
Τον σημαντικό θετικό αντίκτυπο που έχει δημιουργήσει από το 2012 ως σήμερα το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ αποτυπώνει η πρόσφατη Μελέτη Κοινωνικο-Οικονομικών Επιπτώσεων της Deloitte, μέσα από την ουσιαστική και αντικειμενική καταγραφή της αποδοτικότητας του έργου του.
Βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η συγκεκριμένη μελέτη ήταν τα εξής:
- Για κάθε 1 ευρώ δωρεάς για τη λειτουργία του Δεσμού, αποδίδεται αξία 9,2 ευρώ στην ελληνική κοινωνία (αύξηση 4,5% από την αντίστοιχη Μελέτη 2018), πολλαπλασιαστής που παραμένει πολύ υψηλότερος από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Από την ίδρυσή του το 2012 ο ΔΕΣΜΟΣ συγκέντρωσε πόρους συνολικής αξίας 7,3 ευρώ εκατ. για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων, του έργου και της λειτουργίας του.
- Η συγκεντρωτική οικονομική συνεισφορά του ΔΕΣΜΟΥ προς την ελληνική οικονομία ανήλθε σε 13 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με 7 εκατ. ευρώ το 2018).
- Οι δράσεις του ΔΕΣΜΟΥ άγγιξαν 215.752 ωφελούμενους την περίοδο 2012-2020, εκ των οποίων οι περίπου 29.900 αφορούν ωφελούμενους πλήρους ισοδύναμου (επωφελούμενοι πλήρους ισοδύναμου – άτομα για τα οποία ο ΔΕΣΜΟΣ θα μπορούσε να καλύψει τις πλήρεις ανάγκες διαβίωσής τους για ένα ολόκληρο έτος).
- Δημιουργία αξίας 2,2 εκατ. ευρώ σε εισφορές στο δημόσιο (σε σχέση με 1,5 εκατ. ευρώ το 2018).
Η υποστήριξη που προσφέρει ο ΔΕΣΜΟΣ γίνεται μέσα από τους 4 βασικούς πυλώνες δράσης του (κοινωνική πρόνοια, οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, υγεία, αντιμετώπιση και αποκατάσταση κρίσεων).
Για την αξιολόγηση και καταγραφή του αντικτύπου του ΔΕΣΜΟΥ, η Deloitte Ελλάδος αξιοποίησε οικονομικά μοντέλα που διασυνδέουν τα αλυσιδωτά, πολυδιάστατα αποτελέσματα κάθε δραστηριότητάς του. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνει να αποτυπώσει α) τον πολλαπλασιαστή της αξίας της λειτουργίας του ΔΕΣΜΟΥ, β) τη συνολική οικονομική του συνεισφορά στην Ελλάδα, και γ) το σύνολο των ωφελούμενων ατόμων συμπεριλαμβανομένων των επωφελούμενων πλήρους ισοδύναμου που αντιστοιχούν σε πολλούς και ποικίλους τύπους δωρεάς με διαφορετική αξία και διάρκεια, τις οποίες διαχειρίζεται αποτελεσματικά ο ΔΕΣΜΟΣ.
Η Μελέτη Κοινωνικο-Οικονομικών επιπτώσεων που εκπόνησε η Deloitte εστιάζει επίσης στην αλυσίδα αξίας που έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει ο ΔΕΣΜΟΣ, γεγονός που επιτρέπει στο σωματείο να λειτουργεί με ευελιξία, αποδοτικό σχήμα, και απόλυτη προσήλωση στον πραγματικό αντίκτυπο, ώστε κάθε δωρεά, μικρή ή μεγάλη, χρηματική ή σε είδος, να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Αυτή η αλυσίδα αξίας περιλαμβάνει 6 διακριτά βήματα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη βέλτιστη αξιοποίηση κάθε προσφοράς: τη χαρτογράφηση των αναγκών, την προσέλκυση και παροχή συμβουλευτικής κατεύθυνσης προς τον δωρητή, τη συγκέντρωση των δωρεών, την επικοινωνία και τον συντονισμό, την υλοποίηση της δωρεάς, την αξιολόγηση και την καταγραφή των αποτελεσμάτων.


Latest News

Λύσεις αυτοπαραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας παρουσίασε η Greenvolt Next
H Greenvolt Next, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συμμετείχε στην Renewable EnergyTech Expo που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Τι θα φέρει η κατάπαυση πυρός σε Eurobank και Πειραιώς - Όσα «είδε» η Goldman Sachs
Το αποτύπωμα για τις τράπεζες σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική κατέγραψε η Goldman Sachs

ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, υψηλότερα των προσδοκιών
Η καθοδήγηση της διοίκησης ΟΠΑΠ για το 2025 αφορά τη χαμηλή μονοψήφια αύξηση του GGR και το περιθώριο EBITDA της τάξης του 35%

Cordia: Επέκταση δραστηριοτήτων σε Κύπρο και Βουλγαρία
Η πρώτη διεθνής επένδυση του Ομίλου αφορά την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην εταιρεία Mundus Services

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Καθαρά κέρδη 70,5 εκατ. το 2024 – Στόχος η ισχύς 6,0 GW το 2023
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαμορφώθηκε στα 1.224 MW στο τέλος του 2024

Fais Group: Ισχυρές προοπτικές, ανάπτυξη και ελκυστική αποτίμηση βλέπουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές
Τι αναφέρουν οι εκτιμήσεις 5 χρηματιστηριακών στο πλαίσιο της δημόσια προσφοράς της Fais Group

Δημήτρης Χανής (Ηρακλής): Οι πόροι είναι πεπερασμένοι και όχι ανεξάντλητοι
«Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι αλλά πεπερασμένοι», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, Δημήτρης Χανής

Γιατί ανησυχεί ο Απόστολος Βακάκης – Πού επενδύει
Ο Απόστολος Βακάκης βλέπει μια χρονιά «ομίχλης» - Τα κέρδη της Jumbo θα γίνονται μέρισμα ή επαναγορά ιδίων μετοχών – Οι επενδυτικές επιλογές

Πού ψάχνουν νέες πηγές εσόδων οι τράπεζες - Η «συμμαχία» με fintechs
Οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε συμπράξεις με εταιρείες τεχνολογίας

Βήματα προόδου για τις εγκατεστημένες σε ΒΙ.ΠΕ. επιχειρήσεις της χώρας
Το πλαίσιο λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ. πρέπει να είναι ξεκάθαρο και δίκαιο, ώστε να ενισχύει την ανάπτυξη και όχι να δημιουργεί εμπόδια