Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και ήταν ελαφρά υψηλότερα από τα προβλεπόμενα δεν προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη. Αντιθέτως, ενίσχυσαν την άποψη, που διατυπώνεται τελευταία, για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Ζητούμενο ωστόσο, παραμένει το κατά πόσον και σε ποια έκταση θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία στην τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ και ποια στάση θα κρατήσει η Fed τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6% το Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο και κατά 2,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,3%, με την αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την αναψυχή και τα ταξίδια να σηματοδοτούν ότι οικονομία των υπηρεσιών αρχίζει να ξυπνά.

Σύμφωνα με ανάλυση της χρηματιστηριακής  Wells Fargo, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η εξέλιξη αυτή δεν θα αλλάξει την πολιτική της FED. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα τηρήσει στάση αναμονής ως προς την νομισματική της πολιτική, προκειμένου να διαπιστώσει αν θα συνεχιστεί η ανοδική τάση του πληθωρισμού και σε ποια έκταση.

Οι τιμές της ενέργειας ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθώς η βενζίνη εκτινάχθηκε κατά 9,1%.

Πιέσεις και στον δομικό πληθωρισμό

Η Wells Fargo εκτιμά ότι η άνοδος στις τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να εξασθενίσει τους επόμενους δύο μήνες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ήταν σχετικά σταθερές τον περασμένο μήνα και η παραγωγή αυξήθηκε ως ανταπόκριση στις προοπτικές αύξησης της ζήτησης. Τονίζει ωστόσο, ότι πολλά άλλα ήδη, μεταξύ των οποίων τα τρόφιμα ενδέχεται να ανατιμηθούν το προσεχές διάστημα.

Με τις τιμές των commodities που σχετίζονται με τα τρόφιμα να πλησιάζουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών, οι τιμές των τροφίμων πιθανότατα θα αυξηθούν ξανά τους επόμενους μήνες και θα συνεχίσουν να αυξάνονται ταχύτερα από τον δομικό πληθωρισμό.

Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (δομικός πληθωρισμός) επίσης αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 0,3% σε μηναία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια.

Η Wells Fargo επισημαίνει ότι στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν διαφαίνονται επίσης ενδείξεις ανάκαμψης στους τομείς των υπηρεσιών αναψυχής και των ταξιδιών. Για παράδειγμα, η τιμή των εισιτηρίων σε θέατρα και αθλητικές εκδηλώσεις αυξήθηκε 2,6%,και οι τιμές των υπηρεσιών μεταφοράς κατά 1,8% υποστηριζόμενες από την αύξηση στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων (+ 11,7%).

Πληθωριστικές πιέσεις, αλλά για πόσο;

«Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, ο πληθωρισμός είναι μια διαδικασία» τονίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής χρηματιστηριακής, προσθέτοντας ότι το κατά πόσον οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές των τιμών θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα ακόμα και αφού περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός θα εξαρτηθεί από τις προσδοκίες. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό των καταναλωτών έχουν κινηθεί υψηλότερα κατά το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλές σε σύγκριση με την αρχή του τελευταίου κύκλου.

Η Fed κατέστησε σαφές ότι θέλει να δει μια βιώσιμη αύξηση του πληθωρισμού και όχι μια προσωρινή αύξηση. Κι αυτή η αξιολόγηση θα είναι δύσκολο να γίνει μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Αυτό θα διατηρήσει τη Fed σε κατάσταση αναμονής για τους επόμενους μήνες. Η δική μας άποψη είναι ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να ενισχυθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, ροδηγώντας τον βασικό ΔΤΚ στο 2,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022, διατηρώντας παράλληλα αυξημένο τον βαθμό αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές» καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή