Λίγες ημέρες μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση κρυπτονομισμάτων για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών στη χώρα, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σκάνδαλο κατάχρησης καθώς εδώ και αρκετές ημέρες έχουν χαθεί τα ίχνη του επικεφαλής του τουρκικής πλατφόρμας διαχείρισης κρυπτονομισμάτων Thodex.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα και απευθύνει έκκληση στο προσωπικό να καταθέσει αναφορικά με την πλατφόρμα, η οποία φέρεται να έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό μελών.

Η διαδικασία κινήθηκε μετά τη μήνυση που υπέβαλε ο δικηγόρος Abdullah Usame Ceran, εναντίον του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβουλου της πλατφόρμας, Φατίχ Φαρούκ Οζέρ, με την κατηγορία της εκτεταμμένης απάτης. Σύμφωνα με καταγγελίες  ο Φατίχ Φαρούκ Οζέρ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Thodex, έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Οι χρήστες του κρυπτονομίσματος κατέθεσαν μήνυση κατά του Οζέρ, τον οποίο κατηγορούν για κλοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κατήγγειλά  ότι έφυγε με αεροπορική πτήση από την Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Τετάρτης. Το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren μετέδωσε ότι ο Οζέρ διέφυγε στην Αλβανία.

Ο Ceran τόνισε ότι η πλατφόρμα έχει 400.000 μέλη, εκ των οποίων 390.000 δραστηριοποιούνται στις συναλλαγές και σημείωσε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν μαζικές μεταφορές χρημάτων.

Στο πλαίσιο της καταγγελίας, ζητήθηκε η κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, τραπεζικών λογαριασμών, συμμετοχών και μετοχών.

Η πλατφόρμα είναι εκτός λειτουργίας και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας θα μπορέσει να επαναλάβει τις συναλλαγές ξανά μετά από μια περίοδο συντήρησης πέντε ημερών.

Ταυτόχρονα, οι ρυθμιστικές αρχές της Τουρκίας ζητούν την ταχεία ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Η εκτίναξη των τιμών στα κρυπτονομίσματα συνοδεύτηκε από περιστατικά απάτης που συνδέονται με πλατφόρμες συναλλαγών και από φήμες πως οι αρχές θα επιδιώξουν αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά.

«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση το ταχύτερο,» δήλωσε ο Τσεμίλ Ερτέμ, οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Ταγίν Ερντογάν, σε δηλώσεις του στο Bloomberg. «Τα σχήματα πυραμίδων ευνοούνται σ’ αυτή την περιοχή. Η Τουρκία αναμφίβολα θα προωθήσει ρύθμιση που θα εναρμονίζεται με την οικονομία της, αλλά παράλληλα θα ακολουθεί τις παγκόσμιες εξελίξεις,» τόνισε.

Οι τούρκοι πολίτες στράφηκαν μαζικά στα κρυπτονομίσματα το τελευταίο διάστημα αναζητώντας διέξοδο από την κατάρρευση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto