Η πορεία του τουρισμού στην Ευρώπη και συνακόλουθα της οικονομίας και του ευρώ εξαρτώνται άμεσα από το ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού της ευρωζώνης σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Bank of America Global Research.

Η BofA εξετάζει δυο σενάρια που θα εξασφαλίσουν ότι τα 3/4 του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα εμβολιασθούν, ένας στόχος που οδηγεί στη δημιουργία ενός ισχυρού φράγματος κατά της πανδημίας.

Οι ΗΠΑ που εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους γρηγορότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να φτάσουν στον στόχο αυτό σε δυο τρεις εβδομάδες δηλαδή στα τέλη Απριλίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί δύο ακόμη επιπλέον εβδομάδες και θα αγγίξει τον στόχο στα μέσα Μάϊου. Αν υποθέσουμε ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει τον εμβολιασμό με ρυθμούς διπλάσιους από τον Μάρτιο θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο έως τα τέλη Ιουλίου. Εάν, ωστόσο, ο εμβολιασμός της Ευρωζώνης πλησιάσει και αγγίξει τους ρυθμούς των ΗΠΑ δηλαδή καταστεί τρεις φορές γρηγορότερος από τον ρυθμό του Μαρτίου τότε θα επιτύχει τον στόχο αυτό στα μέσα Ιουνίου.

Αυτό είναι σίγουρα εφικτό, αλλά όχι απαραίτητα δεδομένο. Η πρόοδος των εμβολιασμών στην ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το άνοιγμα του τουρισμού και την επανάκαμψη της οικονομίας στις χώρες που συνδέονται άμεσα με αυτόν. Ο επενδυτές και οι αγορές παρακολουθούν την εξέλιξη των εμβολιασμών ενώ εκτιμά ότι θετικό ρόλο στην επανέναρξη των ταξιδιών θα παίξει και η άμεση υιοθέτηση από όλες τις χώρες του πράσινου πιστοποιητικού, η κατάργηση της καραντίνας και οι διμερείς συμφωνίες που θα διευκολύνουν τα ταξίδια όσων έχουν εμβολιασθεί.

Η Ελλάδα έχει ήδη μια τέτοια συμφωνία με το Ισραήλ και διαπραγματεύεται μια παρόμοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης οι ελληνικές αρχές πιέζουν επίσης για την υιοθέτηση του διαβατήριο εμβολιασμού σε επίπεδο ΕΕ, υποστηριζόμενη και από άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ευρωζώνης, αναφέρει η BofA.

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα γίνει έγκαιρα για να βοηθηθεί η Ευρώπη κατά τη φετινή θερινή περίοδο. Η απώλεια μιας δεύτερης τουριστικής περιόδου θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα σε αυτές που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σημαντική συμβολή στην οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός