
Τρείς κορυφαίοι Γάλλοι οικονομολόγοι πρότειναν σήμερα την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να εστιάσουν στα βάρη χρέους των κρατών-μελών εγκαταλείποντας τον πολύπαθο κανόνα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Η αναθεώρηση των κανόνων, που γενικά θεωρείται υπερβολικά περίπλοκη υπόθεση με βάση τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, άρχισε ουσιαστικά πέρυσι με την αναστολή των κανόνων λόγω της πανδημίας. Η αναθεώρηση επιτρέπει στα κράτη-μέλη να κάνουν χρήση των δημοσιονομικών τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την στήριξη των οικονομικών στη διάρκεια της κρίσης.
Ακόμη και πριν το ξέσπασμα της κρίσης, οι κανόνες, γνωστοί ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, παραβιάζονταν συχνά από κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Γαλλίας. Το Σύμφωνο αποτέλεσε επί μια δεκαετία τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε. απαιτώντας από τις χώρες να διατηρούν τα ελλείμματα προϋπολογισμών κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Οι οικονομολόγοι, Φιλίπ Μαρτέν, Ζαν Πιζανί-Φερί και Ζαβιέρ Ραγκό, υποστήριξαν σε κοινή αναφορά τους ότι ο στόχος του 3%, σε συνδυασμό με τον στόχο για δημόσιο χρέος έως 60% του ΑΕΠ, είναι ξεπερασμένοι και ότι η διατήρηση δημοσιονομικού στόχου θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνα αχρείαστη δημοσιονομική πειθαρχία μετά την κρίση.
Αντίθετα, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να εστιάζει στη βιωσιμότητα του βάρους δημόσιων χρεών κάθε χώρας απαιτώντας από τις εθνικές κυβερνήσεις τη χάραξη πενταετούς στόχου για το χρέος, που θα υπόκειται σε έλεγχο από τις ανεξάρτητες εθνικές δημοσιονομικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως τόνισαν. Προκειμένου να παραμείνουν σε τροχιά επίτευξης αυτού του στόχου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επίσης να θέτουν όριο δαπανών στον προϋπολογισμό που θα συνδέεται με τον εκτιμώμενο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, όπως προτείνουν.
Ο Φιλίπ Μαρτέν είναι επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης, ανεξάρτητο όργανο που συνδέεται με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Ζαν Πιζανί-Φερί είχε συμβάλει στη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος του Προέδρου Μακρόν, ενώ ο Ζαβιέρ Ραγκό είναι επικεφαλής του ιδρύματος OFCE στο Παρίσι. Οι προτάσεις αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση κρατών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που παραδοσιακά υποστηρίζουν την ύπαρξη αυστηρών κανόνων που διασφαλίζουν την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.


Latest News

Απρόσμενη αύξηση της μεταποίησης στην Κίνα
Το «στοίχημα» για ανάπτυξη 5%

Η Moodys' έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Κύπρο μετά από 12 χρόνια
Ήταν ο τελευταίος οίκος που διατηρούσε στα «σκουπίδια» τα τουρκικά ομόλογα

Τι σημαίνει το shutdown της κυβέρνησης στις ΗΠΑ - Πού μπαίνει λουκέτο και πού όχι
Αδειάζει η κλεψύδρα για τη επίτευξη συμφωνίας

H S&P αναβαθμίζει τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας
Κρίνει θετικά τις κινήσεις του νέου οικονομικού επιτελείου

Αντίστροφη μέτρηση για το «λουκέτο» στην αμερικανική κυβέρνηση
Νέες ψηφοφορίες αναμένονται σήμερα στη Γερουσία

Από πρίγκιπας, «αυτοκράτορας» των επενδύσεων: Το success story του Χανς-Άνταμ ΙΙ
Η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια της Ευρώπης έχτισε μια οικονομική αυτοκρατορία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων

«Εμφύλιος» στους Ρεπουμπλικάνους - Κατεβάζουν ρολά ομοσπονδιακές υπηρεσίες
Η Βουλή απέρριψε, με ψήφους 232 κατά έναντι 198 υπέρ, ένα μέτρο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης για άλλες 30 ημέρες, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων

Στο «εδώλιο» της Γερουσίας οι τραπεζίτες της Wall Street
Οι CEOs των μεγάλων τραπεζών θα κληθούν να απαντήσουν σε σκληρές ερωτήσεις

Διαμάχη στη Γαλλία: «Η μείωση ΦΠΑ δεν είναι ούτε αποτελεσματική, ούτε δίκαιη»
Λογικές ακροβασίες θεσμικού οργάνου του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Τα «παράπονα» της Apple προς Κινέζους αξιωματούχους
Αιτία των παραπόνων ήταν οι κινεζικοί περιορισμοί ξένων εφαρμογών