Δεν χρειάζεται να είναι κανείς συνταξιούχος για να συμφωνήσει ότι το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις είναι μία κατάφωρη κοινωνική αδικία. Ποιος θα ήθελε, μετά από μία ζωή καταβολής εισφορών στα ταμεία, να περιμένει μήνες ή και χρόνια ολόκληρα για να του δοθεί η σύνταξή του; Πιστεύω κανείς. Ποιος δεν θα εξανίστατο με τις καθυστερήσεις λόγω κακού σχεδιασμού, γραφειοκρατικής αδράνειας και αναποτελεσματικότητας; Πιστεύω όλοι.

Το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν ήταν ποτέ τέλειο. Ο ΕΦΚΑ είναι ο διάδοχος, μεταξύ άλλων, του πρώην ΙΚΑ και του πρώην ΤΕΒΕ. Ταμεία από τα οποία δεν έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις. Ωστόσο, εκτός από το κακό υπάρχει και το χειρότερο. Και το χειρότερο έγινε πραγματικότητα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη φύρδην-μίγδην συγχώνευση των παλιών ταμείων στον ΕΦΚΑ, επιδεινώνοντας σαφώς τα πράγματα. Με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2019 να μας παραδώσει 1.059.000 χιλιάδες εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις!

Ξεκίνησε τότε η προσπάθεια της κυβέρνησης. Και το 2020 η απονομή συντάξεων όντως αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το 2019. Το θέμα όμως είναι τόσο μεγάλο που χρειάζεται μία γιγάντια προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί. Προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει:

● Τις μονιμοποιήσεις 150 περίπου συμβασιούχων που δούλευαν για πολλά χρόνια στον οργανισμό και έγιναν πριν έρθω εγώ στο Υπουργείο.

● Τη δρομολόγηση άλλων 180 προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

● Το μπόνους που δίνεται στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ που υπεραποδίδουν στην έκδοση συντάξεων.

● Τις συμβάσεις έργου που δρομολογούμε για 100 νέους οικονομολόγους, αλλά και για 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντες, οι οποίοι θα πληρώνονται ανά σύνταξη που εκδίδουν.

● Τις προκαταβολές «εθνικών συντάξεων» έως 384 ευρώ το μήνα- μαζί με τα αναδρομικά- τις οποίες θα πάρουν 35 χιλιάδες περίπου συνταξιούχοι πριν το Πάσχα.

● Την εγκατάσταση τις επόμενες μέρες 1.700 σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών και τη γενικότερη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ.

Όμως, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, που ακόμη και αυτά δεν αρκούν! Γι’ αυτό η στρατηγική μας συνοψίζεται στη φράση «όλα τα όπλα στη μάχη». Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέσαμε στη Βουλή την Πέμπτη μία ρύθμιση περαιτέρω επιτάχυνσης. Με επιμέρους θετικές προβλέψεις, όπως η απλοποίηση των οφειλών στα πρώην ταμεία, ώστε πολλοί άνθρωποι που (άδικα) με το προηγούμενο καθεστώς δεν έπαιρναν σύνταξη, τώρα να παίρνουν. Στέκομαι όμως στις δύο σημαντικότερες από αυτές:

● Την υποχρεωτικότητα της προσωρινής σύνταξης για όλους (την οποία λαμβάνει σήμερα λιγότερο από το ένα τρίτο των ασφαλισμένων). Δίνοντας τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης μέχρι την απονομή της οριστικής σύνταξης. Ένα μέτρο υπέρ του συνταξιούχου χωρίς καμία αμφιβολία!

● Την αξιοποίηση στην μάχη των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών. Ένα σύστημα που ισχύει με τους μηχανικούς στις πολεοδομίες (ρύθμιση ΠΑΣΟΚ) και με τα φορολογικά πιστοποιητικά στις εφορίες (ρύθμιση κυβέρνησης Παπαδήμου) και τα οποία καμία κυβέρνηση από τότε δεν κατήργησε. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό και είναι ακατανόητες οι αντιδράσεις για τη διάταξη που εμείς φέρνουμε. Μία διάταξη με όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας: π.χ. προστασία προσωπικών δεδομένων των συνταξιούχων, απαλλαγή των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ στις συντάξεις από ευθύνες λόγω σφαλμάτων των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών. Οι οποίοι, αφού εκπαιδευτούν, θα μπορούν και αυτοί να εκδίδουν διάφορες πράξεις, όπως σχέδια απόφασης είτε προσωρινής είτε οριστικής σύνταξης. Με υποχρέωση του ΕΦΚΑ να απαντά εντός 30 ημερών. Αλλά και να καλύπτει το κόστος. Πρόκειται για μια θετική πρόβλεψη που θα επιταχύνει σαφώς τη διαδικασία!

Είναι απέναντι σε αυτή τη ρύθμιση, με αυτές τις θετικές προβλέψεις, που συντάσσεται ολόκληρη η αντιπολίτευση. Είναι εύλογο λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς με ποιον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση; Είναι με τους συνταξιούχους που θέλουν να πάρουν μία ώρα αρχύτερα τη σύνταξή τους- ανεξάρτητα από το ποιος τη βγάζει- ή είναι με το τέρας της γραφειοκρατίας; Είναι οι ιδεοληψίες τους τόσο ισχυρές που δεν τους επιτρέπουν να δουν το αυτονόητο; Όπως και να έχει, ακόμη και η αλλοπρόσαλλη αντιπολίτευση, είναι δικαίωμά τους. Αφήνουμε τη δήθεν φιλολαϊκή αντιπολίτευση με τη γραφειοκρατία. Και εμείς πάμε με τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Διότι γνωρίζουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα και είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε με νέες ιδέες και απλή λογική. Με λύσεις έξω από το κουτί!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες