Cornestone, σε ελεύθερη ελληνική απόδοση, σημαίνει ο ακρογωνιαίος λίθος. Βεβαίως, στην περίπτωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις τους αναφερόμενους ως cornerstone επενδυτές ως επενδυτικούς ακρογωνιαίους λίθους.

Γι΄αυτό ας αφήσουμε τον όρο στην αγγλική. Άλλωστε, δεν έχουν σημασία οι όροι αλλά τα πρόσωπα, τα κεφάλαια, η εμβέλεια και η επιρροή τους.

Στη σελίδα 30 του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης θα βρούμε όλους τους επενδυτές που χαρακτηρίζονται ως cornerstone. Πρώτος και καλύτερος, ο Paulson (Paulson & Co. Inc). Το ποσοστό του μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα φθάσει πάνω από το 18 % (18,62 % για την ακρίβεια). Ακολουθεί, το Helikon Investment Limited με ποσοστό ελαφρά πάνω από το 5 % (5,22 %).Τρίτος έρχεται ο Τέλης Μυστακίδης με το ποσοστό του να «γλύφει» το 3 % (2,90 %).

Μικρότερα ποσοστά αναμένεται να καταλάβουν θεσμικοί επενδυτές όπως η BlackRock και το Fidelity, ενώ διακριτική αλλά απολύτως εμβληματική θα είναι η παρουσία του Government Pension Fund Global του Κρατικού Νορβηγικού Oil Fund. Τις υποθέσεις των Νορβηγών επενδυτών στην χώρας μας διαχειρίζεται ένας από τους πλέον έμπειρους fund managers της αγοράς ο Γιάννης Βεζανής της Triton Asset ΑΕΔΑΚ.

Η Triton ΑΕΔΑΚ αποτελεί μετεξέλιξη της Ελληνοβρετανικής ΑΕΔΑΚ που ιδρύθηκε το 1991 από τον κ. Βεζανή, εξαγοράστηκε απο την HSBC (τότε Midland ) και το 2013 η σημερινή εταιρεία ανεξαρτητοποιήθηκε από την HSBC καθώς εξαγοράστηκε από τον ιδρυτικό της μέτοχο. Μια αναλυτική περιγραφή της εταιρείας βρίσκουμε στο site της.

  • «1991: Ίδρυση της Ελληνοβρετανικής ΑΕΔΑΚ από τον κ. Ι. Βεζανή και την Ελληνοβρετανική Ασφαλιστική.
  • 1992: Η HSBC Bank (τότε Midland Bank) εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο σαν μέτοχος μειοψηφίας με 40% και η εταιρία μετονομάζεται σε Midland Ελληνοβρετανική ΑΕΔΑΚ.
  • 1999: Η HSBC Bank καθίσταται βασικός μέτοχος της εταιρίας, εξαγοράζοντας το ποσοστό της Ελληνοβρετανικής Ασφαλιστικής.
  • 2006: Η εταιρία αποκτά άδεια για την παροχή Διακριτικής και Συμβουλευτικής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.
  • 2013: Τον Μάρτιο του 2013 η εταιρία ανεξαρτητοποιήθηκε από τον Όμιλο της HSBC καθώς εξαγοράστηκε πλήρως από τον ιδρυτικό της μέτοχο . Η Εταιρία μετονομάζεται σε TRITON Asset Management ΑΕΔΑΚ».

Επιστρέφοντας στα της Πειραιώς να υπενθυμίσουμε ότι η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας θα φτάσει μέχρι τα 1,38 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 85% ή ποσό έως 1,17 δισ. ευρώ διατίθεται σε ξένους επενδυτές και το 15% ή ποσό έως 207 εκατ. ευρώ σε εγχώριους επενδυτές.

Από τη διεθνή προσφορά ποσό τα 380 εκατ. ευρώ (περίπου το 32%) είναι ήδη καλυμμένα από cornerstone επενδυτές: Paulson (265 εκατ.), Helikon Investment (75 εκατ.) και Αρ. Μυστακίδης (40 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ σύμφωνα με επιστολή του προς την τράπεζα, «εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και ενημέρωσε για την απόφασή του να εγγραφεί για την απόκτηση αριθμού τόσων Νέων Μετοχών στη Διεθνή Προσφορά ώστε, κατόπιν της ολοκλήρωσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, το ΤΧΣ να κατέχει μεταξύ 27,0%, κατ’ ελάχιστον, και 33,0% κατά το μέγιστο, του συνόλου των κοινών μετά ψήφου μετοχών του Εκδότη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέχει με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου».

Όλα αυτά – τα πρόσωπα των επενδυτών αλλά και τα κεφάλαια που κινητοποιούνται- δείχνουν μια ευκαιρία και μια προοπτική για την αγορά. Εκείνο που απομένει είναι η ευκαιρία να αξιοποιηθεί και η προοπτική να εδραιωθεί και με τις κατάλληλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και επιλογές «υποδοχής» του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αν και οι μνηστήρες για το 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ που εκδήλωσαν το αρχικό μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τους δεν είναι δα και λίγοι -11 τον αριθμό, σχεδόν μια ντουζίνα- , εν τούτοις η διοίκηση του Ομίλου ΔΕΗ (στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκει ο ΔΕΔΔΗΕ) όπου βρεθεί και όπου σταθεί συνιστά ψυχραιμία και «διατήρηση αποστάσεων» καθώς όπως επιμένει οι μνηστήρες πρέπει και να μπορούν να αποδεχθούν και να λειτουργήσουν σε ένα πλήρως ρυθμισμένο περιβάλλον με πολλές δεσμεύσεις και περιορισμούς.

Όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του Ομίλου δεν είναι δυνατόν να προσεγγίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ με τον ίδιο τρόπο που αξιολογούνται από τα επιθετικά funds τα τρόφιμα, τα νοσοκομεία και οι ασφαλιστικές. Άλλες προσδοκίες εκεί, άλλες προσδοκίες κερδών και αποδόσεων στη θυγατρική της ΔΕΗ που θα παραμείνει υπό την υψηλή διακριτική παρουσία της εκάστοτε κυβέρνησης και της ΡΑΕ.

Με λίγα λόγια, τις περισσότερες πιθανότητες έχουν να φθάσουν μέχρι το τέλος εκείνα τα επενδυτικά και επιχειρηματικά σχήματα που γνωρίζουν από υποδομές και δίκτυα και όχι απλά από αποδόσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories