Η σταδιακή άρση των περιορισμών χάρη στο επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας φέρνει απτά θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία της εγχώριας, όπως επιβεβαιώνεται από τα σημερινά πολύ θετικά στοιχεία για το σύνθετο δείκτη PMI του μεταποιητικού τομέα, αλλά και τις πωλήσεις λιανικής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης για τον Απρίλιο ενισχύθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών, στις 60 μονάδες έναντι 56,4 μονάδων το Μάρτιο, που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο του από το 2013. Μάλιστα, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη άνοδο του στις 58,2 μονάδες.

Νωρίτερα, εξάλλου, είχαν δημοσιευτεί και τα νέα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής, οι οποίες επίσης αυξήθηκαν πέραν του αναμενόμενου το Μάρτιο, κατά 5,4% σε μηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια βάση, παρά το γεγονός ότι πολλά καταστήματα παρέμεναν κλειστά. Οι οικονομολόγοι στις εκτιμήσεις τους περίμεναν πολύ μικρή βελτίωση του δείκτη κατά 1,5% σε μηνιαία βάση.

Θυμίζουμε πως η βρετανική οικονομία σημείωσε σημαντική υποχώρηση ύψους σχεδόν 10% το 2020, ήτοι το χαμηλότερο ποσοστό για την πέμπτη κυριότερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως εδώ και τρείς δεκαετίες. Όμως, με την έναρξη της χρονιάς παρουσιάζει σημάδια ταχείας ανάκαμψης χάρη στην επιτυχία του εμβολιαστικού της προγράμματος, που έχει ήδη επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Υπολογίζεται πως πάνω από 11 εκατ. κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ πάνω από 33 εκατ. έχουν λάβει την πρώτη δόση. Σε όσους είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, το ποσοστό του εμβολιασμού αγγίζει το 95%!

Σύμφωνα με προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η βρετανική οικονομία θα αυξηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 5% το 2021 αλλά και το 2022. Η αγορά αναμένει και τις αναθεωρημένες οικονομικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoΕ), η οποία θα λάβει υπόψη της τα επίπεδα πωλήσεων και κατανάλωσης για να κρίνει τις επόμενες κινήσεις της στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής και των μέτρων στήριξης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή