Το συγκεντρωτικό μοντέλο που ακολούθησε στον κλάδο της υγείας φαίνεται να έχει επιλέξει και για τον κλάδο των τροφίμων το ιδιωτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners, που από το 2017 έχει επενδύσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες.

Το CVC υπό τον κ. Άλεξ Φωτακίδη, ο οποίος έχει αναλάβει τις επενδύσεις του αμερικανικού fund στη χώρα μας, μετά την εξαγορά της Vivartia και την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Strategic Initiatives Foods (SI Foods) που ελέγχει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα συνεχίσει τις εξαγορές πλειοψηφικών συμμετοχών σε δυναμικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων.

Στόχος είναι η δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρηματικών σχημάτων ικανών να διεκδικήσουν μια καλή θέση στο παγκόσμιο business.

Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, αναμένονται πολύ σύντομα και νέες κινήσεις εξαγορών στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, οι πωλήσεις του οποίου στο οργανωμένο λιανεμπόριο εκτιμώνται στο 1,6 δισ. ευρώ το 2020.

Έχοντας ήδη συγκεντρώσει μία μεγάλη δύναμη πυρός μέσω της Δέλτα (θυγατρική της Vivartia) και της Δωδώνη, εταιρείες που σημειωτέον έχουν συμπληρωματικές δραστηριότητες (η άλλοτε συνεταιριστική ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία διαθέτει ισχυρή παρουσία στα τυροκομικά και ειδικά στη φέτα και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα), το επόμενο βήμα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, θα είναι πιθανόν το deal με την γαλακτοβιομηχανία Κολιός.

Να σημειωθεί ότι με την Κολιός, που διαθέτει αρκετά μεγάλο μερίδιο στα τυροκομικά προϊόντα, η Δωδώνη διαπραγματεύεται εδώ και αρκετούς μήνες. Άλλωστε και στη χθεσινή ανακοίνωση για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της SI Foods βασικής μετόχου της Δωδώνη, αναφερόταν ξεκάθαρα ότι η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη κυρίως στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων, καθώς και σε παρεμφερείς κατηγορίες τροφίμων μέσω επενδύσεων και πιθανών εξαγορών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Το επενδυτικό πλάνο του CVC για τον ελληνικό κλάδο γάλακτος δεν σταματάει εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο θα επιδιώξει να αποκτήσει και τον πλήρη έλεγχο της Mεβγάλ. Η Vivartia ελέγχει ήδη το 43,18% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, αντίστοιχο ποσοστό στην εταιρεία διαθέτει η οικογένεια Χατζάκου, ενώ ένα 13,5% διατηρεί η οικογένεια Συμεωνίδη.

Στην περίπτωση που το CVC δημιουργήσει τον υπερπρωταθλητή στο γάλα, με ενδιαφέρον αναμένεται η «απάντηση» της Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος), που είναι η μεγαλύτερη εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, με 11 θυγατρικές και πάνω από 400 εκατ. ευρώ τζίρο το 2020.

Βέβαια για όλα αυτά τα σχέδια στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας –αν και εφόσον πραγματοποιηθούν- τον τελευταίο λόγο έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το 75% της Δωδώνη

Στο deal με την Δωδώνη, το ποσοστό που απέκτησε η πλευρά της CVC ανέρχεται, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στο 75%. Το τίμημα ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι κινήθηκε πάνω από 10 φορές το EBITDA της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι ιδιοκτήτες της SI Foods παραμένουν ενεργοί μέτοχοι, διατηρώντας τη διοίκηση της Δωδώνη, των θυγατρικών εταιρειών και των λειτουργιών της.

Η Δωδώνη διατηρεί θυγατρικές εταιρείες στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, ενώ το 2019 ξεκίνησε εμπορική δραστηριότητα και στην Κύπρο, όπου ετοιμάζει και δεύτερο εργοστάσιο για την παραγωγή χαλουμιού.

Η Δωδώνη, ηγέτιδα ελληνική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων και κορυφαία εταιρεία σε πωλήσεις επώνυμης φέτας ΠΟΠ, ιδιωτικοποιήθηκε το 2012 με την πώληση των μετοχών της στην SI Foods Ltd, έναν επιχειρηματικό επενδυτικό όμιλο στον οποίο μετέχει και η Lime Capital Partners Ltd. Οι Ρώσοι επενδυτές της Strategic Initiatives Foods είχαν αποκτήσει τη Δωδώνη από την Αγροτική Τράπεζα έναντι 21 εκατ. ευρώ και ανάληψη υποχρεώσεων 50 εκατ. ευρώ.

Το 2019 το μετοχικό σχήμα που ελέγχει την εταιρεία Δωδώνη προχώρησε στην εξαγορά του 44,73% της Unismack που δραστηριοποιείται στον τομέα των σνακ, ενώ εφέτος πέρασε στην ιδιοκτησία της και η εταιρεία παραγωγής κτηνιατρικών φαρμάκων Provet. Πρόκειται για τη βιομηχανία που είχε αποκτήσει κατά το παρελθόν ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και έφερε αρχικά την ονομασία Veterin.

Η Δωδώνη, η οποία διατηρεί μονάδες στα Ιωάννινα, στη Θήβα και στην Κύπρο, συνεργάζεται με 5.500 παραγωγούς κυρίως στην Ήπειρο, εξάγοντας τα προϊόντα της σε 50 χώρες.

Το 2019 ο κύκλος εργασιών της σημείωσε άνοδο 2% και ανήλθε στα 107,6 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, από 105,7 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ άνοδο σημείωσαν και τα μεικτά κέρδη, τα οποία ανήλθαν στα 20,9 εκατ. ευρώ, από 20,2 εκατ. ευρώ τη χρονιά που προηγήθηκε.

Το προφίλ της CVC

Η CVC Capital Partners αποτελεί ηγέτιδα συμβουλευτική και επενδυτική εταιρία σε διεθνές επίπεδο, με γραφεία σε 23 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Σήμερα, τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η CVC είναι επενδυμένα σε περισσότερες από 90 επιχειρήσεις παγκοσμίως και απασχολεί περισσότερους από 450.000 εργαζομένους.

Στην ελληνική αγορά η CVC βρίσκεται πίσω από τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικής υγείας, τη Ηellenic Healthcare, που εξυπηρετεί κάθε χρόνο την περίθαλψη περισσότερων από ένα εκατομμύριο ασθενών.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αποκτήσει το θεραπευτήριο Υγεία με τις θυγατρικές του μαιευτικές κλινικές Μητέρα και Λητώ, το νοσοκομείο Metropolitan, το Ιασώ General, κλινική στο Ηράκλειο Κρήτης, συμμετοχή στη Skroutz,.gr και τις μαρίνες του τουρκικού ομίλου Dogus στην Ελλάδα. Επιπλέον πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Vivartia, χθες ανακοινώθηκε το deal της Δωδώνη, ενώ έχει συμφωνήσει και στην απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.