Τα μικρά ανοδικά βήματα συνεχίζονται για το αθηναϊκό χρηματιστήριο αλλά παράλληλα, δεν σταμάτησαν να υπερέχουν οι εντολές που αυξάνουν την προσφορά στον πάγκο της αγοράς, μόλις ο ΓΔ ξεπερνά τις 903 μονάδες. Οι εναλλαγές στην ομάδα των ανοδικών blue chip που καθορίζουν την τιμή των βασικών δεικτών (ΓΔ και FTSE25) υπογραμμίζουν την πρόθεση των ισχυρών θεσμικών να μην επιτρέψουν στον μέσο όρο να βρεθεί χαμηλότερα από το επίπεδο των 890 μονάδων με την αγοραία συναίνεση να εκτιμά πως τα επίπεδα των 860 μονάδων (των 862 για την ακρίβεια) αποτελούν ισχυρή στήριξη.

Η αγορά, σύμφωνα με τους περισσότερους εγχώριους παράγοντες, συντονίζεται με την τάση που επικρατεί στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Αυτά χθες βούτηξαν συντονισμένα, στην είδηση για την αντίδραση των υγειονομικών αρχών στις ΗΠΑ μετά τις παρενέργειες του εμβολίου της Johnson & Johnson, για να επανέρθουν στα προ της είδησης επίπεδα σύντομα. Τα funds που διαχειρίζονται παθητικά χαρτοφυλάκια με υπολογιστικά συστήματα τα οποία χρησιμοποιούν… “αλγοριθμικές αντιδράσεις” στη ροή των ειδήσεων, πέρασαν αυτόματα σε ρευστοποίηση θέσεων, που με ανθρώπινη παρέμβαση, μάλλον, αναιρέθηκε σύντομα. Μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα, θεωρείται από τους αισιόδοξους θετική εξέλιξη το κλείσιμο με άνοδο της τάξης του +0,26%. Στον αντίποδα αρνητικά μηνύματα έστειλε η εικόνα που επικράτησε στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από την πλευρά των ξένων θεσμικών αναλυτών αρχίζουν οι αναφορές για το πόσο φθηνές συγκριτικά είναι οι ελληνικές μετοχές και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί πρώτα, ενδιαφέρον που θα εκπροσωπεί φρέσκα κεφάλαια από το εξωτερικό. Το να καταφέρνει η ζήτηση στο πρώτο μέρος των συναλλαγών να φέρνει τον μέσο όρο ψηλότερα από τις 900 μονάδες αλλά στο τέλος το κλείσιμο να γίνεται κάτω από αυτό το ψυχολογικό επίπεδο έχει επιφέρει κάμψη στις αισιόδοξες προσδοκίες. Ωστόσο όλοι παραδέχονται τη σημασία του κλίματος που θα επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια για την τάση των ημερών.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 599,62 (+0,82%) και 585,39 μονάδων (-1,58%) στις 17:00 βρέθηκε στις 593,68 (-0,18%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 594,16 μονάδες, με απώλειες -0,10%. Η αγοραία συναίνεση θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 599 μονάδων πριν εγκατασταθούν οι προσδοκίες για κίνησης προς τις 655 μονάδες. Αλλά δηλώνεται μια ψύχραιμη αντιμετώπιση όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 575 – 573 μονάδων τα οποία θεωρούσαν και ήταν μερικές εβδομάδες πριν σκληρή οροφή.

Χθες η αναμενόμενη με αγωνία από το επενδυτικό κοινό παγκόσμια ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιεύτηκε. Οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο, αυξήθηκαν κατά 0,6% οι σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα κινηθούν κατά 0,5% ανοδικά. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6%, έναντι προσδοκίας για 2,5%. Εντούτοις, κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθοδικά. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,62% και η απόδοση του 30ετούς κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,30%. Η άποψη πως οι επαγγελματίες διαχειριστές έχουν πειστεί από τους αρμόδιους της Fed και την Τζάνετ Γέλεν πως δεν θα υπάρξει απότομη αύξηση, φάνηκε να επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, επί του θέματος σημείωνε: Στο διεθνές περιβάλλον, η χρηματιστηριακή ευρωστία συνεχίζεται με το δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα καταγράψει επίδοση +6% το 2021, με τις ΗΠΑ (+6,4%) να καταγράφουν εμφανώς υψηλότερες επιδόσεις έναντι της Ε.Ε. (+4,4%). Είναι το αποτέλεσμα της διαφορετικού τύπου διακυβέρνησης της Ευρώπης, σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, που δεν επιτρέπει την από μέρους της ταχεία δρομολόγηση των δημοσιονομικών κυρίως δράσεων. Την ίδια ώρα, η Τζάνετ Γέλεν προωθεί την ιδέα της εφαρμογής του ελάχιστου εταιρικού φόρου, για να αντιμετωπιστούν τα ιλιγγιώδη δημοσιονομικά ανοίγματα, που έχει ίσως περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να τύχει και εφαρμογής.

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Το διεθνές τοπίο συνεχίζει να είναι υποστηρικτικό με το ‘reopening trade’ να παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, παρόλες τις δυσκολίες που εμφανίζονται σε διάφορα Μέρη του Πλανήτη, όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων και των εμβολιασμών. Στο εξωτερικό, εισέρχονται πλέον στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2021, με ορισμένα από τα μεγάλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα να ανακοινώνουν στις επόμενες 2 ημέρες, όπως οι JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America, BlackRock και Citigroup. Στο εσωτερικό, η Αγορά κοιτάζει την επόμενη ημέρα και οι όποιες διορθώσεις τιμών εξαντλούνται γρήγορα. Βραχυπρόθεσμα απαιτείται προσοχή, αλλά η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση εκτιμούμε ότι δεν θα αλλοιωθεί”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες