Μετά από 72 ημέρες, καθώς η λειτουργία τους είχε ανασταλεί με κυβερνητική εντολή από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021, επαναλειτουργούν σήμερα, Σάββατο, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά με click away και click inside σ’ όλη την Ελλάδα.

Παρότι, με βάση την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα παρέμεναν κλειστά τουλάχιστον έως τη Μεγάλη Δευτέρα, 26 Απριλίου, τελικά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έδωσε το «πράσινο φως» και ανοίγουν από σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί είχαν απορρίψει την περασμένη εβδομάδα την ίδια εισήγηση από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης.

Έτσι, πλέον σ’ όλη την επικράτεια, η λειτουργία του λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων και των malls, επιτρέπεται με ραντεβού για αγορές εντός των καταστημάτων και με παράδοση εκτός. Προϋπόθεση είναι η αποστολή μηνύματος στο 13032 με όριο τριών ωρών, ή με την συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.

Οι απώλειες των εταιρειών διαχείρισης των malls, αλλά και των καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε αυτά υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς στις ζημιές του 2020, χρονιά κατά την οποία έμειναν κλειστά έως και 140 ημέρες, προστίθενται και φετινές (72 ημέρες κλειστά στις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο»).

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Μάλιστα εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) τέθηκε θέμα ανταγωνισμού.

«Η επιλεκτική όμως απόφαση λειτουργίας μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και ο αποκλεισμός άλλων χωρίς να υφίσταται ξεκάθαρη τεκμηρίωση αντιβαίνει τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού με περαιτέρω πιθανές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στην οικονομία της χώρας μας» είχε αναφέρει ο ΣΕΛΠΕ όταν είχε απορριφθεί η εισήγηση από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναμένεται ανάκαμψη

Πάντως η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων αναμένεται να φέρει σημαντική ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης. Αυτό τουλάχιστον, φανερώνει η εμπειρία του διαστήματος Ιούνιος – Οκτώβριος 2020, οπότε τα malls επαναλειτούργησαν με περιορισμούς (click-away, click-inside, περιορισμός αριθμού επισκεπτών βάσει των τ.μ.).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υποχώρηση των πωλήσεων και του αριθμού των επισκεπτών στα εμπορικά κέντρα της Lamda Development περιορίστηκε στο -26% και -43%, αντίστοιχα.

Βέβαια τα έσοδα δεν θα επανακάμψουν γρήγορα στα προ covid επίπεδα, καθώς ορισμένες λειτουργίες θα εξακολουθήσουν να παραμένουν κλειστές, όπως η εστίαση, οι παιδότοποι και οι αίθουσες ψυχαγωγίας (π.χ. κινηματογράφοι).

Αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά τα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν εκτείνονται σε 605.000 τ.μ., με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Αθήνα (350.000 τ.μ.) και να ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (133.500 τ.μ.).

Όροι λειτουργίας

– Για την μετάβαση σε εμπορικά κέντρα και εμπορικά χωριά, όπως και ισχύει για κάθε εμπορικό κατάστημα, είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 «Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο τριών (3) ωρών», ή η συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.

– Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

– Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ

– Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) μία φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας πελάτης για κάθε 25 τ.μ..

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.

– Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

– Αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα