
Ενεργοποιείται σήμερα το μεσημέρι το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για την χορήγηση επιχειρηματικών δανείων εγγυημένων από το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, την διαχείριση του όποιου έχει αναθέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund, EIF).
Με την εγγύηση του Ταμείου, οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα παρέχουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαμηλότοκα δάνεια, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής, ενώ η εγγύηση θα καλύπτει έως και το 80% των ζημιών κάθε δανείου.
Επιλέξιμες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων του Κανονισμού ήσσονος σημασίας (de minimis) EE 1407/2013, ενώ τα δάνεια θα είναι διαθέσιμα για εκταμίευση μέχρι και τις 31.12.2023.
Προϋπολογισμός
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων έχει προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ από πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ) και μέσω πέντε χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα χορηγηθούν περίπου 500 εκ. ευρώ σε εγγυημένα επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης αναπτυξιακού σκοπού, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να προβούν σε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα τους στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Ένα νέο, εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο ξεκινάει σήμερα από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Χαμηλότοκα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εγγύηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, έτσι ώστε με το πέρας της πανδημίας να είμαστε έτοιμοι για να βάλουμε μπρος ξανά την ελληνική οικονομία».
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης δήλωσε σχετικά πως «Η χορήγηση δανείων με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επενδύσεων αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων μετά την πανδημία» για να συμπληρώσει ότι «με την περαιτέρω αποκλιμάκωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση συνεχίζει να υιοθετεί χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν επιπλέον ρευστότητα στην οικονομία και αυξάνουν σημαντικά τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης».
Αιτήματα
Τα αιτήματα των επιχειρήσεων υποβάλλονται αρχικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ependyseis.gr και κατόπιν στις συνεργαζόμενες Τράπεζες: Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Attica Bank και ProCredit Bank.
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), ΕΣΠΑ 2014-2020.


Latest News

ΔΕΗ: Παρατείνονται οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel
Η νέα προθεσμία για επίτευξη συμφωνίας προς απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία

Στην Εθνική Τράπεζα οι καταθέσεις του Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος
Οι καταθέσεις όλων των πελατών της ΟΛΥΜΠΟΣ είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και η οργάνωση της μεταφοράς τους στην Εθνική έχει ξεκινήσει

Τι σημαίνει για οικονομία και τράπεζες η αναβάθμιση από τη Fitch
Συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας

Βάζει φωτιά η άνοδος των επιτοκίων - Πόσο ανεβαίνουν οι δόσεις των δανείων
«Φωτιά» στα νοικοκυριά έχουν βάλει οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα επιτόκια.

Οικογένεια Νίκα: Στο σφυρί ξανά η κατοικία στη Στησιχόρου [εικόνες]
Στα 1,95 εκατ. ευρώ παραμένει η τιμή εκκίνησης

Τι λεέι ο γκουρού των αγορών Ρέι Ντάλιο για τα επιτόκια - Γιατί προτείνει μετρητά
«Τα μετρητά έγιναν αρκετά ελκυστικά σε σχέση με τις μετοχές και τα ομόλογα»

«Προτεραιότητά μας οι νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας»
Επίσκεψη του Αδ. Γεωργιάδη και του Χρ. Δήμα στο εργοστάσιο της Landis Gyr στην Κορινθία

Μηδένισε τη συμμετοχή της στην Attica Bank η Rinoa
Tο ΤΜΕΔΕ ελέγχει πλέον το 20,11% τυων μετοχών της τράπεζας

Πρώτο πακέτο εθελουσίας στις τράπεζες για το 2023
Έως και 90 μισθοί η αποζημίωση

Νέο κεφάλαιο δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι είπε ο Χατζηθεοδοσίου
Δράσεις που εστιάζουν στην επιμόρφωση, κατάρτιση και εκπαίδευση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών