Στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού – αυξάνοντας τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού κατά 3 δισεκατομμύρια για το 2021- αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως στόχος είναι να υπάρξουν πολιτικές σε πολλά πεδία και μέτωπα.

«Το ύψος των μέτρων, που εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που πλήττονται από την πανδημία, ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ από 7,5 δισ., που είχε ο προϋπολογισμός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο – με πληθώρα ρυθμίσεων- που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πλέγμα διατάξεων για την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις μετά την επέλευση θεομηνιών.

Επεκτείνεται το δίκτυ προστασίας από την πανδημία

Επιπλέον περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις και τροπολογίες που «αποδεικνύουν ότι το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει και επεκτείνει το δίχτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και να ‘στρώσει το έδαφος’ για την ημέρα μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης» όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τι προβλέπεται

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών:

1.Εξαιρεί, υπό όρους, από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, τους αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας.

2.Θεσπίζει προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα.

Αυτή η αποζημίωση:

  • είναι μη επιστρεπτέα
  • είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
  • δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
  • δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

3.Απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, και για τον μήνα Απρίλιο, τους μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση της οριζόμενης επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

4.Παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν κατά κυριότητα παραχώρησης ακινήτων, τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών, στις Περιφέρειες προς στέγαση των Υπηρεσιών τους με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών, στις Περιφέρειες προς στέγαση των Υπηρεσιών των Περιφερειών, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κτιριακών συγκροτημάτων των πρώην Διοικητηρίων Νομαρχιών με την παραχώρηση της κυριότητάς τους στους δευτεροβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την ταυτόχρονη διατήρηση της δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης.

Η μεταβίβαση αυτή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, στον εκσυγχρονισμό και στην ενεργειακή αναβάθμισή των κτιρίων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ κ.λπ., καθώς και στην έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κτίριο που χρησιμοποιείται για δημόσιους και κοινωφελείς σκοπούς (π.χ. ράμπες πρόσβασης ΑΜΕΑ κ.λπ.).

Παράλληλα, επιτυγχάνονται, αφενός, η εξοικονόμηση πόρων από τις συστεγάσεις των υπηρεσιών του Δημοσίου και, αφετέρου, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για υπαλλήλους και συναλλασσόμενους.

Στη βάση σχετικών αιτημάτων που έχουν ήδη υποβληθεί από τις Περιφέρειες στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, η διάταξη αφορά σε τουλάχιστον εννέα (9) κτίρια στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας.

5.Προβλέπει ότι απαιτήσεις εργαζομένων για την καταβολή του συνόλου ή μέρους της αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, οι οποίες έχουν γεννηθεί κατά την τελευταία διετία πριν από την υπαγωγή της επιχείρησης σε ειδική διαχείριση, προαφαιρούνται από το προϊόν της ειδικής διαχείρισης και αποδίδονται στους δικαιούχους.

6.Λαμβάνει νέες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης και της διευκόλυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Στην τροπολογία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021, και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί, εφάπαξ, μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

-Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των 2 πρώτων μηνιαίων δόσεων.

-Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.

-Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε 1 από τα 2 προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

-Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

-Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

-Η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

-Η απαλλαγή των κυνηγών που εξέδωσαν άδεια θήρας για το κυνηγετικό έτος 2020-2021, από την υποχρέωση καταβολής ποσών υπέρ του Δημοσίου, εφόσον εκδώσουν άδεια θήρας ίδιου τύπου με το προηγούμενο κυνηγετικό έτος.

Καταβολή 200 εκατ. ευρώ σε μισθωτές

Σήμερα καταβάλλονται άλλα 200 εκατ. ευρώ προς τους ιδιοκτήτες, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στη ρύθμιση για επέκταση (και για τον μήνα Απρίλιο) της απαλλαγής των μισθωτών επαγγελματικής μίσθωσης, από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος.

«Μιλάμε για ένα μέτρο που δεν είχε προταθεί και υποστηριχθεί από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης επί μήνες» είπε ο κ. Σταϊκούρας στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την κρατική αρωγή σε πληγέντες από θεομηνίες.

Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο κ. Σταϊκούρας, «χθες το βράδυ έγινε μια επιπλέον καταβολή περίπου 16 εκατ. ευρώ σε περίπου 98.000 ΑΦΜ, (που είναι) εκκρεμότητες για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021» και εντός της ημέρας ήταν προγραμματισμένο να καταβληθούν «άλλα περίπου 200 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021».

Προσήλωση στον στόχο για μεταρρυθμίσεις

«Η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία συνιστά το επιστέγασμα των προσπαθειών για πλήρη, άμεση και αποτελεσματική ανακούφιση των πολιτών, αλλά και την απόδειξη ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και κατάληξε:

«Προσήλωση η οποία επιβεβαιώνεται από την προτεραιοποίηση που έχει δοθεί στην ανακούφιση των πολιτών, την αποσόβηση των κινδύνων οικονομικών κραδασμών από την κλιματική αλλαγή, αλλά και την αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομική ζωή των πληττόμενων επιχειρήσεων μετά από μία έκτακτη συνθήκη και, μέσω αυτής, τη στήριξη της εθνικής οικονομίας και την εξομάλυνση της οικονομικής ζωής της χώρας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων