Στην πρόοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων εναποθέτει τις ελπίδες της, η  αγορά  των δεξαμενοπλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου για τα επόμενα τρίμηνα καθώς μέχρι στιγμής το 2021, εξακολουθεί να  παρουσιάζει σημάδια αστάθειας, όπως εκτιμά η Vesselsvalue σε μία επίκαιρη ανάλυση της.

Το 2020 ήταν αναμφίβολα μια χρονιά έντονης μεταβλητότητας, λόγω της πανδημίας Covid 19, για τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού (CrudeTankers). Οι ναύλοι αυξήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του πετρελαίου εκείνη την εποχή και της έξαρσης  του contango στην αγορά των τιμών του πετρελαίου.
Η πτώση της τιμής του αργού είχε  ως αποτέλεσμα οι έμποροι να αγοράζουν πετρέλαιο στην αγορά spot σε χαμηλές τιμές και να το αποθηκεύουν για να πουλήσουν αργότερα με κέρδος. Στο peak της αγοράς contango, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 9% του στόλου VLCC, Suezmax και Aframax συμμετείχαν σε αυτό το «παιχνίδι» ως προσωρινές πλωτές αποθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα περίπου 80-85 δεξαμενόπλοια που λειτουργούσαν σαν αποθήκες τον Ιανουάριο του 2020 τον Μάιο του ίδιου έτους, αξιοποιήθηκαν 190.
Οι υψηλοί ναύλοι δεξαμενόπλοιων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου  ήταν σε πλήρη αντίθεση με ότι συνέβαινε στους ναύλους άλλων κλάδων της ναυτιλίας. Για παράδειγμα, η αγορά Bulker παρουσίαζε εξαιρετικά χαμηλές ναυλώσεις το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 λόγω της σημαντικής μείωσης της ζήτησης για πρώτες ύλες, ενώ τα κέρδη των tankers εκτινάσσονταν λόγω των ειδικών συνθηκών της αγοράς. Να σημειωθεί ότι οι ναύλοι στα VLCCs ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου του 2020 από τα 30.000 δολ. την ημέρα, για να φτάσουν στα τέλη του μήνα σύμφωνα με τη VesselsValue τα 230.000 δολάρια την ημέρα. Αυτή η έκρηξη των κερδών συνέβη, αφού ο ΟΠΕΚ δεν κατάφερε να συμφωνήσει στα όρια παραγωγής και τον πόλεμο τιμών αργού που ακολούθησε. Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης για μεγάλα δεξαμενόπλοια (300.000 dwt) λόγω της δυνατότητάς τους να αποθηκεύουν μεγάλους όγκους αργού (2 εκατ. βαρέλια). Η ζήτηση για VLCC έχει τραβήξει προς τα πάνω και τους ναύλους των άλλων κατηγοριών δεξαμενοπλοίων μικρότερης μεταφορικής ικανότητας.
Ωστόσο στη συνέχεια περί τον Μάιο οι ναύλοι κατέρρευσαν και πάλι. Τα ημερήσια κέρδη στα Very Large Crude Carrier (VLCC) στη διαδρομή από τον Αραβικό Κόλπο στην Κίνα έπεσαν κατά 68% σε μόλις εννέα ημέρες, από 222.591 δολ. ανά ημέρα στις 22 Απριλίου σε 71.885 δολ. ανά ημέρα στις 4 Μαΐου. Την ίδια περίοδο, τα ημερήσια κέρδη VLCC στη διαδρομή από τη Μέση Ανατολή στον Κόλπο των ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει σχεδόν 80%, από 162.433 δολ. την ημέρα σε 36.249 δολ. την ημέρα.
Η ζήτηση για Crude Tanker σημείωσε ραγδαία πτώση μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου πέρυσι και τα τονομίλια φορτίου μειώθηκαν σε χαμηλά που είχαν να καταγραφούν από το 2016, αναφέρει η vessels value στην ανάλυση της.
Τα μηνιαία παγκόσμια τονομιλια φορτίου μειώθηκαν κατά 11% μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των 9800 DWT bn MT-NM, το οποίο ήταν 11% χαμηλότερο από την ίδια περίοδο το 2019, υποδηλώνοντας ότι η πανδημία Covid-19 επηρέασε τελικά την αγορά δεξαμενόπλοιων καθώς η τάση για πλωτή αποθήκευση άρχισε να εξασθενεί και η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο συνέχισε να είναι υποτονική. Παράλληλα με την σχετικά μικρή ζήτηση, οι ναύλοι κατέρρευσαν γρήγορα. Μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου, τα κέρδη στα  VLCC είχαν μειωθεί σημαντικά κατά 96%, από 264.000 δολ την ημέρα σε 8500 δολ  την ημέρα, και  στα Suezmax μειώθηκαν παρομοίως κατά 95%, από περίπου 94.000 δολ  την ημέρα σε περίπου 4.500 δολ την ημέρα.

Βελτίωση ζήτησης

Μετά τον Νοέμβριο όμως η εικόνα διαφοροποιήθηκε και μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 η ζήτηση Crude Tanker έδειξε κάποια σημάδια ανάκαμψης. ΣΕ ετήσια βάση τα  τονομίλια φορτίου βελτιώθηκαν από -11,2% τον Οκτώβριο του περασμένου έτους στο  -1,2% τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, υποδηλώνοντας ότι η αγορά κινείται προς την ανάκαμψη. Μια τάση που υποστηρίχθηκε κυρίως από την αυξημένη ζήτηση αργού στις αναδυόμενες αγορές.
Τα τονομίλια φορτίου προς τη Νοτιοανατολική Ασία, μια από τις μεγαλύτερες περιοχές εισαγωγής αργού πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 34% μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου 2021, με την Κίνα να είναι η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από αυτήν τη ζήτηση. Μόνο οι κινεζικές εισαγωγές αντιπροσώπευαν το 20% των παγκόσμιων εισαγωγών αργού κατά το τελευταίο έτος, με την Ινδία να αντιπροσωπεύει το 7% των παγκόσμιων εισαγωγών.
Το ερώτημα των αναλυτών είναι βέβαια αν η ανάκαμψη της Κίνας αρκεί για να «κρατήσει  πάνω από το νερό» την αγορά των δεξαμενοπλοίων, όταν ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου πλανήτη ταλανίζεται ακόμη από τα lockdown.
Οι ναύλοι στα Suezmax και Aframax έδειξαν πρόσφατα κάποια μικρά σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο, συνολικά η αγορά των  Crude Tanker εξακολουθεί  να υποφέρει σε σύγκριση με τους ναύλους που απολάμβανε από τα τέλη του 2019 έως το Μάιο του 2020. Τα VLCCs έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, βυθιζόμενα και σε αρνητικούς ναύλους τον Φεβρουάριο.

Σταθερή η ανάπτυξη το στόλου

Ταυτόχρονα, τον Φεβρουάριο, η αστάθεια στη  ζήτηση επέστρεψε καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη των τονομιλίων φορτίου φάνηκε να αντιστρέφεται και καταγράφει και πάλι μείωση -10,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020. Αυτή η μείωση των τονομιλίων φορτίου ακολούθησε μια ανακοίνωση του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο, η οποία ανέφερε ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα παραμείνει σταθερή και η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, θα επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου έως τον Απρίλιο του 2021. Οι μειωμένες εξαγωγές δεξαμενόπλοιων από τη Σαουδική Αραβία αύξησε τη διαθέσιμη χωρητικότητα στο νερό, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους ήδη χαμηλούς ναύλους. Επίσης η επιστροφή της χωρητικότητας στις πλωτές αποθήκες στα προ πανδημίας επίπεδα συμβάλλει επίσης στην πίεση στην αγορά.
Και από την πλευρά της προσφοράς μεταφορικής ικανότητας τα νέα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά χωρίς να σημαίνει ότι είναι  αρνητικά . Η ανάπτυξη του στόλου είναι σχετικά σταθερή αυτή τη στιγμή, με τις νέες ναυπηγήσεις  να αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% του συνολικού μεγέθους του στόλου, το οποίο είναι σχετικά χαμηλό με βάση τα ιστορικά πρότυπα. Επιπλέον όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση από τους πλοιοκτήτες να στείλουν δεξαμενόπλοια για διάλυση καθώς η second hand αγορά είναι πολύ δραστήρια. Επομένως δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις προς το παρόν για αφαίρεση πλεονάζουσας μεταφορικής ικανότητας.
Εν κατακλείδι όσο η πανδημία κυριαρχεί η  ζήτηση για αργό θα παραμένει υποτονική σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη με τους πλοιοκτήτες και διαχειριστές δεξαμενοπλοίων να παρακολουθούν τα επόμενα τρίμηνα την πορεία του παγκόσμιου εμβολιαστικού προγράμματος η  πρόοδος του  οποίου φέρνει ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας  και άνοδο της ζήτησης αργού πετρελαίου.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News