Καθήκον του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ είναι να αποφασίζει για το μέγεθος του πληθωρισμού. Τα χρήματα που πλήρωσαν οι Αμερικανοί καταναλωτές αυξήθηκαν κατά 0,6% το Μάρτιο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 2012 και αυξήθηκαν 2,6% σχετικά με πέρυσι, ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη (13/04). Ο Πάουελ μπορεί να αγνοήσει τα προσωρινά αποτελέσματα, αλλά αντιμετωπίζει μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας.

Η τεράστια αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού από το 1,7% του Φεβρουαρίου αναμενόταν λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου. Αυτά τα αποκαλούμενα αποτελέσματα βάσης θα εξασθενίσουν. Και εξαιρουμένων των κυμαινόμενων δαπανών για τρόφιμα και ενέργεια, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,6% από πέρυσι. Οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως εκείνες με απόθεμα αξιοπιστίας, μπορούν να βλέπουν πιο πέρα από τις σύντομες αποκλίσεις από τους στόχους για τον πληθωρισμό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Fed, η οποία πέρυσι υιοθέτησε ένα νέο πλαίσιο πολιτικής που στοχεύει πιο επιθετικά στην πλήρη απασχόληση και ανέχεται την υπέρβαση του πληθωρισμού πέραν του καθορισμένου στόχου του 2%.

Ένας κίνδυνος, ωστόσο, είναι η υπερθέρμανση της οικονομίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το 2020, παρείχαν αρωγή για την πανδημία ισοδύναμη με το 16,7% του ΑΕΠ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και πολιτειακές και τοπικές αρχές, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις αρχές του μήνα. Και ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να ξοδέψει 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα για υποδομές. Όλα αυτά τα φορολογικά κίνητρα θα μπορούσαν να αναθερμάνουν τον πληθωρισμό σε μια στιγμή που μια γρήγορη ανάκαμψη είναι ήδη στα χαρτιά. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομική αποδοτικότητα των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το προ-πανδημίας επίπεδο του ΑΕΠ εντός του χρόνου.

Το άλλο πρόβλημα είναι ότι οι προσδοκίες για τις τιμές που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές αυξάνονται. Η έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο για τις προσδοκίες των καταναλωτών έδειξε, τη Δευτέρα, ότι οι μέσες προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν σε 3,2% σε ορίζοντα ενός έτους και σε 3,1% για τρία χρόνια. Και οι δύο τιμές είναι στο υψηλότερο ποσοστό από τα μέσα του 2014.

Η επιθυμία του Πάουελ να προωθήσει μια οικονομική ανάκαμψη χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς  απαιτεί αυτός να περιμένει τη διείσδυση της ανάκαμψης στις πιο μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες πριν πατήσει φρένο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μείωση των τιμών έως ότου η ανεργία μειωθεί αρκετά περισσότερο. Ωστόσο, εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αφεθούν αχαλίνωτες, η Fed ενδέχεται να χρειαστεί να ενεργήσει με μεγαλύτερη πυγμή στο μέλλον. Όταν παίζεις στην κόψη του ξυραφιού υπάρχουν πολλά ρίσκα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners