Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) αναμένει ότι οι ελλείψεις ημιαγωγών θα συνεχιστούν και όλο το 2022, ενώ ανακοινώνει επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να αυξήσει την παραγωγή της.

Ειδικότερα, η TSMC αναμένει ότι από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και έπειτα οι ελλείψεις ημιαγωγών θα «μειωθούν σημαντικά» για την αυτοκινητοβιομηχανία. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένες ελλείψεις οδήγησαν σε καθυστερήσεις στις γραμμές παραγωγής κολοσσών όπως η Ford, η General Motors και η Volkswagen.

Οι Financial Times αναφέρουν σε δημοσίευμά τους ότι τα καθαρά έσοδα της TSMC για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 19% σε σχέση με την ίδια περυσινή περίοδο φτάνοντας τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι η TSMC αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής chipsets κατά παραγγελία, με την Apple και την Qualcomm να φιγουράρουν μεταξύ των πελατών της.

Πέρα από τη μερική επίλυση των ελλείψεων για την αυτοκινητοβιομηχανία, η σχεδιαζόμενη επένδυση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέες εγκαταστάσεις και υποδομές για την αύξηση της παραγωγής δεν αναμένεται να αλλάξει την κατάσταση για το σύνολο της αγοράς, μέχρι το 2023, σύμφωνα με τον CC Wei, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της TSMC.

Όπως εξήγησε ο ίδιος σε αναλυτές «το κτίσιμο νέων εργοστασίων και η αύξηση της παραγωγής στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν θα αποδώσει μέχρι το 2023, άρα αυτή και την επόμενη χρονιά αναμένουμε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις». Ωστόσο, το αφεντικό της TSMC εξέφρασε την ελπίδα ότι «από το 2023 θα μπορούμε να έχουμε ικανή παραγωγή ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η εταιρεία, το 45% της παραγωγής της για το α’ τρίμηνο αφορούσε εξαρτήματα για smartphones, σε υπολογιστές κατευθύνθηκε το 35% της παραγωγής, ενώ μόλις το 4% κατευθύνθηκε προς την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο τομέας του Internet of Things απορρόφησε το 9% της παραγωγής.

Ο Wei δεν άφησε ασχολίαστη και την πρόθεση της Intel να «ανοίξει» τα εργοστάσιά της σε άλλους κατασκευαστές ώστε να ανακουφιστεί η αυτοκινητοβιομηχανία. Μάλιστα, τόσο η TSMC όσο και η Intel σχεδιάζουν την κατασκευή νέων εργοστασίων στην πολιτεία της Αριζόνα. «Η TSMC ποτέ δεν οπισθοχώρησε στον ανταγωνισμό στα 30 και πλέον χρόνια της ιστορίας της, ξέρουμε πώς να χειριστούμε τον ανταγωνισμό» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην επικείμενη «σύγκρουση» με την Intel.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας καθώς και η απαίτηση της κάθε χώρας να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή έχει αντίκτυπο στην TSMC. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Αμερικανική κυβέρνηση βρισκόταν σε συνομιλίες τόσο με την Intel όσο και με την TSMC ώστε να αυξηθεί η παραγωγή ημιαγωγών στις ΗΠΑ αφού η πανδημία αποκάλυψε πόσο εξαρτημένη είναι η χώρα από τις παραγωγικές δυνατότητες της Ασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία