Απαλλάσσονται φέτος από τα τεκμήρια διαβίωσης 4 κατηγορίες φορολογουμένων. Οι πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι που είτε ανεστάλη η σύμβαση τους είτε εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αναγκάστηκαν να εισπράξουν κουρεμένα ενοίκια θα απαλλαχτούν φέτος από την βάσανο των τεκμηρίων , σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Όπως είπε ο ίδιος, οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα φορολογηθούν φέτος με βάση μόνο των εισοδήματα του 2020 τα οποία θα είναι σαφώς μειωμένα, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Ουσιαστικά, η εφορία δεν πρόκειται να τους…αποδώσει τεκμαρτό εισόδημα βάσει των δαπανών διαβίωσης. Μοναδική προϋπόθεση είναι τα δύο προηγούμενα χρόνια να μην τους είχαν πιάσει τα τεκμήρια στις φορολογικές δηλώσεις Δηλαδή σε μία από τις δύο χρονιές (2019 – 2020) να μην είχε προσδιοριστεί το εισόδημα τους τεκμαρτά.

Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Την ίδια ώρα, σε 8 δόσεις αναμένεται να εξοφληθεί και φέτος ο φόρος εισοδήματος, ενώ η έκπτωση για εφάπαξ καταβολή φόρου θα αυξηθεί από το 2% στο 3%. Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει μετά το Πάσχα τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Όπως προαναφέρθηκε, η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 8 δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Όσα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέχρι και το τέλος Ιουλίου και σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του αναλογούντος φόρου θα έχουν για φέτος έκπτωση 3% αντί 2% πέρσι. Όσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ως το τέλος Αυγούστου δεν θα είναι είναι μεν εκπρόθεσμοι, αλλά όπως και πέρυσι θα χρειαστεί να καταβάλλουν διπλή δόση στο τέλος του μήνα ώστε να διατηρηθεί για όλους η συνθήκη των 8 δόσεων.

Αποδείξεις

Αναφορικά με το όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ούτως ώστε να υπάρξει μια λογική ελάφρυνσης. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά ειδικά για τα εισοδήματα του 2020 να μην ισχύσει το πρόστιμο 22% για το ύψος των αποδείξεων που δεν έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι, που επλήγησαν από την πανδημία, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αν και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν σημαντική αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα, τα δύο lockdown το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το 80% των φορολογούμενων έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το 30% του εισοδήματος του μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.
Αξίζει να σημειωθεί πως από αύριο Δευτέρα ξεκινούν οι επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, με το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζεται εντός των προσεχών ημερών, να ανακοινώσει όλες τις παρεμβάσεις ενόψει της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες