Πολιτική και συνδικαλιστική σύγκρουση και αντιπαράθεση αναμένεται να προκαλέσει το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ανατρέπει πλήρως το υφιστάμενο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και θέτει σε νέες βάσεις τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να έλθει στη Βουλή προς ψήφιση αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, προκαλεί σωρεία αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και από τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Κατανομή του χρόνου εργασίας

Τον βασικό κορμό των διατάξεών του παρουσίασε «Το Βήμα της Κυριακής» στις 4.4.2021 επικεντρώνοντας στη μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου εργασίας, στην αύξηση των επιτρεπόμενων ωρών υπερωρίας στη βιομηχανία, στην ευελιξία και στις επιλογές του τρόπου «επιστροφής» της επιπλέον απασχόλησης, στις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στον τρόπο ψηφοφορίας για την εκλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, στους νέους κανόνες για την τηλεργασία και στην καθιέρωση ποινών για σεξουαλική και λεκτική παρενόχληση.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «ετοιμάζεται μήνες τώρα», ενώ οι αλλαγές που περιέχει έχουν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε έναν μεγάλο βαθμό αποτελούν κεντρική «μεταρρυθμιστική επιλογή» της κυβέρνησης.

Η επικουρική ασφάλιση

Εξ αυτού του λόγου, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – από κοινού με το άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μετατροπή σε κεφαλαιοποιητικού του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης – αναμένεται να προκαλέσει έντονες πολιτικές συγκρούσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Ηδη από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν διατυπωθεί απόψεις για «επερχόμενο εργασιακό οδοστρωτήρα», «εκ νέου επίθεση στους εργαζομένους», με τα συγκεκριμένα κόμματα να προειδοποιούν την κυβέρνηση για οξείες αντιδράσεις.

Προσαρμογή

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης – που χειρίζεται το συγκεκριμένο εγχείρημα – αναφέρεται σε μια σημαντική μεταρρύθμιση με στόχο τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου και την προσαρμογή της αγοράς εργασίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα. «Είναι ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να φέρει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για μια σειρά ζητημάτων» σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ γνωρίζει ότι θα δεχθεί σφοδρότατες επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον συνδικαλιστικό κόσμο.

«Ακόμη και το Σαββατοκύριακο»

Οξεία ήταν η αντίδραση της τομεάρχου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου – μετά την αποκάλυψη του «Βήματος» – κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μεσούσης της έξαρσης της πανδημίας ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που «στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, καθώς και στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο».

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οδηγεί στα εξής: «Στην κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, σε απροστάτευτους εργαζομένους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Σε δεκάωρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, σε ωράριο εργασίας-λάστιχο και σε εργασία χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο».

Με καταιγίδα αντιδράσεων προειδοποιεί την κυβέρνηση και το ΚΚΕ προαναγγέλλοντας σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση εντός και εκτός Βουλής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες