Αντίστροφα μετρούν οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, που την Δευτέρα του Πάσχα ανοίγουν τις πόρτες τους μετά από σχεδόν έξι μήνες «λουκέτου».

Μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς επικρατεί μεν ανακούφιση, όμως οι επιχειρηματίες εκφράζουν και προβληματισμό ως προς την ετοιμότητα καθότι απομένουν μόλις δέκα ημέρες.

Ο εφοδιασμός των καταστημάτων και η έλλειψη ρευστότητας, όπως και το ωράριο λειτουργίας, η λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους αλλά και προετοιμασία των καταστημάτων δεδομένων των αργιών είναι τα βασικά ζητήματα που θέτουν από την αγορά.

Μετά το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους είναι πυρετώδεις οι συσκέψεις της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου για τον οδικό χάρτη του ανοίγματος και του πλαισίου στήριξης κατά την επιστροφή του κλάδου -ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου.

Αρχές Μεγάλης Εβδομάδας, σύμφωνα με πηγές, θα υπάρξει από τους αρμόδιους εξειδίκευση για τον τρόπο επαναλειτουργίας του κλάδου, ενώ από τις αρχές Μαΐου πρόκειται να ξεκινήσει η δράση ενίσχυσης κεφαλαίου επανεκκίνησης προκειμένου να δοθεί ρευστότητα κατά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μεγάλη η ζημιά

Οι αριθμοί δείχνουν τις απώλειες του κλάδου να ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Μόνο τις 182 ημέρες του τελευταίου lockdown, δηλαδή από τις 3 Νοεμβρίου, ο χαμένος τζίρος υπολογίζεται σε 0,5 δισ. ευρώ.

Για το 4μηνο από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, διάστημα για το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία, οι απώλειες στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ξεπερνά τα 283 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εννέα στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης (ποσοστό 91,2%) δήλωσαν πως η κατάσταση τους επιδεινώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ενώ το 44,1% δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ για το 19,2% επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.

Πως θα ανοίξει η εστίαση – Τι θα γίνει με τραπεζοκαθίσματα και ωράριο

Σε αυτή τη φάση, η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε γενικές γραμμές θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με αυτά που ίσχυαν πέρυσι.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη (ΑΝΤ1) και αναφορικά με την πλατφόρμα επιδότησης ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις εστίασης, τόνισε πως «στόχος μας είναι ν’ ανοίξει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου. Θα καταβληθούν τα χρήματα ανάλογα με τον τζίρο».

Για το αν θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις μετά το άνοιγμα της εστίασης, είπε: «Αυτό λέει η λογική. Ενδεχομένως».

Επίσης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη (ρ/σ Παραπολιτικά 90,1) «θα υπάρξουν πρωτόκολλα για την λειτουργία της εστίασης».

Σημείωσε πως «εμείς θέλουμε να είναι τα μέτρα τέτοια που να μπορούν να εφαρμοστούν, δεν πρόκειται να βάλουμε σύνθετες πράξεις στους ανθρώπους. Ίσα -ίσα θέλουμε και οι επιχειρήσεις να βρουν σιγά-σιγά τον φυσιολογικό τους ρυθμό και οι καταναλωτές να εκτονωθούν, αλλά πάνω από όλα να διατηρήσουμε την απόσταση, που έτσι κι αλλιώς έχουμε μάθει να τηρούμε τους τελευταίους μήνες, ούτως ώστε να μην επιβαρύνουμε και άλλο τη δημόσια υγεία».

Για τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής δήλωσε ότι «η θέση μας ήταν ήδη αποτυπωμένη από τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Έχουμε ήδη αποστείλει στην επιτροπή, ξανά, την εισήγησή μας για την επανεκκίνηση και αυτών των χώρων».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν την Μεγάλη Εβδομάδα, απάντησε: «Το επιθυμούμε. Επιθυμούμε να ανοίξουν, αφενός για να υπάρχει μια διασπορά του κόσμου και να μην βρεθούμε όλοι μαζί σε κεντρικές οδούς, άρα να υπάρξει μια διασπορά, άρα να μειώσεις τις συνθήκες συγχρωτισμού, και από την άλλη πρέπει να επαναλειτουργήσουν και αυτές οι επιχειρήσεις γιατί έχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, έχουν επίσης τεράστια πάγια και έξοδα για τη συντήρηση τους και είναι επενδύσεις που έγιναν στη χώρα και οι οποίες πρέπει να βρουν και αυτές τον τρόπο να αποκτήσουν το εισόδημα το οποίο έχουν χάσει».

Αναφορικά με την κριτική για το ωράριο λειτουργίας έως τις 11 το βράδυ στην εστίαση, σημείωσε: «Πρέπει να δώσουμε μάχη όλοι μαζί για την κίνηση αυτή, να τη διασφαλίσουμε και να μην μπούμε ξανά σε περιπέτειες. Η εστίαση έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα έχει διευρύνει πολύ το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, άρα σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε ένα μεγάλο τείχος ανοσίας και σε ομάδες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα, περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές και είναι πιο εκτεθειμένες. Έχοντας λοιπόν αυτό και έχοντας και το self test, θα κερδίζουμε χώρο, άρα όσο χώρο κερδίζουμε τόσο χώρο θα δίνουμε στην αγορά».

Στα 330 εκατ. ευρώ η ρευστότητα για την επανεκκίνηση

Στην κυβέρνηση έχει τεθεί ένα πλέγμα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου κατά την επανεκκίνηση με διοχέτευση ρευστότητας κατά το πρώτο στάδιο του ανοίγματος

Όπως έχει προαναγγελθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προκηρυχθεί δράση για την παροχή κεφαλαίου κίνησης για την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός αναμένεται στα 330 εκατ. ευρώ και περίπου 34.000 επιχειρήσεις απ’ τις 77.000 συνολικά που έχει ο κλάδος αναμένεται να λάβουν μία σημαντική ενίσχυση που θα φτάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

-(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.

-Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις