Τον σημαντικό θετικό αντίκτυπο που έχει δημιουργήσει από το 2012 ως σήμερα το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ αποτυπώνει η πρόσφατη Μελέτη Κοινωνικο-Οικονομικών Επιπτώσεων της Deloitte, μέσα από την ουσιαστική και αντικειμενική καταγραφή της αποδοτικότητας του έργου του.

Βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η συγκεκριμένη μελέτη ήταν τα εξής:

  • Για κάθε 1 ευρώ δωρεάς για τη λειτουργία του Δεσμού, αποδίδεται αξία 9,2 ευρώ στην ελληνική κοινωνία (αύξηση 4,5% από την αντίστοιχη Μελέτη 2018), πολλαπλασιαστής που παραμένει πολύ υψηλότερος από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Από την ίδρυσή του το 2012 ο ΔΕΣΜΟΣ συγκέντρωσε πόρους συνολικής αξίας 7,3 ευρώ εκατ. για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων, του έργου και της λειτουργίας του.
  • Η συγκεντρωτική οικονομική συνεισφορά του ΔΕΣΜΟΥ προς την ελληνική οικονομία ανήλθε σε 13 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με 7 εκατ. ευρώ το 2018).
  • Οι δράσεις του ΔΕΣΜΟΥ άγγιξαν 215.752 ωφελούμενους την περίοδο 2012-2020, εκ των οποίων οι περίπου 29.900 αφορούν ωφελούμενους πλήρους ισοδύναμου (επωφελούμενοι πλήρους ισοδύναμου – άτομα για τα οποία ο ΔΕΣΜΟΣ θα μπορούσε να καλύψει τις πλήρεις ανάγκες διαβίωσής τους για ένα ολόκληρο έτος).
  • Δημιουργία αξίας 2,2 εκατ. ευρώ σε εισφορές στο δημόσιο (σε σχέση με 1,5 εκατ. ευρώ το 2018).

Η υποστήριξη που προσφέρει ο ΔΕΣΜΟΣ γίνεται μέσα από τους 4 βασικούς πυλώνες δράσης του (κοινωνική πρόνοια, οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, υγεία, αντιμετώπιση και αποκατάσταση κρίσεων).

Για την αξιολόγηση και καταγραφή του αντικτύπου του ΔΕΣΜΟΥ, η Deloitte Ελλάδος αξιοποίησε οικονομικά μοντέλα που διασυνδέουν τα αλυσιδωτά, πολυδιάστατα αποτελέσματα κάθε δραστηριότητάς του. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνει να αποτυπώσει α) τον πολλαπλασιαστή της αξίας της λειτουργίας του ΔΕΣΜΟΥ, β) τη συνολική οικονομική του συνεισφορά στην Ελλάδα, και γ) το σύνολο των ωφελούμενων ατόμων συμπεριλαμβανομένων των επωφελούμενων πλήρους ισοδύναμου που αντιστοιχούν σε πολλούς και ποικίλους τύπους δωρεάς με διαφορετική αξία και διάρκεια, τις οποίες διαχειρίζεται αποτελεσματικά ο ΔΕΣΜΟΣ.

Η Μελέτη Κοινωνικο-Οικονομικών επιπτώσεων που εκπόνησε η Deloitte εστιάζει επίσης στην αλυσίδα αξίας που έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει ο ΔΕΣΜΟΣ, γεγονός που επιτρέπει στο σωματείο να λειτουργεί με ευελιξία, αποδοτικό σχήμα, και απόλυτη προσήλωση στον πραγματικό αντίκτυπο, ώστε κάθε δωρεά, μικρή ή μεγάλη, χρηματική ή σε είδος, να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Αυτή η αλυσίδα αξίας περιλαμβάνει 6 διακριτά βήματα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη βέλτιστη αξιοποίηση κάθε προσφοράς: τη χαρτογράφηση των αναγκών, την προσέλκυση και παροχή συμβουλευτικής κατεύθυνσης προς τον δωρητή, τη συγκέντρωση των δωρεών, την επικοινωνία και τον συντονισμό, την υλοποίηση της δωρεάς, την αξιολόγηση και την καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Intrakat: Σύμβαση €9,75 εκατ. με την ΚτΠ για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης
Επιχειρήσεις |

Πάνω από 9 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης με την συμβολή της Intrakat

Θα αναπτυχθεί ένα Ψηφιακό Αποθετήριο, που θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα έγχαρτα αρχεία των κατά τόπους Δικαστηρίων ή Εισαγγελιών και θα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης