
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την πρεμιέρα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με το οικονομικό επιτελείο να «κλειδώνει» εντός της εβδομάδας τις οριστικές αποφάσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια, τα ανείσπρακτα ενοίκια, τις δόσεις και τις εκπτώσεις.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα, ενώ, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναλάβει το μοντέλο που εφάρμοσε πέρυσι, το οποίο προβλέπει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου, εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις και χορήγηση έκπτωσης φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της Εφορίας, με την ΠΟΜΙΔΑ να προτείνει η έκπτωση να ανέρχεται σε 5%.
Στην ΑΑΔΕ περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου για το πλέγμα των παρεμβάσεων στη φορολογία των εισοδημάτων του 2020 προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αλλαγές στα φορολογικά έντυπα και να εκδώσει τις αποφάσεις με τις οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την υποβολή τους.
Μετά την απαλλαγή από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος που αποφασίστηκε να έχουν και φέτος οι αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και οι αλιείς, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος αναμένεται να παρουσιάσουν και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που αφορούν:
Τεκμήρια: Δρομολογείται η έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου. Οι αφορολόγητες κρατικές ενισχύσεις, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για χαμένα ενοίκια θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φορολογούμενους για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια και να μην πληρώσουν άδικο φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα.
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Το βασικό σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.
Ανείσπρακτα ενοίκια: Προωθείται ειδική ρύθμιση για να αποφύγουν την πληρωμή φόρου με συντελεστή έως 45% οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020. Μάλιστα η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γιώργο Πιτσιλή ζητεί αναβολή φορολόγησης ανείσπρακτων ενοικίων έτους 2020 χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση ή αγωγή.
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ. Για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος με συντελεστή έως 100% που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που, παρά τη μείωση του τζίρου τους, κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020, το σενάριο της μείωσής της έως και 100%, όπως έγινε και το 2020, φαίνεται να απομακρύνεται, με αρμόδιο στέλεχος να δηλώνει μάλιστα ότι «κανονικά δεν πρέπει να γίνει». Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, ένα «ψαλίδι» στην προκαταβολή φόρου θα ευνοούσε τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και όχι αυτές που επλήγησαν από την πανδημία και έχουν ίσως μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν την επανεξέταση του μέτρου, στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα για τα εισοδήματα του 2020 που θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις αλλά και για τις αντοχές του προϋπολογισμού.


Latest News
Οι 17 μέρες – φωτιά για κυβέρνηση, η χαμένη ευκαιρία για 5G και τα εμπόδια για προσλήψεις στον ΑΔΜΗΕ

Παγώνουν οι οφειλές στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές - Ποιες περιοχές αφορά
Με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χάρη Θεοχάρη παρατείνονται έως και 6 μήνες οι πληρωμές οφειλών στην Εφορία

Νέα ευκαιρία για να κλείσουν εξωδικαστικά φορολογικές διαφορές
«Κούρεμα» έως 75% στα πρόστιμα και εξόφληση οφειλής έως 24 δόσεις η εξόφληση-Έως 30 Ιουνίου 2024 η υποβολή των αιτήσεων

Πώς το Rebrain Greece θα φέρει τα ταλέντα στην Ελλάδα
Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας για την πλατφόρμα που επιδιώκει να συνδυάσει τη προσφορά με τη ζήτηση

«Δέκα αλήθειες» και «δέκα μύθοι» για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών
Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το προωθούμενο νομοσχέδιο

Ολοκλήρωση εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών για το 2022
Ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών με παράλληλη μισθωτή εργασία
![ΑΑΔΕ: Αυτόματα σε ανηλίκους άνω των 12 ετών 375.000 ΑΦΜ – Όσα πρέπει να γνωρίζετε [ερωτήσεις – απαντήσεις]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/ot_aade3-768x606-1-600x473.png)
Πόσοι ανήλικοι πήραν αυτόματα ΑΦΜ - Όσα πρέπει να γνωρίζετε [ερωτήσεις - απαντήσεις]
Οι γονείς των ανηλίκων, τα οποία έλαβαν ΑΦΜ, λαμβάνουν σχετικό ενημερωτικό μήνυμα -

Επιστροφή εισφορών ύψους 6,6 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες επαγγελματίες
Στα 11.377,65 ευρώ ανέρχεται το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό, σύμφωνα με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ

Γεωργιάδης: Η μείωση της ανεργίας θα συνεχιστεί
Το σχόλιο του υπουργού Εργασίας για την πτώση του ποσοστού ανεργίας κάτω από 10%, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

«Άσφαιρο» το νέο φορονομοσχέδιο - Ποιος φταίει για την ακρίβεια [έρευνα]
Το 60% θεωρεί ότι η βασική αιτία για την ακρίβεια είναι η πολιτική της κυβέρνησης

Έξι στους 10 θέλουν συνταξιοδοτική αποταμίευση - Οι μισοί αδυνατούν να την πληρώσουν
Τι έδειξε έρευνα της Insurance Europe για τη συνταξιοδοτική αποταμίευση σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα