Τις τελευταίες πινελιές στα έντυπα των φετινών φορολογικών δηλώσεων βάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους αναμένεται να ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται να επαναληφθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι και προβλέπει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου, εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις και χορήγηση έκπτωσης φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της εφορίας.

Τα περσινά lockdown επηρέασαν σημαντικά τα εισοδήματα εκατομμυρίων φορολογουμένων, μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται είτε γιατί ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους, είτε γιατί η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε γιατί εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Έτσι, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετούν όλες τις εναλλακτικές προκειμένου οι φορολογούμενοι, ειδικά όσοι επλήγησαν από την πανδημία, να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω.

Τα σχέδια για τις φορολογικές δηλώσεις

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μεταξύ άλλων επεξεργάζεται τα εξής:

Ηλεκτρονικές αποδείξει: Εξαιτίας της πανδημίας, πολλοί φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος μέσω των ηλεκτρονικών αποδείξεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο ίσο με 22% για το ύψος των αποδείξεων που υπολείπονται. Αυτό που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να μην ισχύσει για φέτος.

Τεκμήρια διαβίωσης: Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή, επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια, έλαβαν αντίστοιχα ενισχύσεις είτε με τη μορφή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, είτε μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής είτε ως αποζημίωση για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν. Οι παραπάνω ενισχύσεις είναι αφορολόγητες όμως εφόσον προσμετρηθούν θα μπορούν να καλύψουν το εισόδημα που «χάθηκε» το 2020 και έτσι να μην χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Τέλος επιτηδεύματος: Υπό εξέταση είναι να μην ισχύσει το τέλος επιτηδεύματος για τους νέους αγρότες οι οποίοι συμπλήρωσαν την 5ετία απαλλαγής στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να αποφασιστεί τελικά η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020.

Ανείσπρακτα Ενοίκια: Λύση στο πρόβλημα που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να μην φορολογηθούν για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν πέρυσι φαίνεται ότι θα δώσει ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών.

Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τοπίο γύρω από το ζήτημα της προκαταβολής φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει σαφής εικόνα για τα εισοδήματα του 2020 όπως αυτά θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Τέλος επιτηδεύματος: Κατάργηση και χωρίς εξαιρέσεις – Τι ζητά η αγορά
Tax |

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και χωρίς εξαιρέσεις - Τι ζητά η αγορά

Τι είπαν στο στούντιο του ΟΤ ο φοροτεχνικός Γιώργος Κορομηλάς και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), Δημήτρης Χριστοφοράκης