Η Starlink είναι η υπηρεσία ευρυζωνικού Internet που εμπνεύστηκε ο Elon Musk για την εξυπηρέτηση δυσπρόσιτων περιοχών και η οποία χρησιμοποιεί για τη μετάδοση του σήματος περισσότερους από 1.000 μικρούς δορυφόρους που έχουν εκτοξευτεί σε αποστολές της SpaceX (επίσης του Musk) σε διαδοχικές αποστολές από το 2019.

Το πλάνο του συγκεκριμένου προγράμματος προβλέπει την εκτόξευση χιλιάδων ακόμα δορυφόρων τα επόμενα χρόνια, καθώς η υπηρεσία θα συνεχίσει να επεκτείνεται.

Μέχρι σήμερα η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους σε ελάχιστες μόνο γεωγραφικές περιοχές. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο ίδιος ο Elon Musk, μέσω ανάρτησης στο Twitter, περισσότεροι χρήστες θα ενταχθούν στη δοκιμαστική beta έκδοση της υπηρεσίας «πιθανότατα, αυτό το καλοκαίρι». Η δοκιμαστική έκδοση κατηγορίας beta θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την Starlink, καθώς θα ανοίγει πλέον το δρόμο για ευρύτερη ανάπτυξη της καταναλωτικής της βάσης.

Σε άλλη του ανάρτηση ο επικεφαλής της SpaceX ξεκαθάρισε ότι η Starlink θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει «πλήρεις υπηρεσίες κινητής» εντός του χρόνου, ώστε «να είναι παντού διαθέσιμη για χρήση, ακόμη και σε ένα όχημα εν κινήσει», προσθέτοντας ακόμα ότι «μερικές επιπλέον εκτοξεύσεις δορυφόρων θα είναι αρκετές και να φέρουν ορισμένες κρίσιμες αναβαθμίσεις της υπηρεσίας σε επίπεδο λογισμικού».

Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο η υπηρεσία Starlink να αποκτήσει και mobile εκδοχή ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις τον περασμένο μήνα όταν η SpaceX κατέθεσε στην FCC (Federal Communications Commission) αίτημα εγκατάστασης των τερματικών της σε κινούμενα οχήματα και όχι μόνο σε χώρους οικιών. Λόγω μεγέθους των χρησιμοποιούμενων τερματικών έως σήμερα δεν ήταν εφικτή η εγκατάστασή τους σε οχήματα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά δεδομένα, οι υπάρχοντες χρήστες της υπηρεσίας Starlink απολαμβάνουν ταχύτητες της τάξης των 100 Mbps (megabits per second), αν και ο σχεδιασμός προβλέπει την επίτευξη ταχυτήτων της τάξης των 300 Mbps, μέσα στο 2021. Ο ίδιος ο Elon Musk δήλωσε χθες ότι θέματα όπως η διαθεσιμότητα της υπηρεσίας, το bandwidth και οι καθυστερήσεις «βελτιώνονται ταχέως».

Οι χρήστες που θα ενταχθούν στην beta έκδοση της υπηρεσίας θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μία εφάπαξ πληρωμή της τάξης των 549 δολαρίων (499 δολάρια για το hardware και 50 δολάρια για την αποστολή και διαχείρισή του) και αντίτιμο 99 δολαρίων ανά μήνα για την broadband υπηρεσία.

Το ζήτημα αν η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι «άξια λόγου» ερεύνησε το δίκτυο CNBC προσεγγίζοντας 50 υπάρχοντες πελάτες της Starlink στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότεροι εμφανίζονται ικανοποιημένοι με θέματα που σχετίζονται με την τιμολογιακή πολιτική, τον εξοπλισμό, την ταχύτητα της σύνδεσης, ακόμα και αν υπήρξαν και κάποιες δυσκολίες στην εγκατάσταση του εξοπλισμού, για διάφορους λόγους.

Ανησυχία προκαλούσε μόνο η πιθανότητα η εταιρεία να εισάγει μελλοντικά χρεώσεις ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων, κάτι που όπως υποστηρίζουν όσοι απάντησαν ίσως τους οδηγήσει να εγκαταλείψουν την υπηρεσία. Συνολικά, η έρευνα του CNBC έδειξε ότι οι πλειοψηφία των χρηστών χαρακτηρίζει θετική την εμπειρία χρήσης της υπηρεσίας Starlink.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία