Έκπτωση φόρου έως και 1.600 ευρώ θα δουν στο φετινό «λογαριασμό» της Εφορίας οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2020 προχώρησαν στην ανακαίνιση ή επισκευή του σπιτιού τους. Με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενεργοποιείται το φορομπόνους 40% για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων.

Εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως και σήμερα, θα εκδοθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις, τους όρους και η διαδικασία εφαρμογής του νέου μέτρου.

Η έκπτωση φόρου υπολογίζεται στο 40% επί του ύψους της δαπάνης που έγινε για επισκευή ή ανακαίνιση του ακινήτου και μοιράζεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2020 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε 4 χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2021, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2022, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2023 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2024.

Το ανώτατο ποσό της δαπάνης για εργασίες επισκευής και ανακαίνισης των ακινήτων που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία ανέρχεται στις 16.000 ευρώ με το μέγιστο ποσό της έκπτωσης να φθάνει τις 6.400 ευρώ η οποία κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια και αφορά μόνο τη δαπάνη για εργασίες και όχι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των ακινήτων τους. Βέβαια για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου, θα έπρεπε να είχε ζητήσει τιμολόγια από τους τεχνίτες που ανέλαβαν το έργο της ανακαίνισης και να τους έχει πληρώσει για τις εργασίες μέσω POS ή τραπεζικού συστήματος. Δαπάνες που πληρώθηκαν σε μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη.

Νέος κωδικός στο Ε1

Στο έντυπο Ε1 της νέας φορολογικής δήλωσης έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που ανακαίνισαν και επισκεύασαν το 2020 το σπίτι τους. Ο κωδικός αυτός θα «ξεκλειδώσει» την έκπτωση φόρου έως 40% που θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax