Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης στο σημερινό άνοιγμα της αγοράς, αντανακλώντας το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές εν μέσω αισιοδοξίας πως τα χειρότερα με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται πίσω μας.

Οι περισσότερες αποδόσεις των 10ετων ομολόγων της ζώνης του ευρώ βρίσκονταν 1-2 μονάδες βάσης ψηλότερα, ενώ οριακά ψηλότερα ήταν και τα αμερικανικά χρεόγραφα.

Οι ομολογιακές αγορές σταθεροποιήθηκαν μετά το κύμα πωλήσεων που γνώρισαν στις αρχές του έτους, όμως η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και η επιτάχυνση του εμβολιασμού άρχισαν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης. Τα προγράμματα εμβολιασμού επιταχύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη, με πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. να πιάνουν ρυθμούς αντίστοιχους της Βρετανίας, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ήταν 2 μονάδες βάσης πάνω στο -0,24%, κοντά στα υψηλά επτά εβδομάδων που βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων, στο 0,31%, βρίσκονται κοντά στα υψηλά ενός έτους που άγγιξαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Αντρέας Μπίλμειερ, της Western Asset, υποστήριξε ότι η άνοδος των ευρωπαϊκών ομολόγων θα είναι σταδιακή και αντανακλά την συνολική εικόνα μιας ανακάμπτουσας οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αντέδρασε όταν οι αποδόσεις αυξήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και Φεβρουάριο, παρά μόνο όταν έγινε αισθητή η μεταβλητότητα από τις ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ επιτάχυνε το ρυθμό αγοράς ενεργητικού τον Μάρτιο προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού.

Η αγορά έχει εστιάσει στην Ιταλία, μετά την είδηση πως η Ρώμη σφράγισε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εθνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έπειτα από αρκετές ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων, συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την κατάθεση του ιταλικού σχεδίου στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του μήνα. Η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα 10ετή ιταλικά και γερμανικά ομόλογα ήταν 103 μονάδες βάσης.

Η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδα στο ΒΒ την Παρασκευή. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρισκόταν μία μονάδα βάσης ψηλότερα στο 0,90%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές