«Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία, θα μοιάζει με τέλος πολέμου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha, στον απόηχο των χθεσινών εξαγγελιών του για πέντε φοροελαφρύνσεις και για τον οδικό χάρτη ανοίγματος της αγοράς και του τουρισμού έως τις 15 Μαίου.

«Χτίζουμε μεθοδικά την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Όλα αυτά τα είχαμε πει και τα υλοποιούμε. Είναι μόνιμα μέτρα μείωσης φορολογίας και της προκαταβολής. Υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να μην γίνουν απολύσεις. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που ανακοίνωσε σήμερα, υπογραμμίζοντας πως όσα είπε είναι συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

«Η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχει σημασία η ποιότητα της ανάκαμψης. Να συνδέεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία. Έχουμε όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχαμε ύφεση 8,2%. Πολύ βαθιά. Έχει άλλα χαρακτηριστικά όμως από προηγούμενες υφέσεις. Αυτό το οποίο θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δράσεις στήριξης αντίστοιχες με την εστίαση για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και άλλες επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάει σε διαγραφή χρεών, κάλεσε όσους το υπόσχονται να πουν πώς θα το κάνουν.

Με περιορισμούς και το φετινό Πάσχα

Απαραίτητη χαρακτήρισε την απόφαση να γιορτάσουμε με περιορισμούς και το φετινό Πάσχα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική και σε άλλα αστικά κέντρα.

«Καταλαβαίνω ότι δυσαρέστησε κάποιους αλλά το μέτρο ήταν απαραίτητο για να προστατεύσουμε άλλες περιοχές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα» για τις ημέρες του Πάσχα και συμπλήρωσε: «Θα συνιστούσα να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της Πολιτείας. Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα χωρίς να φύγουμε. Ας περιμένει κάποιος δύο εδβομάδες ακόμα».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη για τον επόμενο μήνα με το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων και τόνισε ότι αυτό είναι το «αντιστάθμισμα» για τους περιορισμούς που θα παραμείνουν σε ισχύ για το Πάσχα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αυτό θα δώσει μια δυνατότητα ψυχολογικής εκτόνωσης» και υπογράμμισε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας».

Τόνισε δε ότι το φετινό Πάσχα «δεν θα είναι σαν το προηγούμενο γιατί το 2021 δεν θα είναι σαν το 2020. Οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν με κανόνες. Τώρα γνωρίζουμε πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε τότε».

«Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν λάθος, αστοχία»

«Όταν αποφασίσαμε να κλείσουμε στα τέλη Ιανουαρίου πολλοί αμφισβήτησαν την επιλογή μας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίναμε Πορτογαλία και το σύστημα Υγείας άντεξε, αντέχει και θα αντέχει», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε τον καιρό σύμμαχο και το μεγάλο σύμμαχο που είναι τα εμβόλια.

«Είναι εξαίρεση» είπε για το …κίνημα της πλατείας και τόνισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα. «Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν λάθος, αστοχία», συνέχισε και είπε ότι «αυτά τα φαινόμενα δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή», συμπλήρωσε και απηύθυνε έκκληση όλοι να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ειδικά κάλεσε τους νέους να χτίσουν κίνημα υπέρ του εμβολιασμού.

«Έχουμε περάσει 14 μήνες σ’ αυτό το καθεστώς των περιορισμών. Η αστυνομία έχει γίνει πιο εξυπνη στους ελέγχους. Μην έχετε αμφιβολια ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στις εξοδους και θα επιβληθούν πρόστιμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε», συμπλήρωσε.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένη και πρωτοποριακή

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένη και πρωτοποριακή για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους. «Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα», τόνισε και είπε ότι «μπορούμε να κάνουμε γρήγορα τα εμβόλια που έχουμε στη διαθεσή μας», σημειώνοντας πως από το Μάιο και τον Ιούνιο δεν θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας εμβολίων.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέους τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν. «Είναι ένα δράμα, μια τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις αρρώστια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους. Τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», υπογράμμισε.

«Θέλετε να βρεθείτε σε μια εντατική να παλεύετε για τη ζωή σας όταν μπορείτε με ένα απλό τσίμπημα να το αποφύγετε;», συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που είπε δύο φορές ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».