Όσοι παραβιάσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας θα λάβουν άμεση, σκληρή και αποφασιστική απάντηση. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Δύση και τους γείτονες της χώρας του, κατά το σημερινό του ετήσιο διάγγελμα για την «Κατάσταση του Έθνους».

Ο ίδιος υπογράμμισε επανειλημμένως ότι η Ρωσία προτιμά τον διάλογο και σέβεται το διεθνές δίκαιο, σε όλα τα επίπεδα, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για συνομιλίες με στόχο τον έλεγχο των εξοπλισμών και την ύπαρξη δίκαιων κανόνων στο διεθνές εμπόριο.

Όσοι τολμήσουν να απειλήσουν τα θεμελιώδη συμφέροντα και την ασφάλεια της Ρωσίας «θα μετανιώσουν σε βαθμό που δεν έχουν μετανιώσει για οτιδήποτε άλλο εδώ κια πάρα πολύ καιρό», διεμήνυσε, για να προσθέσει: «Έχουμε υπομονή, υπευθυνότητητα επαγγελματισμό, εμπιστοσύνη σε εμάς και το δίκιο μας, καθώς και κοινή λογική όταν παίρνουμε οποιαδήποτε απόφαση. Ωστόσο, ελπίζω ότι κανείς δεν θα αποφασίσει να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές στις σχέσεις του με τη Ρωσία, τις οποίες θα ορίσουμε εμείς σε κάθε περίπτωση».

Μας κατηγορούν αδίκως

Πάντως, ο πρόεδρος της Ρωσίας φάνηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένος από τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων που, όπως ισχυρίστηκε, δέχεται η χώρα του. «Οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας συνεχίζονται, αδιάκοπα. Ορισμένες χώρες έχουν αποκτήσει μια πολύ κακή συνήθεια να επιτίθενται στη Ρωσία όποτε τους παρουσιάζεται ευκαιρία και πολύ συχνά χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Μοιάζει σαν ένα καινούριο άθλημα: Ποιος θα καταφέρει να πει κάτι πιο δυνατά από όλους τους υπόλοιπους», είπε χαρακτηριστικά, «φωτογραφίζοντας» και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για υποθέσεις κατασκοπίας σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης.

Ο Πούτιν αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην πανδημία – η οποία, όπως είπε, «δεν έχει ακόμη νικηθεί». Ξεκαθάρισε δε πως «καθένας και καθεμία πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, προκειμένου να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία ως το φθινόπωρο».

Εξήγγειλε, επίσης, μία εφάπαξ βοήθεια 10.000 ρουβλίων (κάπου 130 δολαρίων) για κάθε παιδί σε σχολική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα ξεκινήσουν σχολείο με το νέο έτος – με την πληρωμή να προβλέπεται στα μέσα Αυγούστου. Προέβλεψε δε ισχυρή ανάκαμψη και κέρδη-ρεκόρ για τις επιχειρήσεις το 2021 – ενώ παράλληλα, δεσμεύτηκε οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ρωσίας να είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες της ΕΕ.

Επίκληση ενότητας και αξιών

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορία της χώρας, λέγοντας ότι «ο λαός μας νικούσε υπερβαίνοντας τις δοκιμασίες χάρη στην ενότητά του», υπογραμμίζοντας την αξία της οικογένειας, της αλληλοβοήθειας, της ενότητας του λαού και της αγαθοεργίας.

«Οι πνευματικές-ηθικές αξίες, τις οποίες μια σειρά χώρες ήδη ξεχνούν, εμάς αντιθέτως μας κατέστησαν ισχυρότερους και αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιζόμαστε πάντοτε», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ευχαριστώντας τους επικεφαλής των τεσσάρων παραδοσιακών θρησκειών της Ρωσίας (σ.σ. ορθοδοξία, ισλάμ, ιουδαϊσμός, βουδισμός), οι οποίοι επίσης παρευρέθηκαν στο ετήσιο προεδρικό μήνυμα, με πρώτον εξ αυτών τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης