«Μάχη» με το χρόνο δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πλέον, ο «σκόπελος» του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης είναι παρελθόν και ως εκ τούτου, η Κομισιόν δείχνει έτοιμη να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση ομολόγου μέσα στον Ιούλιο.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το σχέδιό της μέσα στην Μ. Εβδομάδα. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αποκλείουν να καθυστερήσει ώς το τέλος του καλοκαιριού η είσπραξη της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ, που δικαιούται η Ελλάδα, ωστόσο εκτιμούν ότι με την κινητοποίηση κάποιων εθνικών πόρων αρχικά, τα έργα δεν θα καθυστερήσουν και ακολούθως θα υπάρξει κάλυψη από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης επιδιώκει μέσω των 32 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις και δάνεια) να κινητοποιήσει κεφάλαια συνολικού ύψους 57,4 δισ. ευρώ. Ειδικά στο σκέλος των δανείων που θα λάβει η χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (ανέρχονται σε 12,7 δισ ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως 31 δισ. ευρώ).

Μεταρρυθμίσεις

Με τον νέο κανονισμό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εντάξουν στα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μια συνεκτική δέσμη μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών σχεδίων, που να καλύπτει έξι τομείς πολιτικής με ευρωπαϊκή σημασία:

-τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία
-τον ψηφιακό μετασχηματισμό
-την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και απασχόληση
-την κοινωνική και εδαφική συνοχή
-την υγεία και την ανθεκτικότητα
-πολιτικές για την επόμενη γενιά, τα παιδιά και τους νέους, όπως η εκπαίδευση και οι δεξιότητες

Συστάσεις ευρωπαϊκού εξαμήνου

Η στήριξη θα συνδέεται με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, οι οποίες προσδιορίζουν τα κυριότερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε κράτος μέλος για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του καθώς και την κοινωνική και οικονομική συνοχή. Θα συμβάλει επίσης στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις αφορούν τους οικολογικούς και ψηφιακούς στόχους της ΕΕ. Τουλάχιστον το 37% των κονδυλίων κάθε σχεδίου θα πρέπει να στηρίζει την πράσινη μετάβαση και τουλάχιστον το 20% τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Επιπλέον, όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα σχέδια των κρατών μελών θα πρέπει να τηρούν την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης», ώστε να προστατεύονται οι περιβαλλοντικοί στόχοι της ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι θα τεθούν σε εφαρμογή επαρκή μέτρα ελέγχου για να προλαμβάνουν, να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τη διαφθορά, την απάτη και τις συγκρούσεις συμφερόντων.

Δάνεια

Αναφορικά με τα χρήματα που θα εκταμιευθούν φέτος, όπως επισημαίνει η Société Générale, συνολικά, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα λάβουν έως και 60 δισ. ευρώ, δηλαδή μια δημοσιονομική ώθηση ύψους 0,4% του ΑΕΠ. Κατά τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί, τα κράτη-μέλη θα λάβουν το 13% του ποσού που διατίθεται σε έργα στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας το 2021, δηλαδή εκταμιεύσεις έως 87 δισ. ευρώ αυτή τη χρονιά.

Ωστόσο, ενώ το ποσό των επιχορηγήσεων θα ζητηθεί πλήρως, το ποσό των δανείων που ζητήθηκαν αρχικά είναι πιθανό να αποδειχθεί πολύ μικρότερο από το συνολικό κονδύλι (τα δάνεια μπορούν να ζητηθούν έως τα τέλη του 2023).

Οσον αφορά τα δάνεια, είναι γνωστό ότι συνολικά διαμορφώνονται στα 360 δισ. ευρώ και ότι οι χώρες δεν μπορούν να ζητήσουν περισσότερο από το 6,8% του ακαθάριστου εθνικού τους εισοδήματος. Ως αποτέλεσμα, το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει μια χώρα είναι γνωστό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία