Οι εξελίξεις στο εσωτερικό και η ορατή βελτίωση στο κλίμα διεθνώς έχουν προκαλέσει την «εγκατάσταση» θετικών προσδοκιών για την πορεία των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών.

Η εβδομάδα λόγω των αργιών που αφορούν στο Πάσχα των Ορθοδόξων πιθανώς να εμφανίσει εξασθένηση στους όγκους συναλλαγών. Η δυναμική της διάθεσης για ρίσκο ωστόσο, μπορεί να ισχυροποιηθεί, στην περίπτωση που συνεχιστεί το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα να ξεπεράσει ο Γενικός Δείκτης τη ζώνη αντίστασης που έχει σχηματιστεί μεταξύ των 905 και 908 μονάδων. Θυμίζουμε ότι δεν έχει αποτυπωθεί στις συναλλαγές η θετική έκπληξη από την ετυμηγορία της S&P για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Μόνη απειλή στην ανοδική δυναμική ίσως είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στις συναλλαγές… την προβλέπουν. Η αγορά τότε συχνά, εμφανίζει ξαφνικά στο ταμπλό την αντίθετη εικόνα. Ειδικά όταν συντρέχουν λόγοι για ανοδική κίνηση στο κοντινό μέλλον.

Η συνεδρίαση που προκάλεσε την ανατροπή της επιβαρυμένης στατιστικά εικόνας της αγοράς, ήταν της περασμένης Πέμπτης. Με αυτήν αναπληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που εμφανίστηκαν τη Δευτέρα, με την πτώση σοκ του -2,54%. Αυτό προκάλεσε την αλλαγή των προσδοκιών και στους εγχώριους αναλυτές οι οποίοι έδωσαν τόνους αισιοδοξίας στις αναφορές τους για την τρέχουσα εβδομάδα.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μετά από μέρες με ειδοποιήσεις για διατήρηση επιφυλάξεων στην συμμετοχή των επενδυτών στις συναλλαγές, υπερέχουν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις στα σχόλια των εγχώριων αναλυτών.

Beta Sec: «Μία ακόμα γεμάτη μέρα με γεγονότα: Το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε σήμερα, η ΕΥΑΘ ανακοίνωσε αποτελέσματα και η S&P θα δημοσιεύσει της αξιολόγησή της για την Ελληνική Οικονομία, μετά το κλείσιμο της Αγοράς. Το .Χ.Α., μετά την ανακοίνωση της μείωσης φόρων των εταιρικών κερδών για το 2021, μπορεί να οδηγηθεί πάνω από τις 900 μονάδες».

Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ : «Το βράδυ, η S&P ανακοινώνει την έκθεσή της για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας. Η επάνοδος του ΓΔ στις παρυφές των 900 μονάδων, διαμορφώνει πάλι προϋποθέσεις υπέρβασής του, με τις 908 μονάδες να είναι το πλησιέστερο όριο αντίστασης».

Leon Depolas Sec : «Οι μετοχικοί δείκτες των ΗΠΑ κινήθηκαν, χθες, χαμηλότερα, με τον S&P 500 να καταγράφει την μεγαλύτερη υποχώρηση εδώ και 5 εβδομάδες. Βασικός λόγος ήταν οι ανακοινώσεις για υψηλότερο φόρο στα κεφαλαιακά κέρδη. Στο εσωτερικό, το προσεχές σταδιακό άνοιγμα της Αγοράς και οι τελευταίες ανακοινώσεις για φοροελαφρύνσεις, στηρίζουν το καλό κλίμα, το οποίο ενδέχεται και να αποτυπωθεί στο ταμπλό, με άμεση επαναφορά σε νέα υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί την διατήρηση του υποστηρικτικού κλίματος και στο διεθνές περιβάλλον. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμούμε ότι η ταλάντωση, με επίκεντρο την περιοχή των 890 – 900 μονάδων, συνεχίζει να είναι το πιθανότερο σενάριο».

Η όρεξη για ανάληψη ρίσκου παγκομσίως ενισχύθηκε από τη βελτίωση στους δείκτες βιομηχανικής δραστηριότητας στις αρχές του Απριλίου, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Γιατί έδειξαν ισχυρή έναρξη για το δεύτερο τρίμηνο με τα δεδομένα να φτάνουν σε ρεκόρ υψηλών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα φάνηκε να σηματοδοτούν και το τέλος της διπλής ύφεσης της Ευρώπης. Οι επενδυτές εστίασαν στα θετικά και γύρισαν την πλάτη στις ανησυχίες που προκάλεσε η είδηση σχετικά με πιθανούς υψηλότερους φόρους στις ΗΠΑ στα κέρδη κεφαλαίου υπό τη διοίκηση του Μπάιντεν.

Τι περιμένουμε αυτή την εβδομάδα

Από το σχόλιο του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec. προκύπτει το πρόγραμμα όσων θα επιδράσουν στην Αθηναϊκή αγορά την τρέχουσα εβδομάδα. Την Δευτέρα, ή την Τρίτη θα γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι Επενδυτές που αιτήθηκαν μετοχές για την Τράπεζα Πειραιώς το ακριβές νούμερο της κατανομής των μετοχών, ανάλογα με την κάλυψη της εγγραφής και την συμμετοχή των παλαιών Μετόχων. Η ενδεικτική ημερομηνία διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, είναι η Παρασκευή 7 Μαΐου.

Την Μ. Τρίτη θα λάβει χώρα η ετήσια τακτική γ.σ. της Ευρωπαϊκής Πίστης με θέμα, μεταξύ άλλων, την έγκριση μερίσματος 0,3 ευρώ ανά μετοχή. Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, το σύνολο των Εισηγμένων Εταιρειών θα πρέπει να έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2020. Σχεδόν 100 Εταιρείες αναμένονται ακόμα, μεταξύ αυτών οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ιντρακόμ, Intralot, MIG, Πλαστικά Κρήτης και Άβαξ.

Η Mermeren την Μ. Παρασκευή, έχει δηλώσει ότι θα δημοσιοποιήσει αποτελέσματα α’ τριμήνου, ενώ την Τετάρτη του Πάσχα και η Μυτιληναίος θα δώσει τα συνοπτικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Την Μ. Παρασκευή, την Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα το Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες