Με χιλιάδες επιχειρήσεις στην αγορά να παραμένουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά, μια πρόσθετη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 1.000-4.000 ευρώ έρχεται να δώσει μικρή ανάσα ρευστότητας στους κλάδους που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το παρατεταμένο lockdown.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιχειρώντας να μετριάσει τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου ειδικά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη όπου το λιανεμπόριο δεν άνοιξε χθες, ανακοίνωσε την καταβολή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζομένους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση ανέρχεται σε:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζομένους.
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζομένους.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζομένους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση περιορίζεται στο 50%.

Αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη και θα καταβληθεί σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Στους κλάδους που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, καταλύματα, ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφορές, ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, πλωτές μεταφορές, ενοικιάσεις σκαφών, πολιτισμός, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, πολιτιστική εκπαίδευση, σχολές χορού, τέχνες του θεάματος, βιβλιοθήκες, μουσεία, ζωολογικοί κήποι, αθλητισμός, αθλητικές εγκαταστάσεις, γυμναστήρια, αθλητική εκπαίδευση, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, πάρκα αναψυχής, φυσική ευεξία, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων και άλλοι κλάδοι στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα.

Περίπου 10.800 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Εξαιρείται η εστίαση

Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επειδή έχει ήδη προβλεφθεί η αυξημένη ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, αυτή δεν συγκαταλέγεται στους κλάδους που θα λάβουν την έκτακτη αποζημίωση. Η καταβολή των ποσών αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Πλέγμα μέτρων στήριξης

Σημειώνεται ότι για τις κλειστές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης, προβλέπεται για τον Απρίλιο:

  • Συμμετοχή στον έβδομο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα μοιράσει 1 δισ. ευρώ στους δικαιούχους πριν από το Πάσχα.
  • Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου.
  • Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
  • Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
  • Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων.
  • Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για την επιδότηση έως και 90% δόσεων επιχειρηματικών δανείων για διάστημα 8 μηνών. Χθες άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.
  • Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα