Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές για τη σύλληψη του ιδρυτή της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Thodex που εξαφανίστηκε και κατηγορείται για κατάχρηση πολλών δισ δολαρίων.

Ο υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει να ζητήσει τη συνδρομή της Ιντερπόλ για την προσωρινή σύλληψη και επιστροφή από την Αλβανία στην Τουρκία του Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, ιδρυτή και CEO της Thodex, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 62 άτομα σε οκτώ πόλεις στις οποίες είχε δραστηριότητες η Thodex, ενώ αναζητούνται άλλοι 16.

Σε ανακοίνωσή του, από άγνωστη τοποθεσία, ο Οζέρ υποσχέθηκε να αποπληρώσει τους επενδυτές και να επιστρέψει στην Τουρκία ώστε να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη αργότερα. Η κυβέρνηση έσπευσε να παγώσει τους λογαριασμούς της εταιρείας, ενώ η αστυνομία έκανε επιδρομή στα κεντρικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, οι ζημιές ανέρχονται σε 2 δις δολάρια, ενώ η πλατφόρμα είχε προσελκύσει περίπου 390.000 τούρκους χρήστες. Ο Οζέρ αμφισβήτησε αυτά τα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση επηρεάζει περίπου 30.000 χρήστες.

Η Thodex ήταν μέρος της έκρηξης στη χρήση κρυπτονομισμάτων που προσέλκυσε εκατομμύρια Τούρκους στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τις αποταμιεύσεις τους από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και το ασταθές εθνικό νόμισμα. Ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 16,2% τον Μάρτιο, ενώ η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 10% έναντι του δολαρίου, χάνοντας αξία για ένατο διαδοχικό έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή