Ο όμιλος Volkswagen έχει βάλει στόχο να πιάσει και να ξεπεράσει την Tesla στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εδραιώνοντας της θέση της ως η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Η προσπάθεια αυτή φέρνει αντιμέτωπους δύο τιτάνες του κλάδου. Από τη μια ο Ίλον Μασκ της Tesla έχει καταφέρει να κάνει πολύ σημαντικά βήματα στην ηλεκτροκίνηση με αποτέλεσμα τα μοντέλα της εταιρείας του να αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς στον κλάδο και ο ίδιος να είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία σχεδόν 200 δισ δολ η οποία συγκρίνεται με το ΑΕΠ της Ελλάδος. Από την άλλη το μεγάλο αφεντικό του ομίλου Volkwagen Χέρμπερτ Ντίς, ηγείται της αυτοκινητοβιομηχανίας με πωλήσεις που δεν έχουν προηγούμενο και συγκρίνονται σε ετήσια βάση μόνο με αυτές της Toyota: 11 εκατ. οχήματα. Τώρα ο Ντίς δεν κρύβει τα στρατηγικά του σχέδια. «Θέλουμε να πλησιάσουμε και μετά να προσπεράσουμε», την Tesla στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είπε πρόσφατα.

Η Tesla το 2020 πούλησε περίπου 500.000 οχήματα, τα οποία όμως ήταν όλα ηλεκτρικά σε αντίθεση με τον όμιλο VW όπου η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων ήταν συμβατικής τεχνολογίας με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Το στοίχημα των δύο εταιρειών να επικρατήσουν είναι τόσο μεγάλο, που είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ακόμη και για συνεργασία μεταξύ των δύο. Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με τον Ντίς η VW χρειάζεται να αναπτύξει το δικό της λογισμικό και τις δικές της τεχνολογίες στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Τίποτε όμως δεν αποκλείεται στην πορεία, ειδικά σε τέτοιο υψηλό επίπεδο.

Η αλλαγή πλεύσης για τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες για να πιάσουν εταιρείες όπως η Tesla που έχουν πατήσει ήδη βαθιά το γκάζι, έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σχέδια για την απαγόρευση μέσα στη δεκαετία της πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Βρετανία που σχεδιάζει απαγόρευση από το 2030. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της θέλει να δει να κυκλοφορούν στους δρόμους της ΕΕ μέχρι το 2020 τουλάχιστον 30 εκατ αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Ήδη πολλές μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volvo έχουν ανακοινώσει ότι από τα αμέσως επόμενα χρόνια θα σταματήσουν να πωλούν καινούργια οχήματα που θα κινούνται μόνο με συμβατική τεχνολογία και κινητήρες.

Έτσι, την ώρα που ο Μασκ έχει ανοίξει νέο μεγαεργοστάσιο στην Κίνα και σκέφτεται το πώς θα αυξήσει κι άλλο την παραγωγή, ο Ντις σχεδιάζει έξι παρόμοια μεγαεργοστάσια στην Ευρώπη μέχρι το τέλος της δεκαετίας και σημαντικές αλλαγές στις υποδομές της εταιρείας σε Ευρώπη, Αμερική και Κίνα.

Η μάχη μεταξύ των δύο προσωπικοτήτων –και των αυτοκινητοβιομηχανιών γενικότερα- δεν εστιάζεται μάλιστα μόνο στην παραγωγή ολοκληρωμένων μοντέλων οχημάτων αλλά και ειδικά στις μπαταρίες που θα τα κινούν.

Δεν είναι τυχαίο ότι όπως αποκάλυψε ο Ντις, ο όμιλος VW ρίχνει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη νέων μπαταριών που αναμένεται να παρουσιαστούν από το 2023 και μετά και να χρησιμοποιούνται έως το 2030 στο 80% των ηλεκτρικών οχημάτων του ομίλου.

Την ίδια ώρα ο Ντίς ακολουθεί και προηγμένες στρατηγικές μάρκετινγκ, εμπνευσμένες σε κάποια στοιχεία από την Tesla. Όταν η χρηματιστηριακή αξία της Volkswagen πέρασε το Μάρτιο το ορόσημο των 100 δισ.ευρώ για παράδειγμα, ο ίδιος χρησιμοποίησε το Twitter για να το ανακοινώσει, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μασκ για αντίστοιχες παρουσιάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση