
Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάκαμψης καταγράφει η κινεζική οικονομία, ωθούμενη από την ισχυρή ζήτηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό και τη συνεχιζόμενη κρατική υποστήριξη σε μικρότερες επιχειρήσεις.
Το ακαθάριστο εγχώριο προιόν της Κίνας εκτινάχθηκε 18,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οριακά κάτω από την πρόβλεψη της αγοράς να ανάπτυξη 19%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί σε τριμηνιαία περίοδο από το 1992 και ακολουθεί την ανάπτυξη του 6,5% που σημειώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Οικονομολόγοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στη διάρκεια του έτους καθώς η κυβέρνηση σταδιακά θα στρέφει την προσοχή της στην προσπάθεια ελέγχου των χρηματοοικονομικών κινδύνων από την υπερθέρμανση κάποιων τομέων της οικονομίας. «Με την οικονομία ήδη να έχει βρεθεί πάνω από τα προ-κρίσης επίπεδα και με τα μέτρα στήριξης να αποσύρονται, η μετά-κορονοϊό ανάκαμψη της Κίνας σταθεροποιείται. Περιμένουμε μέτρια ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση στο υπόλοιπο του έτους,» δήλωσε ο Τζούλιαν Εβανς-Πρίτσαρντ, οικονομολόγος στην Capital Economics.
Υποστηριζόμενη από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την έκτακτη βοήθεια στις επιχειρήσεις, η οικονομία ανέκαμψε από την βαθιά ύφεση του 6,8% που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν το ξέσπασμα του Covid-19 στην πόλη Γιουχάν γρήγορα εξελίχθηκε σε πανδημία η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 3 εκατ. ανθρώπων σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.
Η ανάκαμψη βασίστηκε στις εξαγωγές καθώς τα εργοστάσια έσπευσαν να καλύψουν τις παραγγελίες από το εξωτερικό αρχικά και πιο πρόσφατα τη σταθερή αύξηση της κατανάλωσης στο εσωτερικό καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν στα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και στις εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 34,2% τον Μάρτιο, έπειτα από άνοδο 33,8% στο πρώτο δίμηνο του 2021. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 14,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, έπειτα από το εντυπωσιακό 35,1% του πρώτου διμήνου.
Ο Λιού Αϊχούα, εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας δήλωσε πρόσφατα ότι παρότι η οικονομία ξεκίνησε το 2021 με το δεξί, ο τομέας υπηρεσιών και οι μικρότερες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις, ενώ ο τιμάριθμος θα παραμείνει σε μέτρια επίπεδα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 8,6% φέτος, υπερβαίνοντας τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη άνω του 6%. Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 2,3% το 2020, καταγράφοντας τη μικρότερη ανάπτυξη των τελευταίων 44 ετών, ωστόσο, παρέμεινε η μοναδική μεγάλη οικονομία που δεν έπεσε σε ύφεση.


Latest News

Ο Fitch βαθμολογεί με «Α» την οικονομία της Πορτογαλίας
Βλέπει σημαντική μείωση του χρέους

Απρόσμενη αύξηση της μεταποίησης στην Κίνα
Το «στοίχημα» για ανάπτυξη 5%

Η Moodys' έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Κύπρο μετά από 12 χρόνια
Ήταν ο τελευταίος οίκος που διατηρούσε στα «σκουπίδια» τα τουρκικά ομόλογα

Τι σημαίνει το shutdown της κυβέρνησης στις ΗΠΑ - Πού μπαίνει λουκέτο και πού όχι
Αδειάζει η κλεψύδρα για τη επίτευξη συμφωνίας

H S&P αναβαθμίζει τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας
Κρίνει θετικά τις κινήσεις του νέου οικονομικού επιτελείου

Αντίστροφη μέτρηση για το «λουκέτο» στην αμερικανική κυβέρνηση
Νέες ψηφοφορίες αναμένονται σήμερα στη Γερουσία

Από πρίγκιπας, «αυτοκράτορας» των επενδύσεων: Το success story του Χανς-Άνταμ ΙΙ
Η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια της Ευρώπης έχτισε μια οικονομική αυτοκρατορία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων

«Εμφύλιος» στους Ρεπουμπλικάνους - Κατεβάζουν ρολά ομοσπονδιακές υπηρεσίες
Η Βουλή απέρριψε, με ψήφους 232 κατά έναντι 198 υπέρ, ένα μέτρο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης για άλλες 30 ημέρες, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων

Στο «εδώλιο» της Γερουσίας οι τραπεζίτες της Wall Street
Οι CEOs των μεγάλων τραπεζών θα κληθούν να απαντήσουν σε σκληρές ερωτήσεις

Διαμάχη στη Γαλλία: «Η μείωση ΦΠΑ δεν είναι ούτε αποτελεσματική, ούτε δίκαιη»
Λογικές ακροβασίες θεσμικού οργάνου του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου