Ο χωρικός σχεδιασμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην εξασφάλιση της ασφάλειας δικαίου των επενδύσεων. Μάλιστα, όπως αναφέρει ειδική έκθεση του ΣΕΒ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διευκόλυνση, προώθηση και προσέλκυση παραγωγικών νέων επενδύσεων. Σύμφωνα με αυτή, το νέο πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού, με την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων (ΕΧΣ) – για τη σύνταξη τους έχουν περιληφθεί 200 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – βρίσκεται στον πυρήνα του αναπτυξιακού προγραμματισμού της χώρας, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Στόχος είναι να καλυφθεί με πολεοδομικό σχέδιο το 75%-80% της ελληνικής επικράτειας έως το 2025-26, από 20% σήμερα.

Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζει ότι οι μελέτες θα έχουν προκηρυχθεί έως το φθινόπωρο με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Μάλιστα, η υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού θα ξεκινήσει από τα νησιά, τις περιοχές με επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολη που βρίσκονται σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης.

Είκοσι παρεμβάσεις

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ προσδιορίζει και προτείνει 20 παρεμβάσεις σε τέσσερις άξονες, σχετικά με τα επόμενα αναγκαία βήματα για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του πρόσφατου χωροταξικού νόμου (4759/20), και τις αναγκαίες προσαρμογές για την υλοποίηση της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, οι τέσσερις άξονες προτείνουν τα εξής:

Επιτάχυνση και έγκαιρη υλοποίηση των εν εξελίξει σχεδιασμών που αφορούν σημαντικούς παραγωγικούς τομείς της χώρας. Δηλαδή αναθεωρήσεις Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων-ΕΧΠ Βιομηχανίας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ολοκλήρωση νέου ΕΧΠ Ορυκτών Πρώτων Υλών, θεσμοθέτηση των υπολειπόμενων Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων (Δυτ. Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Ν. Αιγαίου) κλπ.

Επίλυση χρόνιων ζητημάτων που απορρέουν από αναχρονιστικές και αντιφατικές χωρικές ρυθμίσεις και διατάξεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες (Ειδικά και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια σε περιοχές με Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου ή άλλες ξεπερασμένες ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, καθώς και σε χωρικές ενότητες με αναπτυξιακές πιέσεις και συγκριτικά επενδυτικά πλεονεκτήματα). Επίσης, μέσω των νέων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων να επιλυθούν προβλήματα χρήσεων γης σε περιοχές με ειδικά καθεστώτα και χρονίζοντα προβλήματα (ΠΔ Ελαιώνα, όρος Αιγάλεω, ΖΟΕ Ασπροπύργου, ΖΟΕ Μεσογείων κ.ά.).Ακόμη προτείνονται βελτιωτικές παρεμβάσεις στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (2014) για την προσαρμογή του σχεδιασμού στις νέες απαιτήσεις.

Βελτίωση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας για την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου των παραγωγικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων (μεταξύ άλλων κωδικοποίηση της νομοθεσίας, νέο πδ χρήσεων γης και αντιστοίχιση χρήσεων γης με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας και αναθεώρηση ν. 3982/2011 για τα Επιχειρηματικά Πάρκα).
Παρεμβάσεις σε επιμέρους πεδία με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την εθνική οικονομία και την προσέλκυση νέων επενδύσεων (νέα Εθνική Χωρική Στρατηγική για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, με έμφαση στη μεταποίηση, Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, θέσπιση αστικής στρατηγικής για την αναβάθμιση των πόλεων, σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο χωροθέτησης βιομηχανικών λιμένων και αξιοποίησης γεωργικών γαιών).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News