
Για τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο και το βιομεθάνιο, στην επίτευξη του στόχου για πιο πράσινες μετακινήσεις, μίλησε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, στη διαδικτυακή εκδήλωση Blue Corridor. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει η χώρα μας και στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιτάχυνση της μετάβασης στην κινητικότητα χαμηλών ρύπων.
Άλμα στις πράσινες μετακινήσεις
«Η υποκατάσταση των πιο “βρώμικων”, συμβατικών καυσίμων, δηλαδή πετρελαίου και λιγνίτη, από το πιο “καθαρό” φυσικό αέριο, αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα για να κάνει η χώρα μας το άλμα στις πράσινες μετακινήσεις» επισήμανε η Γενική Γραμματέας. Ειδικότερα, το φυσικό αέριο, κατά την καύση του, είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον με περίπου 15% λιγότερες εκπομπές σε σχέση με τους κινητήρες πετρελαίου και 25% λιγότερες εκπομπές CO₂ σε σχέση με τους κινητήρες βενζίνης.
Όπως σημείωσε, κατά την ομιλία της, «στην Ευρώπη ήδη η μετακίνηση με φυσικό αέριο αποτελεί αναδυόμενη τάση, την οποία οφείλουμε να στηρίξουμε». Στη χώρα μας, η χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) για επιβατικά και ελαφρά οχήματα και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για βαρέα οχήματα, προβλέπεται ήδη από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Μιλώντας για τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε η χώρα μας να καλύψει το χαμένο έδαφος, η κυρία Σδούκου ανέφερε τα εξής: «Η στρατηγική ανάπτυξης του δικτύου ανεφοδιασμού, που είναι απαραίτητο για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στις μετακινήσεις, προβλέπει, μέσα στην επόμενη πενταετία, ένα δίκτυο 50 πρατηρίων, εκ των οποίων τα 39 θα έχουν τη “σφραγίδα” της ΔΕΠΑ Εμπορίας». Στρατηγική που βασίζεται στην εκτίμηση, με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, ότι ο αριθμός των οχημάτων CNG την προσεχή πενταετία θα αγγίξει στη χώρα μας τα 40.000 οχήματα. Δηλαδή περίπου το 0,7% της συνολικής αγοράς οχημάτων το 2025.
Nέο θεσμικό πλαίσιο
Επίσης, όπως είπε, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, προχωρούν στη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση σημείων ανεφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
«Στοχεύουμε, ακόμη, στην περαιτέρω ενίσχυση των εναλλακτικών καυσίμων. Στρεφόμαστε προς το βιομεθάνιο ή ανανεώσιμο φυσικό αέριο, το οποίο θεωρείται διεθνώς ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, καθιστώντας τα οχήματα που το χρησιμοποιούν περιβαλλοντικά ουδέτερα. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου, τόσο για έγχυσή του στο δίκτυο του φυσικού αερίου, όσο και για τη χρήση του ως καύσιμο μεταφορών» είπε η κυρία Σδούκου, επισημαίνοντας ότι η χρήση του θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στις μεταφορές στο 14% το 2030.
Στο πλαίσιο δε του οράματος για την κλιματική ουδετερότητα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην κατάρτιση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την προώθηση μιας οικονομίας με βάση το υδρογόνο. Προς αυτή την κατεύθυνση, πριν λίγες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, υπέγραψαν πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μη δεσμευτικού χαρακτήρα, για τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος- ΣΕΚΕΕ (Important Project of Common European Interest – IPCEI) στη βιομηχανική αλυσίδα αξίας «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου».


Latest News

Πέφτει η «αυλαία» στις επιδοτήσεις ρεύματος- Η ενίσχυση για τον Δεκέμβριο
Θα είναι η τελευταία φορά που επιχορηγεί τους λογαριασμούς καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2024 επανέρχεται η ελεύθερη τιμολόγηση.

Στις 17 Δεκεμβρίου «πιάνει λιμάνι» το FSRU στην Αλεξανδρούπολη - Τι είπε ο CEO της Gastrade
Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU), που απέπλευσε προ ημερών από τη Σιγκαπούρη

Αποκάλυψη Τσούνη: Πρεσβείες ζητούσαν μεσολάβηση ΗΠΑ για εισαγωγή αερίου μέσω Ελλάδας
Τι δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης από το βήμα του 23ου World LNG Summit & Awards που πραγματοποιείται στην Αθήνα

Πύλη αερίου για την Ευρώπη η Ελλάδα – Τι βλέπει η αγορά LNG για τιμές και ζήτηση
Στελέχη της αγοράς μιλούν στο 23ο World LNG Summit & Awards
![Υδρογονάνθρακες: Πράσινο φως για την πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα [χάρτες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/geotripano-600x450.jpg)
Πράσινο φως για την πρώτη γεώτρηση αερίου στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια [χάρτες]
Εγκρίθηκε η απόφαση περιβαλλοντικών όρων για το γεωτρύπανο στα Ιωάννινα

Σκληρό παζάρι πριν την συνάντηση του ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη
Πηγές αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος

Καμπανάκι ΙΕΑ: Απαιτούνται 80 εκατ. χλμ δικτύου για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης
Η ενεργειακή απόδοση πρέπει να διπλασιαστεί έως το 2030 για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι

Στον έλεγχο του Κρεμλίνου πετρελαϊκό κοίτασμα- μαμούθ στο Ιράκ
Τα σχέδια της Μόσχας με την αρωγή του Πεκίνου για το κοίτασμα Eridu, την μεγαλύτερη πετρελαϊκή ανακάλυψη στο Ιράκ τα τελευταία 20 χρόνια

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Αττική - Τι είδε ο ΑΔΜΗΕ
Μετά την εγκατάσταση των υποβρυχίων καλωδίων ολοκληρώθηκαν οι κτιριακές εργασίες στο Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου στην Αττική

Τι βλέπουν οι «Big 4» του LNG για την αγορά φυσικού αερίου
Την ανάγκη για μακροπρόθεσμα συμβόλαια τόνισαν Cheniere, Shell, BP και Adnoc Gas στο 23ο World LNG Summit & Awards