Την οριστική κι αμετάκλητη απόφαση της ΔΕΗ να μετατρέψει το αργότερο έως το 2025 την «Πτολεμαϊδα 5» από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου και με δυνατότητα να λειτουργεί και με υδρογόνο επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Ο Γιώργος Στάσσης με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της δημόσιας επιχείρησης στη διάρκεια της conference call, όπου κατά τις πληροφορίες έλαβαν μέρος 98 εκπρόσωποι χρηματιστηριακών και χρηματοοικονομικών οίκων, δέχτηκε πληθώρα ερωτήσεων για την τύχη της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα 5».

Να σημειωθεί ότι η απόφαση για την κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη ελήφθη το 2010 έχοντας μάλιστα τύχει και της έγκρισης της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το κόστος της εκτιμάται ότι έχει αγγίξει τα 1,4 δις. ευρώ και η συγκεκριμένη διακομματική απόφαση για την κατασκευή της έχει δεχτεί πυρά… εξαιτίας της πορείας των δικαιωμάτων CO2 που καταστούν τη μονάδα ζημιογόνα. Η μονάδα έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρίας πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2022.

Με δεδομένους τους εθνικούς στόχους για την απολιγνιτοποίηση αλλά και το ράλι των τιμών των CO2 σε επίπεδα άνω των 40 με 44 ευρώ τον τόνο, ο κ. Στασσης είχε αναγγείλει προ εβδομάδων τη μετατροπή της «Πτολεμαϊδας 5», σε μονάδα φυσικού αερίου.

Χθες κατά τις πληροφορίες υπογράμμισε την απόφαση της επιχείρησης να προχωρήσει στην αναμόρφωση της έως το 2025, δηλαδή τρία χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε την απόσυρση της ως λιγνιτική το 2028.

Αύξηση ισχύος

Πηγές αναφέρουν ότι ο CEO απαντώντας στις ερωτήσεις αναλυτών εξήγησε πως η μονάδα με καύσιμο τον λιγνίτη θα είναι ζημιογόνος.

Έτσι ανακοίνωσε τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου και με δυνατότητα να υποδεχτεί και το υδρογόνο προκειμένου να παράγει «καθαρότερη» ηλεκτρική ενέργειας.

Ο ίδιος σημείωσε, όπως αναφέρουν πηγές, πως η ισχύς της από τα 660 MW θα αυξηθεί στα 1.000 MW. Θα πρόκειται για έναν ευέλικτο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με δυνατότητα της αύξησης της ισχύος του από τα 300 στα 1.000 MW σε χρονικό διάστημα μόλις μισής με μία ώρα.

Άλλες πληροφορίες θέλουν το κόστος της μετατροπής να αποτιμάται σε περίπου 250 εκ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Στάσση η «Πτολεμαϊδα 5» θα είναι ανταγωνιστική και χωρίς να τη στήριξη του Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος (CRM) που διεκδικεί η κυβέρνηση από την Κομισιόν για την ενίσχυση των ευέλικτων μονάδων.

Χρονιά σταθεροποίησης

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ απαντώντας και σε άλλες ερωτήσεις αναλυτών αναφορικά με τις προβλέψεις για το 2021, υποστήριξε ότι η εταιρία θα διαμορφώσει επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία στα επίπεδα με εκείνα το 2020. Δηλαδή στα περίπου 880 με 900 εκ. ευρώ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η φετινή χρονιά θα είναι έτος σταθεροποίησης για την επιχείρηση προκειμένου μετά το 2021 να περάσει στη φάση της ανάπτυξης.

Ομόλογα αειφορίας

Σε σχέση με την απόδοση του ομολόγου αειφορίας που πρόσφατα έκδωσε η ΔΕΗ αντλώντας κεφάλαια 775 εκ. ευρώ, ο κ. Στάσσης φέρεται να ενημέρωσε τους αναλυτές πως το επιτόκιο κινείται στο 3,05% έναντι του 3,875% που είχε κλείσει η έκδοση.

Ο ίδιος απέδωσε την πορεία αυτή στην επενδυτική εμπιστοσύνη. Μάλιστα ανήγγειλε πως και οι επόμενες εκδόσεις ομολόγων θα είναι με τη ρήτρα αειφορίας (SLB).

Ο κ. Στάσσης έδωσε μεγάλη έμφαση και στον πράσινο μετασχηματισμό της ΔΕΗ. Όπως τόνισε από το επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης συστημάτων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,5 GW στην επόμενη τριετία, ήδη το 1 GW έχει διασφαλιστεί. Δηλαδή δρομολογούνται έργα κατασκευής και διαγωνισμοί.

Ο ΔΕΔΔΗΕ

Κανονικά προχωρά και ο διαγωνισμός πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με τους υποψήφιους επενδυτές να ετοιμάζονται για το due diligence.

Ο κ. Στάσσης εκτίμησε ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα ληφθούν στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια