
Οι διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19 και η γεωπολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα, παρέχουν μια ευκαιρία στα ανώτατα στελέχη των οικονομικών διευθύνσεων, να επανεξετάσουν τον ρόλο του τμήματός τους και τον τρόπο σύνταξης και παρουσίασης των εταιρικών αναφορών. Αυτό προκύπτει από την έκτη ετήσια παγκόσμια έρευνα του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (FAAS) της ΕΥ, με τίτλο, How can corporate reporting connect your business to its true value?
Οι περισσότεροι από 1.000 CFOs από 26 χώρες, που συμμετείχαν στην έρευνα, προβλέπουν ότι οι οικονομικές διευθύνσεις θα είναι πολύ διαφορετικές στο μέλλον, κάνοντας σημαντική στροφή προς ένα πιο έξυπνο λειτουργικό μοντέλο. Το 53% των ερωτηθέντων, πιστεύουν ότι περισσότερες από τις μισές διεργασίες που σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές και εταιρικές αναφορές, θα διεκπεραιώνονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Συγχρόνως, το 54% πιστεύουν πως είναι πιθανό η οικονομική διεύθυνση να βασίζεται σε συστήματα blockchain.
Ωστόσο, για να αξιοποιηθούν πλήρως οι νέες, ευφυείς τεχνολογίες στην προετοιμασία εταιρικών αναφορών, οι ερωτηθέντες θεωρούν βασική προϋπόθεση την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Ως εκ τούτου, περισσότεροι από τα δύο τρίτα (68%) των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα, τονίζουν ότι η διακυβέρνηση, τα συστήματα ελέγχου και το πλαίσιο ηθικής γύρω από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, χρήζουν περαιτέρω ανάπτυξης και βελτίωσης.
► Το 53% υποστηρίζουν ότι περισσότερες από τις μισές τρέχουσες διεργασίες θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν τα επόμενα τρία χρόνια
► Το 54% πιστεύουν ότι οι χρηματοοικονομικές λειτουργίες θα βασίζονται στο blockchain
► Το 63% ανησυχούν για τους κινδύνους από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις χρηματοοικονομικές αναφορές
Ελλείψει τέτοιων πλαισίων, η πλειοψηφία των CFOs (63%) ανησυχούν για τους ενδεχόμενους ρυθμιστικούς κινδύνους και κινδύνους ασφαλείας, που συνδέονται με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις χρηματοοικονομικές λειτουργίες και τις εταιρικές αναφορές. Ταυτόχρονα, πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στις επιδόσεις αυτών των συστημάτων, με το 47% να αναφέρουν ότι η ποιότητα και η εγκυρότητα των χρηματοοικονομικών δεδομένων που εξάγονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν μπορεί να είναι ίδια με τα δεδομένα των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών συστημάτων.
Τοποθετώντας την οικονομική διεύθυνση στο επίκεντρο των εταιρικών αναφορών σχετικά με τη δημιουργία βιώσιμης μακροπρόθεσμης αξίας
Σε μια εποχή όπου επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη αναμένουν από τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και να εστιάσουν στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, η έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα των CFOs (72%) πράγματι ενστερνίζονται αυτή τη νέα τάση. Περισσότεροι από δύο στους τρεις (69%) ερωτηθέντες, δηλώνουν ότι οι CFOs και τα ανώτατα χρηματοοικονομικά στελέχη θεωρούνται, από τα ενδιαφερόμενα μέρη, ως οι κύριοι υπεύθυνοι για τη μακροπρόθεσμη αξία στις επιχειρήσεις τους.
Τα δύο τρίτα (66%) των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν ότι η ζήτηση για οικονομικές αναλύσεις και προγνώσεις που εστιάζουν στο μέλλον, έχει αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες. Οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη αναζητούν, επίσης, μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες στις εταιρικές αναφορές, όπως δεδομένα για θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG). Αυτή η αυξανόμενη έμφαση σε υψηλής ποιότητας μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, επιβεβαιώνεται και από το 65% των ερωτηθέντων οι οποίοι πιστεύουν ότι υπάρχει σημαντική αξία για τις επιχειρήσεις τους, που δεν μετριέται ή δεν επικοινωνείται μέσω των παραδοσιακών δεικτών μέτρησης απόδοσης (KPIs), όπως, για παράδειγμα, η αξία της εμπορικής επωνυμίας (brand) και το ανθρώπινο δυναμικό.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Κώστας Σταθόπουλος, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (FAAS) της ΕΥ Ελλάδος, παρατηρεί: «Καθώς οι επενδυτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη επιζητούν από τις επιχειρήσεις αναλυτικότερη ενημέρωση για μη χρηματοοικονομικά στοιχεία, οι οικονομικές διευθύνσεις θα πρέπει να ξανασκεφτούν τον ρόλο τους και τη συμβολή τους στο πώς επικοινωνείται η μακροπρόθεσμη αξία που δημιουργούν οι οργανισμοί τους. Την ίδια ώρα, η πανδημία φαίνεται να επιταχύνει τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία των οικονομικών διευθύνσεων. Αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και η ανάγκη εμπέδωσης εμπιστοσύνης στις νέες αυτές τεχνολογίες».
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκδοση της έρευνας, εδώ.


Latest News

Τεχνητή Νοημοσύνη και εξέλιξη του χώρου εργασίας στην Ελλάδα
Οι Έλληνες δεν είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τη χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης δείχνει έρευνα της Adecco

Εργασία: Τελικά, ποιο φύλο ευνοείται λόγω… εμφάνισης;
Ισχύει ότι οι γυναίκες ωφελούνται περισσότερο στην εργασία λόγω ομορφιάς ή μήπως αυτό ισχύει για τους άνδρες;

Κολλημένοι στο... χειρόγραφο - Ένας στους δύο δεν χρησιμοποιεί υπολογιστές
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική αγορά εργασίας και τις δεξιοότητες των εργαζομένων
![KPMG: Τι ζητούν οι μελλοντικοί ηγέτες – Ο ρόλος της κλιματικής κρίσης [έρευνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/περιβάλλον-600x369.jpg)
Ηγεσία και βιωσιμότητα πάνε μαζί - Τι έδειξε έρευνα της KPMG
Οι μελλοντικοί ηγέτες ζητούν να ακούγεται περισσότερο η φωνή τους κατά την μετάβαση προς ένα μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα

Ενας στους τρεις εργαζόμενους οδεύει προς παραίτηση - Η κυριότερη ανησυχία
Τι δείχνει έρευνα της EY

Η Λιάνα Γούτα γενική διευθύντρια στη FuelsEurope - Η πρώτη γυναίκα και Ελληνίδα στη θέση αυτή
Η Λιάνα Γούτα διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών στον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας πετρελαίου

Η τηλεργασία κάνει... καλό στα κέρδη - Τι δείχνουν έρευνες
Η απομακρυσμένη εργασία επιτρέπει μεγαλύτερη αύξηση εσόδων των εταιρειών, σύμφωνα με έρευνες

Νέος Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας στην Παπαστράτος - Ποιος είναι ο Θέμης Χασιώτης
Η θέση είναι κομβικής σημασίας στο πλαίσιο του ριζικού μετασχηματισμού της εταιρείας για μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο

Πόσο πρόθυμοι να περιμένουν τις εκπτώσεις είναι οι καταναλωτές
Τα στοιχεία του Δείκτη Αγορών (Shopping Index) της Salesforce

Σε ποιες χώρες πάνε οι «καλύτεροι» και οι «εξυπνότεροι» - Η θέση της Ελλάδας
Η χώρα που κρατά το στέμμα για δέκα συναπτά έτη