
Η ιαπωνική διαστημική εταιρεία ispace θα μεταφέρει το πρώτο ρόβερ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στη Σελήνη το 2022.
Τα ΗΑΕ αναπτύσσουν από το 2017 ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα, πρωτοπορώντας στον αραβικό κόσμο και χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές και τεχνολογικές ικανότητες που προκύπτουν από τη διαστημική τεχνογνωσία, για να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.
Τον Φεβρουάριο, τα ΗΑΕ έθεσαν το σκάφος Hope (Ελπίδα) σε τροχιά γύρω από τον Άρη, μία πρωτιά για αραβική χώρα, και ήδη λαμβάνουν στοιχεία από την ατμόσφαιρα και το κλίμα του γειτονικού πλανήτη. Το 2019, ο Χάζα αλ-Μανσούρι έγινε ο πρώτος αστροναύτης από τα ΗΑΕ που πέρασε ένα μικρό διάστημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ προ ημερών τα ΗΑΕ επέλεξαν την πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα κάνει εκπαίδευση αστροναύτη στη NASA.
Το νέο σεληνιακό ρόβερ «Ρασίντ» της αποστολής «Emirates Lunar Mission» σχεδιάζεται αποκλειστικά από τα ΗΑΕ. Η κατασκευή του θα γίνει από το Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ (MBRSC) στο Ντουμπάι και θα παραμείνει στη Σελήνη μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του (συλλογή δεδομένων), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Η ιαπωνική εταιρεία ispace ιδρύθηκε το 2010 με στόχο την παροχή εμπορικών μεταφορών στη Σελήνη. Η εκτόξευση του 2022 θα είναι η πρώτη σχετική αποστολή της εταιρείας και θα γίνει από τη Φλόριντα με χρήση ενός πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής Space X του Ίλον Μασκ, που θα θέσει τη σεληνιακή άκατο της ispace σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Στη συνέχεια, η τελευταία θα κατέβει μόνη της στην επιφάνεια της Σελήνης και θα απελευθερώσει το ρόβερ των ΗΑΕ, που θα αρχίσει την εξερεύνησή του. Η ispace θα διασφαλίσει, επίσης, την τροφοδοσία του ρόβερ με ενέργεια και τις ασύρματες επικοινωνίες του.
Ο απώτερος διαστημικός στόχος των ΗΑΕ είναι η δημιουργία μίας αποικίας στον Άρη έως το 2117.


Latest News

Πόσο επηρεάζει ο πόλεμος τη διεθνή τάση για προστατευτισμό στο εμπόριο
Τα συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

Μπόνους και... σαφάρι για να βρουν προσωπικό
Τι υπόσχονται οι αερομεταφορείς

Μπορεί η Δύση να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση;
Παρότι η Ουκρανία το έχει ζητήσει επισήμως και δυτικοί ηγέτες το έχουν υποστηρίξει, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας

Ο Όρμπαν βάζει τέλος στον «βενζινοτουρισμό»
Αναμένεται η αντίδραση των Βρυξελλών

Ο μεγάλος… τελικός σε γεωπολιτική και οικονομία: ΗΠΑ vs Κίνας
Η νυν και η ανερχόμενη υπερδύναμη αντιμετωπίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρουμπινί: Μην ποντάρετε στην ομαλή προσγείωση
Ποια τα σενάρια πληθωρισμού και πώς μπορεί να κινηθεί η Fed

Γιατί η EasyJet θα ακυρώσει πάνω από 200 πτήσεις
Η easyJet αντιμετωπίζει επίσης και προβλήματα που σχετίζονται με συστήματα τεχνολογίας της πληροφορικής (ΙΤ).

Τι απειλεί το «τουριστικό» καλοκαίρι
Καθυστερήσεις, ακόμη και ακυρώσεις, πτήσεων εμποδίζουν τη μαζική κάθοδο των Βορειοευρωπαίων προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης για διακοπές.

Ουγγαρία: Φθηνή βενζίνη μόνο για… ημεδαπούς
Περιφρονώντας το ευρωπαϊκό δίκαιο, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να επιδοτεί τη βενζίνη μόνο για Ούγγρους. Αναμένονται έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Ρωσία: Αυτά είναι τα έσοδα που αναμένει φέτος από εξαγωγές υδρογονανθράκων
Η Ρωσία εισπράττει ποσά ρεκόρ από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, κυρίως επειδή οι τιμές έχουν εκτοξευτεί.