
Πτωτική πορεία καταγράφουν τα έσοδα που εισπράττονται από τα αλκοολούχα ποτά το 2020, αντανακλώντας την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου τη χρονιά που πέρασε σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοόλης και οινοπνευματωδών ποτών ανήλθαν το 2020 σε 545 εκατ. ευρώ (363,23 εκατ. από ΕΦΚ και 181,63 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ) έναντι των 748 εκατ. ευρώ που εισπράχτηκαν το 2019, σύμφωνα με την Απολογιστική Έκθεση για την εξέλιξη και τη διακύμανση των εσόδων από φόρους της ΑΑΔΕ.
Μηδενίστηκε η επιτόπια κατανάλωση στα αλκοολούχα ποτά
Η υστέρηση σε απόλυτα μεγέθη ανήλθε στα 203 εκατ. ευρώ (74 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ και 129 εκατ. ευρώ από τους ΕΦΚ). Σε ποσοστιαία βάση τα έσοδα συνολικά εμφανίζονται μειωμένα κατά 29% από τον ΦΠΑ και 26,2% από τους ΕΦΚ.

Όσον αφορά τον υποκλάδο των αλκοολούχων ποτών, τα έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης παρουσίασαν πτώση κατά 81,4 εκατ. ευρώ ή -28,3%, σε σύγκριση με 2019.
Σε απόλυτα μεγέθη, από 290,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, το 2020 διαμορφώθηκαν 209,1 εκατ. ευρώ, ποσό κατά πολύ χαμηλότερο ακόμα και από την περίοδο (2005-2008) που ο συντελεστής ΕΦΚ ήταν κοντά στα 10 ευρώ /λίτρο αλκοόλης, ενώ την τελευταία δεκαετία μετά τις συνεχείς αυξήσεις ο συντελεστής ΕΦΚ έχει φτάσει στα 25,50 ευρώ /λίτρο αλκοόλης.
«Η μεγάλη αυτή πτώση, επιβεβαιώνει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του κλάδου, καθώς το κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης (bars, café bars, εστιατόρια κ.ά.) στο οποίο εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών, πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown σχεδόν το ήμισυ της περσινής χρονιάς. Το ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο συνεχίζεται και το νέο έτος, με το πρώτο τετράμηνο να έχει χαθεί, με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος να παραμένει άγνωστο και τις επιχειρήσεις του κλάδου να αγωνιούν για το πώς θα κρατηθούν όρθιες, καθώς οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθεί να ανακάμψει η εφοδιαστική αλυσίδα κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαφαίνονται ακόμη και αν ξεπερασθεί η κρίση της πανδημίας», επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ.
Ζητούν αναστολή καταβολής ΕΦΚ και ΦΠΑ για τα αλκοολούχα ποτά
Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και η εξασφάλιση βιωσιμότητας για το μέλλον είναι πλέον η μεγάλη πρόκληση, όπως επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ.
Μεταξύ των προτάσεων που διατυπώνει για τον κλάδο, είναι:
1. Μείωση ΦΠΑ αλκοολούχων ποτών σε όλη την εστίαση στο 13%. Να επισημάνουμε εδώ ότι για την στήριξη και επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης, ήδη έχει θεσμοθετηθεί αντίστοιχο μέτρο για τα μη αλκοολούχα και τον καφέ. Ο ΣΕΑΟΠ κρίνοντας θετικά τα μέτρα που λαμβάνονται για τον συγκεκριμένο κλάδο και με δεδομένη τη σταδιακή προσπάθεια επανεκκίνησης της τουριστικής αγοράς, υποστηρίζει την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά, ως μέτρο απαραίτητο την στήριξη του κλάδου της Ελληνικής Παραγωγής ποτών, που η παρουσία του είναι μεγάλη και με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.
2. Μείωση του συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοολούχων ποτών στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (από €25,50/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης σε €18,00) προκαλώντας ένα θετικό «σοκ» στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα επιταχύνει την ανάκαμψη της νόμιμης αγοράς με υγιή τρόπο, μειώνοντας σημαντικά το κόστος πρώτων υλών και τις ανάγκες κεφαλαίου για την επαναλειτουργία της επιτόπιας κατανάλωσης και διευκολύνοντας τη μόνιμη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο, ενώ η εξασφάλιση ανταγωνιστικών φορολογικών συντελεστών θα έδινε άμεσα αναπτυξιακή ώθηση στο εγχώριο τουριστικό προϊόν.
Να επισημάνουμε εδώ ότι η χώρα μας παραμένει πρώτη σε ΕΦΚ ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα.
3. Αναστολή καταβολής ΕΦΚ και ΦΠΑ για τα αλκοολούχα μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κλάδος της επιτόπιας κατανάλωσης και δυνατότητα ρύθμισής τους σε δόσεις, έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ στα Τελωνεία.


Latest News

Μαζί η έκδοση κύριων, επικουρικών και εφάπαξ από το 2024
Αυτόματη εκκαθάριση ασφαλισμένων στο Δημόσιο και διαδικασίες fast track για έκδοση επικουρικών και εφάπαξ με ελάχιστο όριο τη 15ετία, ακόμα και στη διαδοχική ασφάλιση

Πότε μειώνονται τελικά οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών
Τι θα γίνει με το υπόλοιπο της περιόδου 2019 - 2023

Γεωργιάδης: Πώς θα γίνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%
Τι αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ποιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις παρατείνονται έως τις 4/10
Η παράταση δίνεται εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που διαμόρφωσε η πρόσφατη κακοκαιρία σε επιχειρήσεις και ασφαλισμένους

Γεωργιάδης: Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2024
Τι είπε ο υπουργός Εργασίας για το «brain gain» και τους ψηφιακούς νομάδες

Πότε λήγουν οι αιτήσεις στις ΕΠΑΣ Μαθητείας για ειδικότητες τουρισμού - φιλοξενίας
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης - Η διαδικασία βήμα βήμα

Ασανσέρ οι εκκρεμείς συντάξεις – Ποιοι πάνε πιο γρήγορα και ποιοι πιο αργά στο ταμείο
Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

Γρηγορότερα αλλά... λιγότερο εφάπαξ - Τι αλλάζει στις συντάξεις
Αναλυτικά η διαδικασία για την ηλεκτρονική αίτηση μέσω του e-ΕΦΚΑ

Η ακτινογραφία των οφειλών - Ποιοι και πόσα χρωστάνε στο Δημόσιο
Απλήρωτους φόρους, τέλη και πρόστιμα έχουν αφήσει οι φορολογούμενοι

Κάθε ενδεχόμενο για αύξηση των φορολογικών συντελεστών αποκλείει η κυβέρνηση
«Μελετάμε ένα νέο σύστημα δικαιότερης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών»