Η πολιτική επιλογή της βρετανικής κυβέρνησης να προχωρήσει υπό συγκεκριμένους όρους σε χορήγηση δανείων σε startups εν μέσω πανδημίας δημιουργεί ένα προηγούμενο που πρέπει να βρει μιμητές και στην Ηπειρωτική Ευρώπη.

Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου έγινε γνωστό – αν και οι σχετικές πληροφορίες δόθηκαν με το σταγονόμετρο- ότι ένα μικρό μέρος των δανείων που δόθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω του προγράμματος Future Fund, έγιναν μετοχές – μετοχές σε 37 startups. Η διαχειρίστρια British Business Bank απέφυγε να «μιλήσει» για το πώς και το γιατί της επιλογής υπεραμυνόμενη της σχέσης εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας κρατήσουμε τα ουσιώδη, το «καλό παράδειγμα». Την περασμένη Άνοιξη η Βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να δώσει ένα ουσιαστικό χέρι βοηθείας στις δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες καινοτομίας που επλήγησαν την περίοδο της εισβολής του covid-19 δημιούργησε ένα ξεχωριστό εξειδικευμένο όχημα παροχής χρηματοδοτήσεων, το οποίο και επέλεξε να ονομάσει Future Fund. Κάτι σαν το «Κεφάλαιο του Μέλλοντος» – μια υπόσχεση και μια προσδοκία!

Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα που δεν χρειάστηκε και πολλά πολλά για να περάσει στην επιχειρηματική κοινότητα και την κοινή γνώμη – έφθανε ο τίτλος! Όλα τα άλλα, έγιναν με τους κανόνες της αγοράς. Και εκεί βρίσκεται το μυστικό του «καλού παραδείγματος».

Όπως μπορεί κανείς να διαβάσει σε σχετική ενότητα του ιστότοπου της Βρετανικής Κυβέρνησης gov.uk, το Future Fund θα παρείχε κρατικά δάνεια σε εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, από 125.000 έως 5 εκατομμύρια λίρες, με μια και μόνη προϋπόθεση: Όσα χρήματα βάλει το Κράτος άλλα τόσα θα πρέπει να βρεθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Ας μου επιτραπεί να το επαναλάβω: Τα κρατικά δάνεια χορηγήθηκαν με μία και μόνη κεντρική προϋπόθεση, εκείνη της ίσης χρηματοδότησης από ιδιώτες επενδυτές. Εν ολίγοις, ένας δίκαιος διαμοιρασμός του ρίσκου.

Τα κρατικά δάνεια του Future Fund σε κάθε περίπτωση είχε προβλεφθεί να είναι μετατρέψιμου χαρακτήρα. Και αυτό γιατί όπως διαβάζω στο gov.uk, «αυτά τα μετατρέψιμα δάνεια μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή για επιχειρήσεις που βασίζονται σε επενδύσεις συμμετοχών και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα Coronavirus Business

Interruption Loan Scheme». Το πρόγραμμα του Future Fund «έτρεξε» υπό τη διαχείριση της 100% κρατικών συμφερόντων British Business Bank μέσα από ένα δίκτυο 130 συνεργαζόμενους φορέων που συμπεριλαμβάνει τράπεζες, εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, ηλεκτρονικές πλατφόρμες κ.α.

Στο ίδιος μήκος κύματος βρίσκονται και ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούσαν τους όρους χρηματοδότησης. Η ενδιαφερόμενη εταιρεία έπρεπε να έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και να διαθέτει ένα καλό ιστορικό χρηματοδότησης. Για παράδειγμα να έχει σηκώσει χρήματα από την αγορά – από funds κλπ- τουλάχιστον 250 χιλιάδων λιρών με την μορφή της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο τα 5 τελευταία χρόνια.

Με άλλα λόγια, ο όρος της ίσης χρηματοδότησης, ο δίκαιος διαμοιρασμός του ρίσκο μεταξύ κράτους και ιδιωτών αλλά και η προϊστορία συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης συγκροτούν ένα πλέγμα επιλογών που μπορεί να βρει εφαρμογή και στη χώρα μας και σε τομείς πέραν των startups.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups