Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου μπορεί να είναι γεγονός αλλά τα τουριστικά καταστήματα γύρω από την Ακρόπολη στην πλειονότητά τους παραμένουν κλειστά.

Στα πηγαδάκια των καταστηματαρχών, όπου βασικό θέμα συζήτησης είναι η οικονομική καταστροφή του κλάδου με πτώση του τζίρου 90%, αρκετοί κάνουν λόγο για αλλαγή… φρουράς στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αφού η νέα πραγματικότητα θέλει για νέους ιδιοκτήτες, επενδυτές από χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Συρία, χωρίς να λείπουν και ορισμένοι Έλληνες που αξιοποιούν την προνομιακή πληροφόρηση και αγοράζουν όποιον γείτονα δεν αντέχει και οδηγείται στο κλείσιμο.

Στον αριθμό 130 της Αδριανού, βρίσκεται η βιοτεχνία κοσμημάτων της προέδρου του Συλλόγου Τουριστικών Καταστημάτων Αθήνας, Εμμανουέλας Μαθιουδάκη. «Ανοίγω για 2-3 ώρες τη μέρα, πιο πολύ για να αλλάξω παραστάσεις. Ξέρω ότι μέχρι τις 15 Μαΐου θα πηγαίνω τσάμπα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ενώ, κατά μήκος του έρημου πεζοδρόμου, αρκετοί επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται την έλλειψη πελατών για να κάνουν εργασίες στα καταστήματα. «Και κάποιοι που προσπάθησαν να βγάλουν τη χρονιά, πολύ δύσκολα θα τα καταφέρουν πλέον.

Ετσι όπως τα βλέπω, θα αλλάξουν χέρια πάνω από τα μισά τουριστικά καταστήματα της Αθήνας. Μερικά αλλάζουν χέρια συνέχεια και κανείς δεν ξέρει τελικά ποιος είναι από πίσω. Αυτά δεν μαθαίνονται εύκολα. Ακούμε για Σύρους, για Ρώσους ή για Τούρκους που σπεύδουν στην περιοχή», συνεχίζει η ίδια.

Με την οικογένειά του να δραστηριοποιείται στην Πλάκα από το 1961, ο προκάτοχός της και σύμβουλος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Θοδωρής Βλάρας, από το κατάστημά του στην Πανδρόσου, λίγα μέτρα από τη Μητρόπολη, είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση στην περιοχή: «Γνωρίζω Σύρους που έχουν πάρει καμιά δεκαριά μαγαζιά στην Πανδρόσου, την Αδριανού και την Αιόλου. Αλλά είναι ένα φαινόμενο που έρχεται από παλιά. Τώρα, επειδή το 80% των μαγαζιών είναι κλειστά, δεν έχουμε ακριβή εικόνα του τι γίνεται. Στο πρώτο lockdown, οι επιχειρηματίες σε ποσοστό 5% έφυγαν και παράτησαν το ακίνητο στους ιδιοκτήτες. Από αυτά, τα πιο πολλά δεν έχουν νοικιαστεί. Τι συνέβη στο δεύτερο (και μεγαλύτερο) lockdown; Θα πρέπει να ανοίξουμε για να… μετρηθούμε. Σήμερα ήρθαμε για δύο-τρεις ώρες για αλλαγές από πελάτες που είχαν ψωνίσει τον Νοέμβριο και σε λίγη ώρα θα κλείσουμε. Και αύριο πάλι το ίδιο. Αν έχουμε παρόμοια πτώση τζίρου με την περσινή, δυστυχώς θα είναι καταστροφικό για την πλειονότητα των επιχειρήσεων».

«Έχουν ξενοικιαστεί μαγαζιά προς το Μοναστηράκι, γνωρίζω τουλάχιστον δύο που προσπαθούν να βρουν αγοραστή. Οποιος είναι να κλείσει απευθύνεται πρώτα στους έλληνες φίλους γύρω-γύρω να το νοικιάσουν. Συνήθως στην περιοχή αυτή δεν μπαίνουν λουκέτα, αλλάζουν τα μαγαζιά χέρι. Ολα αυτά θα φανούν μόλις ανοίξουν», λέει από την πλευρά του ο διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σωτήρης Αντωνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου