Νέα προβλήματα καθυστερήσεων ανακύπτουν κατά τη διαδικασία χρηματοδότησης των σχεδίων ανάκαμψης των κρατών-μελών της ΕΕ. Πέρα από τα γνωστά ζητήματα με το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη της Γερμανίας, προβλήματα στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης προέκυψαν και στην Πολωνία. Όπως έγινε γνωστό αναβλήθηκε σχετική συζήτηση στο πολωνικό Κοινοβούλιο, καθώς δεν έχει διασφαλιστεί η πλειοψηφία για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, εξέφρασε την πρόθεσή του να μην υποστηρίξει το νομοσχέδιο, με τον ισχυρισμό ότι θα δεσμεύσει την Πολωνία για τα χρέη της Ελλάδας και άλλων χωρών. Πάντως, η προθεσμία για την επικύρωση του προγράμματος σε όλα τα κράτη-μέλη έχει τεθεί για τέλος Απριλίου. Συνεπώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι και στη Γερμανία εκκρεμεί η απόφαση στο ανώτατο δικαστήριο σχετικά με την νομιμότητα της έκδοσης του κοινού χρέους.

Προχωράει η Ε.Ε.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει στο αρχικό της σχέδιο, καθώς χθες ανακοίνωσε το πλάνο της για τη συγκέντρωση 800 δισ. ευρώ από τις αγορές σε διάστημα πέντε ετών για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, απευθύνοντας έκκληση “σε όλα κράτη-μέλη για να επιταχύνουν τη διαδικασία”.

Σύμφωνα πάντως με το σχέδιο της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε χθες για την συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων από τις αγορές, θα χρησιμοποιηθεί “διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης για να συγκεντρωθούν έως και 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές μέχρι το 2026”. “Η προσέγγιση αυτή”, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, “η οποία θα είναι σύμφωνη με τις βέλτιστες πρακτικές των κρατικών εκδοτών, θα επιτρέψει στην Επιτροπή να συγκεντρώσει τα κεφάλαια με ομαλό και αποτελεσματικό τρόπο. Με τον τρόπο αυτό θα προσελκύσει, επίσης, επενδυτές στην Ευρώπη και θα ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ”.

Πρώτη έκδοση τον Ιούλιο

Η ΕΕ στοχεύει να εκδώσει το πρώτο, κοινό χρέος υπό το λεγόμενο NextGenerationEU τον Ιούλιο, ενώ  θα δανείζεται ποσό ύψους περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο. Όπως τονίζεται, “όλα τα δάνεια θα αποπληρωθούν έως το 2058”. Σχεδόν το ένα τρίτο των περίπου 800 δισ. ευρώ θα είναι σε πράσινα ομόλογα, χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο κανόνων που θα δημοσιευθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Στόχος της Επιτροπής είναι το καλοκαίρι να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των κεφαλαίων από τα κράτη-μέλη, στη βάση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, τα οποία πρέπει να έχουν κατατεθεί στην τελική τους μορφή προς αξιολόγηση από την Επιτροπή μέχρι το τέλος Απριλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία