
Ο 28χρονος Γιώργος Κ. κλήθηκε πριν από λίγες ημέρες από το τμήμα προσωπικού της επιχείρησης στην οποία εργάζεται ως μεταφορέας με μηχανάκι σχεδόν ένα χρόνο. Η μία και μόνη ερώτηση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει ήταν η εξής: «Θα παραμείνεις κοντά μας;». Η απάντηση του ήταν: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη».
Σύμφωνα με τον διοικητικό υπεύθυνο της επιχείρησης ο Γιώργος Κ. κάθε άλλο παρά η εξαίρεση στο κανόνα ήταν καθώς η πλειοψηφία σχεδόν των ερωτηθέντων φλερτάρει σήμερα με την επιστροφή της στα … «εποχικά επαγγέλματα» του ελληνικού καλοκαιριού – λίγο εστίαση, λίγο ψυχαγωγία και αν προκύψει και λίγος τουρισμός στα νησιά των Κυκλάδων.
Με άλλα λόγια, επιστροφή στην κανονικότητα… Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Το πρώτο που χρειάζεται να ξεκαθαρισθεί όπως υποστηρίζουν γνώστες της αγοράς και των δεδομένων της είναι ότι δεν έχουν μια άνευ όρων επιστροφή στην κανονικότητα αλλά υποδοχή μιας νέας, εμβριδικού τύπου, κανονικότητας τα όρια της οποίας καθορίζονται, σε κάθε περίπτωση, από την εξέλιξη της πανδημίας.
Τι σημαίνει κάτι τέτοιο στην πράξη; Πως επηρεάζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους;
Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι τελεσίδικη. Υπάρχουν αρκετοί άγνωστοι παράγοντες που τους προσεχείς μήνες – με δεδομένο ότι προχωρούν απρόσκοπτα οι εμβολιασμοί- θα καθορίσουν τον βηματισμό μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Πάντως, μια πρώτη, γρήγορη εκτίμηση είναι ότι οι τάσεις και οι συμπεριφορές που αναπτύχθηκαν και εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας φαίνεται πως έχουν σε ένα μεγάλο βαθμό παγιωθεί και δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν. Σε αυτό το πλαίσιο αν ψάχνετε να «φωτογραφίσετε» κερδισμένους και χαμένους κλάδους και τομείς της οικονομικής δραστηριότητας μάλλον δεν θα βρείτε. Και αυτό γιατί ο τζίρος με το e-shop μιας επιχείρησης μπορεί να εκτοξεύθηκε στα ύψη αλλά σε καμία περίπτωση μετά το «άνοιγμα» της αγοράς δεν πρόκειται να επιστρέψει στις αναιμικές του επιδόσεις. Μπορεί – και μάλλον αυτό θα συμβεί- να «χαμηλώσει» επίπεδο ως προς τις επιδόσεις και τις προσδοκίες αλλά και πάλι κερδισμένος θα είναι συγκριτικά με το διάστημα πριν την εκδήλωση της πανδημίας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο και εν γένει, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήρθαν για να μείνουν αποκτώντας ολοένα και περισσότερο μια διευρυμένη θέση στην αγορά. Όλοι όσοι γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω πιστεύουν ότι η νέα υβριδικού τύπου κανονικότητα θα επιτρέπει ευκολότερα τη συνύπαρξη διαφορετικών μορφών εμπορικής δραστηριότητας δηλαδή το e-shop θα είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του φυσικού καταστήματος – αρκεί το e-shop να είναι επαγγελματικών προδιαγραφών, να υποστηρίζει ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών και να διαθέτει ελκυστικό περιεχόμενο για τον καταναλωτή.
Ένα δεύτερο παράδειγμα έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις εστίασης που επένδυσαν – έστω και ως αναγκαστική επιλογή- στο take away και στο delivery. Με το άνοιγμα της αγοράς οι επιχειρήσεις που έπεισαν για την ποιότητα, την τιμή και το σέρβις τους θα μπορούν να συνεχίσουν στο ίδιο δρόμο, γεγονός που θα τους επιτρέψει να διαφοροποιήσουν τις υπηρεσίες τους στοχεύοντας σε συγκεκριμένα κοινά. Πιο συγκεκριμένα, το delivery θα μπορεί να δουλεύει το μεσημέρι με φαγητό στο πακέτο, ενώ το φυσικό κατάστημα θα βρίσκεται εκεί για ένα δείπνο ξεχωριστής εμπειρίας.
Μια ξεχωριστή περίπτωση αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας φυσικού καταστήματος και online αγοράς έχει επιτευχθεί στα οργανωμένα δίκτυα του λιανεμπορίου ειδικά όσον αφορά τα είδη παντοπωλείου (φρέσκα προϊόντα, συσκευασμένα τρόφιμα, εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά και ποτά, απορρυπαντικά, είδη προσωπικής φροντίδας και υγιεινής κλπ). Σύμφωνα με έρευνες εξειδικευμένων εταιρειών στην αγορά ο τζίρος έχει τριπλασιαστεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020. Τα νούμερα αυτά μπορεί να αλλάξουν, να «χαμηλώσουν» ενδεχομένως αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα …εξαφανιστούν. Το ηλεκτρονικό εμπόριο μαζί με τα συνοδευτικά του ήρθε για να μείνει και να διεκδικεί ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερο μερίδιο στην πίττα.
Κανείς δεν ξέρει το τι θα αποφασίσει να πράξει ο Γιώργο Κ. Να αφήσει την ασφάλεια που παρέχει ως την εργασία και τις αμοιβές του μια μεγάλη και οργανωμένη επιχείρηση διανομών και ταχυμεταφορών για ένα ταξίδι στις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού καλοκαιριού με τις δραστηριότητες του να κινούνται σε συντριπτικό βαθμό στο όριο της νομιμότητας και της νομιμοφάνειας. Προφανώς εδώ δεν μιλάμε για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τις οργανωμένες τουριστικές επιχειρήσεις αλλά για τις εποχικές δραστηριότητες της «άμμου»…


Latest News

Οι δασμοί Τραμπ και οι άλλες προκλήσεις για τον κλάδο του καφέ
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να είναι μία ακόμα πρόκληση για τον κλάδο του καφέ, που ήδη δοκιμάζεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και την κλιματική αλλαγή

Οι 2+1 καταλύτες που φέρνουν deals στην Πληροφορική
Τα πολλαπλά έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση της αγοράς και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι καταλύτες που γεννούν νέα deals στην Πληροφορική - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που παραμένουν
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πώς «εθίστηκε» η αγορά στις προσφορές – Από τα προϊόντα κράχτες στο… ζύγι
Οι προσφορές και το χρονικό της γιγάντωσης των προσφορών στην ελληνική αγορά – Ο ρόλος των φθηνών ανώνυμων προϊόντων

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη

Με 1,7 δισ. χτίζει εργοστάσια και αποθήκευση ενέργειας - Το deal με Κοπελούζο
Η ΔΕΗ ολοκληρώνει την απόκτηση του μεριδίου του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης - Οι νέες επενδύσεις για ευέλικτη παραγωγή συνολικής ισχύος περίπου 2,3 GW