Βιώσιμο είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος μέχρι το 2030, παρά τις συνέπειες της πανδημίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, εκτιμάται πως θα χρειαστούν 25 χρόνια προκειμένου οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να επιστρέψουν στο επίπεδο του σεναρίου προ πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε πέρυσι το 200% του ΑΕΠ. Όμως με βάση τις επιπτώσεις της πανδημίας, την αύξηση του δανεισμού αλλά και τις θετικές επιδράσεις από την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, θα επανέλθει κάπου μεταξύ του 2040 και του 2045 στην τροχιά που θα διέγραφε, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση λόγω της πανδημίας.

Οι περυσινές εκτιμήσεις έκαναν λόγο εκτίναξη του δημόσιου χρέους στο 208,9% του ΑΕΠ, με άνοδο 28,4 μονάδων σε σχέση με το 180,5% του ΑΕΠ το 2019. Το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε ακόμα το τελικό μέγεθος της ύφεσης (-8,2% σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ) καθιστά αδύνατη την ακριβή εκτίμηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Η TτΕ, στην αναθεωρημένη εκτίμησή της, αναφέρει πως το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε πέρυσι στο 205% του ΑΕΠ.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα σενάρια της ΤτΕ, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν εντός του μακροπρόθεσμου ορίου βιωσιμότητας 20% του ΑΕΠ.

Αβεβαιότητες

Η ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους όμως υπόκειται σε μεγάλες αβεβαιότητες, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της υγειονομικής κρίσης. Οι αρνητικές επισφάλειες , σύμφωνα με την TτΕ, σχετίζονται κυρίως με τέσσερις παράγοντες:

  • Ενδεχόμενη καθυστέρηση του προγράμματος εμβολιασμώνθα οδηγήσει σε παράταση της επιβολής περιοριστικών μέτρων, θα καθυστερήσει την ανάκαμψη και θα απαιτήσει επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης, διευρύνοντας περαιτέρω το πρωτογενές έλλειμμα και αυξάνοντας το χρέος.
  • Πιθανή αντιστροφή των πολύ ευνοϊκών συνθηκών στις διεθνείς αγορέςκαι απόσυρση της στήριξης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μετά το τέλος του PEPP (για όσο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα υπολείπονται της επενδυτικής βαθμίδας αξιολόγησης) ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το κόστος αναχρηματοδότησης και να μετριάσουν ή και να αντιστρέψουν τη θετική συμβολή της διαφοράς μεταξύ έμμεσου επιτοκίου και ρυθμού ανάπτυξης (snowball effect).
  • Μια πιο αργή ανάκαμψη της οικονομίαςέναντι του βασικού σεναρίου ενδέχεται να δυσχεράνει την αποπληρωμή των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων, των κρατικών δανείων και των δανείων υπό κρατική εγγύηση που έχουν χορηγηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας.
  • Κίνδυνοι θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν και από μια νέα αύξηση του ήδη υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πόσο συμβάλει το Ταμείο Ανάκαμψης

Αντίθετα, θετική συμβολή στην ταχύτερη μείωση του χρέους έναντι του βασικού σεναρίου θα έχουν μια πιο εμπροσθοβαρής εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η αξιοποίηση πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση των υφιστάμενων μέτρων, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ή ενδεχομένως την ενίσχυση της ιδιαιτέρως διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής.

Η Τράπεζα της Ελλάδος καταλήγει στο συμπέρασμα πως παρά την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της οικονομίας και τα δημοσιονομικά μεγέθη την περίοδο 2020-2022, οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένουν περιορισμένοι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, λόγω της ευνοϊκής διάρθρωσης των αποπληρωμών αλλά και της σύνθεσης του χρέους.

Κατ’ επέκταση, η εκτιμώμενη αύξηση του λόγου του δημόσιου χρέους και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς το ΑΕΠ δεν αναμένεται να υπονομεύσει τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Σημειώνει όμως πως η εκτίμηση αυτή τελεί υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι προσωρινού χαρακτήρα και η μακροοικονομική ισορροπία θα αποκατασταθεί σύντομα, ενώ διατηρείται υψηλό το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας, ώστε να περιοριστεί το κόστος αναχρηματοδότησης των μεσομακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων