεζες βλέπουν στα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDC) το μέσο για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από κρυπτονομίσματα και τη διατήρηση του κεντρικού ρόλου στο σύστημα πληρωμών από τις δημόσιες αρχές.

Ωστόσο, μόνο οι Μπαχάμες έχουν προχωρήσει σε έκδοση ψηφιακού νομίσματος, ενώ Σουηδία και Κίνα είναι οι μόνες που έχουν αρχίσει δοκιμές. Η Riksbank ανακοίνωσε ότι το e-krona βασίζεται στην τεχνολογία blockchain Distributed Ledger Technology.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News